Csapó Benő augusztus 20-án: Magyarország tudásalapú megújulást kíván

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

aug20_varosi_unnepseg017kfSzeged felelősségéről a közoktatás megújításában, valamint az iskolarendszerről mint a magyar kultúra megtartó erejéről beszélt az augusztus 20-ai városi ünnepégen Csapó Benő díszpolgár. Mint mondta, Szent István király Imre herceghez intézett intelmei révén olyan gondolatok maradtak fenn, melyek messze túlmutatnak az országépítési szándékon.

Idén sem Botka László polgármester ünnepi gondolatait hallhatták a Széchenyi téren megemlékezők augusztus 20-án. A hagyományokhoz híven városháza előtt indult az önkormányzati ünnepség, ahol felvonták a nemzeti lobogót, majd miután az ünneplők átvonultak a Széchenyi térre, a Szent István és Gizella-szobornál Fekete Gizi, a Szegedi Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze idézett az államalapító Imre herceghez intézett intelmeiből.

Ezúttal Csapó Benő, Szeged város díszpolgára mondott ünnepi beszédet a szoborpár tövében, aki a királyi hatalom megszilárdításáért munkálkodó Szent István magyar kultúrára és művelődésügyre gyakorolt hatását emelte ki. Imre herceghez intézett, az országépítésen túlmutató intelmei közül megemlítette: Szent István a szeretet gyakorlását tekintette a boldogság forrásának. A megemlékezésen résztvevőket emlékeztette: az államalapító egyben az iskolarendszer megalapozója is, melynek révén fennmaradhatott a magyar kultúra.

“Ma, a 21. században csak akkor van esélyünk a fejlődésre, a megmaradásra, a túlélésre, ha a korábbinál sokkal hatékonyabban fejlesztjük a magyarországi művelődést, a magyarországi közoktatás ügyét. Csak akkor van esélyünk a megmaradásra, ha minden emberhez, minden egyes magyar állampolgárhoz eljuttatjuk a magyar kultúrát, ha minden magyar állampolgár széles körű műveltségre tesz szert.” Úgy folytatta, a széles körű műveltség ma még csak az érettségi megléte, később a diploma megszerzése lesz, erre esélyt viszont csak a nemzeti összefogás teremthet. Csapó Benő szerint ennek érdekében össze kell fognia az oktatóknak, az oktatáskutatóknak, a szülőknek és azoknak is, akik felelősséggel tartoznak a közoktatás alakításáért.

aug20_varosi_unnepseg019kf

Meglátása szerint Szegednek vezető szerepe lehet az oktatási reformban, hiszen az ország egyik – a tudományokat és művészeteket tekintve is – legjelentősebb egyetemét tudhatja magáénak a város. “A tanítás fontos értékeket közvetít és nem csak anyagi értelemben hasznos” – hangsúlyozta, majd azzal zárta gondolatait: Magyarország tudásalapú megújulást kíván.

Az ünnepi beszédet követően Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöki helynöke áldotta meg az új kenyeret. Mint mondta, a kenyér megosztása a szeretet, a testvéri közösségi szimbóluma, mellyel az anyagi és lelki értelemben szenvedőkkel vállalunk felelősséget. Az új kenyér tehát a társadalmi felelősségvállalás és mások megbecsülésének jele.

no images were found

Előző sztori

Áder János átadta a Magyar Szent István Rend kitüntetéseit

Következő sztori

Mihálffy Béla a dorozsmai ünnepen: Mindenkit pajzsunk mögé fogadunk, aki védelmet keres + FOTÓK