Közélet

Az NMHH is részt vett a netsemlegességről szóló uniós iránymutatás kialakításában

Az NMHH is részt vett a netsemlegességről szóló uniós iránymutatás kialakításában

2016. augusztus 26., péntek
Az NMHH is részt vett a netsemlegességről szóló uniós iránymutatás kialakításában

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is részt vett a netsemlegességről szóló uniós iránymutatás kialakításában, amelyet jövő kedden tesznek közzé.

Az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (Body of European Regulators for Electronic Communications, BEREC) jövő kedden teszi közzé netsemlegességi iránymutatását, amely az egységes távközlési piacról szóló, tavaly ősszel elfogadott uniós rendelet értelmezését segíti - áll a hatóság MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. A netsemlegesség elve szerint az interneten minden adatot egyenlőként kell kezelni, az internetszolgáltatók nem tehetnek különbséget a különféle szolgáltatások között, nem blokkolhatnak vagy lassíthatnak alkalmazásokat és tartalmakat, bárki is legyen a feladó és a fogadó fél. A szolgáltatók a forgalmat csak arányos módon és kizárólag a szükséges ideig korlátozhatják, de az nem alapulhat kereskedelmi vagy technikai megfontolásokon, és egyes tartalmak nem preferálhatóak - ismertették. A június 6-án közzétett tervezetet uniószerte véleményezhették szakmai szervezetek, illetve bármely uniós állampolgár. A tervezet szövegének kialakításában a BEREC-et alkotó nemzeti szabályozó hatóságok - így az NMHH is - aktívan részt vettek. A július 18-án zárult társadalmi egyeztetésre csaknem félmillió észrevétel, javaslat érkezett, amelynek értékelésével kialakulhatott a végleges és részletes iránymutatás. Az iránymutatásra azért van szükség, hogy az új előírásokat a nemzeti hatóságok egyformán értelmezzék és alkalmazzák - tették hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.