Közélet

Az MSZP az ügyészséghez fordul az NVI-nél történtek miatt

Az MSZP az ügyészséghez fordul az NVI-nél történtek miatt

2016. augusztus 22., hétfő
Az MSZP az ügyészséghez fordul az NVI-nél történtek miatt

Az MSZP-s Nyakó István az ügyészséghez fordul amiatt, hogy a rendőrség megszüntette a nyomozást a február 23-án a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) történtek ügyében.

A szocialista politikus hétfői budapesti sajtótájékoztatóján közölte: "ellenbeadványt" írnak az ügyészségnek, mert szeretnék, ha a legfőbb ügyész "nem a rendőrség háta mögé bújva", hanem "kiállva a napfényre, férfiként" mondaná ki, hogy hivatala pártszolgálatot teljesít. Hozzátette: a rendőrségnek három napja van arra, hogy megváltoztassa döntését és folytassa a nyomozást, a Legfőbb Ügyészségnek pedig 30 napja van, hogy vádat emeljen az ügyben.

Nyakó István

a nyomozást megszüntető rendőrségi határozatot a magyar demokráciának küldött "hadüzenetként" értékelte, és úgy vélte, hogy a nyomozóhatóság és a vádhatóság átvette az igazságszolgáltatás szerepét Magyarországon.

Molnár Gyula

, az MSZP elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: súlyos és nehéz időszak van ma Magyarországon, a demokráciát lábbal tiporják, kitüntetést kaphat augusztus 20-án, aki "uszít a Fidesz nevében", aki pedig bűnt követ el, az meg tudja úszni a büntetést. Nyakó István múlt héten jelentette be, hogy a rendőrség megszüntette a nyomozást a február 23-án a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) történtek ügyében. A szocialista politikus szerint mindez a "Fidesz megrendelésére" történt, mert "a szálak ugyanis olyan fideszes körökhöz vezetnek, például

Kubatov Gáborhoz

, a Fidesz alelnökéhez, akiket az ügyészség nem akart lebuktatni". A Budapesti Rendőr-főkapitányság március 4-én közölte, hogy nyomozást rendeltek el az ügyben választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Február 23-án ugyanis kisebb tömeg jelent meg az NVI Alkotmány utcai épületének kapujánál, arra várva, hogy a Kúria honlapján megjelenjen az a végzés, amely megnyitja az utat egy újabb népszavazási kérdés benyújtása előtt a vasárnapi boltzár ügyében. A kérdést végül elsőként egy magánszemély,

Erdösi Lászlóné

tudta leadni, megelőzve Nyakó István MSZP-s képviselőt. A szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több "kopasz férfi" akadályozta politikusukat. A Fidesz elhatárolódott a történtektől, míg ellenzéki pártok szerint diktatúrákba illő bűncselekmény történt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.