Közélet

Egymilliárd forintból fejlesztik Békéscsaba belvárosát

Egymilliárd forintból fejlesztik Békéscsaba belvárosát

2016. augusztus 10., szerda
Egymilliárd forintból fejlesztik Békéscsaba belvárosát

Egymilliárd forintot nyert el Békéscsaba a belvárosi rehabilitáció harmadik ütemének megvalósítására az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásából - jelentette be Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) kulturális tanácsnok szerdán a békési megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.

Az önkormányzati képviselő kifejtette: az úgynevezett zöld város projekt keretében nyerték el az önerőt nem igénylő támogatást, a program fő célja a zöldfelület növelésével a város élhetőbbé, vonzóbbá tétele. A fejlesztés hat területre terjed ki. Az engedélyes és kiviteli tervek elkészítése, valamint a közbeszerzés kiírása jövő év elején várható, a megvalósítást legkésőbb 2018 október végéig kell lezárni - mondta

Herczeg Tamás

. A program legnagyobb része - erre mintegy 400 millió forintot szánnak - a Széchenyi-liget rendbetétele, itt útburkolatok cseréjét, a közvilágítás fejlesztését, térfigyelő kamerák telepítését és parkgondozást terveznek. Emellett a Szoborsétány, a Gőzmalom tér, a Beliczey-kúria, a Hunyadi- és a Kossuth tér rendbetétele, a zöldfelület revitalizációja, kerékpárút kiépítése, egy szolgáltatóház kialakítása szerepel a tervekben. Az MTI kérdésére válaszolva Herczeg Tamás kifejtette: az önkormányzat elkötelezett a Munkácsy kulturális negyed kialakításában, amely fizikailag részben ugyanazon a területen valósulna meg, amelyen a zöld város projekt fejlesztéseit végrehajtják.

Opauszki Zoltán

városfejlesztési tanácsnok hozzátette: a Munkácsy-negyed koncepciója szerepel a város és a kormány által a Modern Városok Programban kötött megállapodásban,

Orbán Viktor

miniszterelnök áprilisi látogatásakor azt kérte, hogy a konkrét terveket ősszel mutassák be a Miniszterelnökségnek. Egy munkacsoport már dolgozik a projekten, néhány héten belül eljuttatják a Miniszterelnökségre a terveket - húzta alá. Herczeg Tamás elmondta: a Szécehnyi-ligetbe már a mostani beruházás során építenek egy olyan "színes játszóteret", amely Munkácsy festészetének világát tükrözi majd. A Munkácsy-negyedbe - amelyet a pécsi Zsolnay-negyed vagy az egri vár és belváros felújításának mintájára hoznának létre - mintegy húsz békéscsabai intézmény, épület, egykori kúria és park tartozhat; az önkormányzat egy nagyobb és egy kisebb negyed kialakításán is gondolkozik. Az elképzelések szerint egyebek mellett a város több pontjára kihelyeznék Munkácsy egy-egy művének nagyméretű reprodukcióját, az arra alkalmas helyi épületeken fényfestést alkalmaznának és kialakítanának egy Munkácsy-negyedet képviselő logót is. Békéscsaba a belváros rehabilitációjának első ütemét - mely a történelmi belvárosrészt érintette - mintegy kétmilliárd, a második ütemét egymilliárd forintból valósította meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.