Közélet

Benkő: továbbra is népszerű a honvédtiszti pálya

Benkő: továbbra is népszerű a honvédtiszti pálya

2016. augusztus 19., péntek
Benkő: továbbra is népszerű a honvédtiszti pálya

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) katonai szakjaira 720-an jelentkeztek idén. Ez azt tanúsítja, hogy továbbra is népszerű a honvédtiszti pálya, hiszen a felvettek arányában négy és félszeres a túljelentkezés - emelte ki a Honvéd Vezérkar Főnöke az MTI-nek adott interjújában.

Benkő Tibor

azt mondta: örömmel tapasztalják, hogy a jelentkezők mind tudásban, mind fizikálisan felkészültek. A túljelentkezési mutatókat és a felvételi követelményeket is figyelembe véve "a jelentkezők közül valóban a legjobbak" kezdhetik meg honvédtisztjelöltként az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon a tanulmányaikat - fűzte hozzá. A vezérkari főnök elmondta: augusztus 20-án, szombaton a Parlament előtti Kossuth téren az elmúlt évekéhez hasonló nagyságrendben az idén 104 tisztjelölt teszi le ünnepélyes katonai esküjét. A leendő hadnagyok a Magyar Honvédség 24 szervezeténél kezdik meg hivatásos katonai pályájukat. Legtöbben a két nagy lövészdandár, a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár, illetve a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár állományába kerülnek. Emellett lesznek közöttük olyanok, akiknek beosztásuk alapján napi feladatot jelent majd a határ menti szolgálat. Benkő Tibor megjegyezte: "ez a feladat egyébként nem ismeretlen számukra", hiszen a végzős hallgatók az elmúlt tanévben többször is megfordultak előbb felkészítés és gyakorlat keretében a határ mentén, majd aktív katonákkal együtt is láttak el feladatokat. A határ menti szolgálatukért a hallgatók a nyár elején a "Migrációs válsághelyzet kezeléséért" szolgálati jelet is átvehették - hangsúlyozta a vezérezredes. A honvédtisztjelöltek e feladatok teljesítésével és azzal, hogy működés közben látták a Magyar Honvédséget, nagy tapasztalatot szereztek, amelyeket jól tudnak majd kamatoztatni az augusztus 20. után kezdődő tiszti hivatásukban is - emelte ki. Benkő Tibor azt mondta: idén is büszkék lehetnek a végzett hallgatókra, hiszen nemcsak a határ menti feladatokban, hanem az iskolapadban és a gyakorlatokon is tisztességgel helytálltak. A most esküt tevők harmada végzett jeles eredménnyel, közülük tizenöten kiválóan. A végzősök okleveleinek átlaga 4,23. A tisztjelöltek tizenegy százaléka nő - tette hozzá. A vezérkari főnök kitért arra is, hogy a most esküt tevő tisztjelöltek mellett a honvédségnek szüksége van más szakemberekre is katonaként, ilyenek például bizonyos mérnöki vagy orvosi végzettségek. Az ilyen tanulmányokat folytató fiatalok megnyerésére újult meg - Simicskó István honvédelmi miniszter kezdeményezésére - a honvédség ösztöndíjas programja. Ez "igazán vonzó feltételekkel várja a honvédelem ügye iránt elkötelezett, a katonai pályát szívesen választó mérnök- és orvostanhallgatókat" - fogalmazott a vezérezredes. A megújult pályázati feltételek rugalmasak, és a felkínált ösztöndíj összege is sokak számára lehet vonzó - emelte ki Benkő Tibor. Hozzátette: ezt jól mutatja az érdeklődők nagy száma is az augusztus végén záruló pályázati körben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.