/

Avenford – londoni magyar metál Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

avenford_2016

A Napfény Városából indult Gamsz Árpád zenei karrierje, az énekes-gitáros az Egyesült Királyságban létrehozta az Avenford nevű együttest, szeptember elsején pedig szülővárosának is megmutatja csapatát.

Érdemes lesz ellátogatni az IH Rendezvényközpontba szeptember elsején, ugyanis Szegeden tartja lemezbemutató koncertjét a londoni székhelyű, dallamos metálban utazó Avenford, mely történetesen 50%-ban magyarokban áll, az énekes-gitáros posztot pedig a szegedi Gamsz Árpád tölti be, aki ráadásul erre az estére régi bandáját is újra összehozta, így hosszú szünet után ismét színpadra áll a Fade Out. Mivel három a magyar igazság, nem csak két zenekar lép fel, a két produkció között a szintén helyi Metallicum Metallica-tribute zenekar tolja el a thrash-óriás legnagyobb slágereit. Részletek ITT.

http://www.youtube.com/watch?v=yWozW06c_Rc

„Van egy olyan érzésem, hogy a helyi közönségből a Fade Out-ra többen kíváncsiak, mivel a csapat nyolc év kihagyás után áll újra össze, de csak egy koncert erejéig. Nem vártam még ennyire koncertet, mindig is haza akartam hozni az Avenford-ot, ezért lesz a szegedi a lemezbemutató koncert” – árulta el hírportálunknak az énekes-gitáros.

A kezdetek

„1993-ban kezdtem el gitározni, szüleimtől kierőszakoltam egy gitárt, nagy nehezen, édesapám nem fűzött sok reményt a gitáros karrieremhez, azt hitte, hogy úgy is abbahagyom három nap múlva – hát nem jött össze” – mesélt a kezdetekről Gamsz Árpád. Kovács Lászlónál tanult gitározni két évig, utána az akkor frissen létrejött Hammido művészeti iskolában folytatta klasszikus gitárral, 1996-ban, ugyanebben az iskolában indult el komolyabban rockzene vonalán a gitáros, ez a tanulási folyamat 2003-ig tartott. „Azért kezdtem el klasszikus gitárral foglalkozni, mert ha az megy, azt az összes többi stílusra rá tudod ültetni, közben azért a rock gitározást is akartam csinálni, hogy abban is fejlődjek, azonban mindkettő félbeszakadt akkor, amikor felköltöztem a fővárosba, hogy egyetemre járjak” – tudtuk meg a zenésztől.

g_arpad002kf

Ebben az időszakban született meg a Contatct zenekar, amely feldolgozásokat játszott, Edda, P.Box, P. mobil, Pokolgép, Ossian, de Uriah Heep, Black Sabbath, Helloween, Stratovarius, sőt, Yngwie Malmsteen számok is előkerültek a koncerteken. A Contact több tagcserét is megélt, majd a név is változott, így született meg a Fade Out, ami kisebb hírnévre tett szert Szegeden, bár befutnia nem sikerült.

„Még itt se énekeltem, csak gitároztam, kevés háttérvokállal, és egy másik zenekarba hívtak gitározni, ahol énekelni is felkértek, amit el is vállaltam, illetve a Fade Out-ban is egyre inkább próbálkoztam” – emlékezett vissza Gamsz Árpád. Ez az időszak azzal zárult le, hogy 2008-ban a zenész úgy döntött, hogy Londonba költözik.

Egy magyar csapat angol földön

Gamsz Árpád 2010 környékén újra aktivizálódott, gitározós videókat töltött fel az internetre, elsősorban Joe Satriani, Gary Moore és más zenészek számainak feldolgozásait tette közzé, miközben születtek a saját számok is, immár énekkel. Az áttörést Adele Rolling In The Deep című slágerének feldolgozása jelentette, amit egy felkérés követett, egy zártkörű londoni sportklubba énekelni és gitározni.

„Volt egy magyar este, amikor KFT, LGT, Edda, Republic, Bikini számokat játszottam, amit nagyon élveztek, igaz, azt se tudták, hogy mi az, de táncoltak rá! Onnan számolom az énekes karrieremet, 2010 óta, most már pedig többet fókuszálok az éneklésre, mint a gitározásra. Ez abból származik, hogy gitárosból rengeteg van, jó gitáros már kevesebb, de mindig több mint jó énekes” – mondta el Árpád.

2012-ben találkoztak Szehoffner Péterrel, akivel megalapították az Avenford együttest, ekkor még magyar tagsággal, Árpád és Péter közösen annyi számot megírt, hogy kijött belőle egy album, azonban az Avenford-nak több tagcserével is szembe kellett néznie. Az első Avenford lemez, a Mortal Price 2013 végén született meg, a hazai Denevér stúdióban zajlott a keverés, majd a Hammerworld magazin lemezmellékleteként jelent meg az album tízezer példányban.

„Sok pozitív visszajelzést kaptunk, még azon a nyáron felléptünk a Fezen fesztiválon, azonban akkor még ének terén nem álltam azon a szinten, hogy kiálljak a közönség elé, számomra teljesen új terep volt az Avenford gitártémáinak lejátszása közben énekelni is, szóval vendégénekessel léptünk fel, Kis Zoltánnal” – mesélt Gamsz Árpád.

Ezután a csapat visszatért Angliába, de ismét tagcserék nehezítették meg a dolgukat, két dobos- és egy basszusgitáros-cserén van túl a zenekar, de a jelenlegi felállás stabil, Tom Longbottom basszusgitárossal, aki angol és a bolgár Jivodar Dimitrov dobossal működik a csapat.

Új kezdet

A második Avenford korongot már Roland Grapow stúdiójában rögzítették, azért, hogy így könnyebben találjon kiadót a zenekar, azonban nem jártak sikerrel ezen a téren, hiába kerestek meg több nagy kiadót, nem kaptak választ. „A kiadó azért fontos, mert sokkal több embert ér el, a kiadó tudja, hogy pontosan milyen piacot kell megcélozni az adott zenével. a változatosság a célunk a második lemezzel is, többek közt ezért is lenne jó egy kiadó, mert az nagyobb embertömeghez tudná eljuttatni a zenénket, amire komoly szükségünk van, mert sajnos London jelenleg nem a hard rock fővárosa” – fogalmazott a zenész.

g_arpad004kf

A New Beginning album zene világában hard rock alapokon nyugvó dallamos heavy metal, egyszerű dalokkal, agyas gitárszólókkal, dallamos énekkel. „Nincs két egyforma számunk az első lemezen, de a másodikon sem, van olyan dalunk, ami egy az egyben Yngwie Malmsteen stílusát hozza, másik pedig a Masterplan-ra hajaz, ami jó, mert széles zenei skálát fed le a lemez, ez pedig széles közönségréteget tud lefedni, még anyukámnak is megvannak a kedvenc számai, pedig metálról van szó!” – fejtette ki Gamsz Árpád.

A New Beginning-nél ugyanazzal a koncepcióval dolgoztak, mint az első lemeznél, a Mortal Price-nál a címadó dal adta a gerincét az albumnak, ez nem lesz máshogy a New Beginning-nél sem. Maga a címadó dal, az előző címadó folytatása szöveg terén. A zenésztől megtudtuk, hogy jóval dallamorientáltabb lett a második korong, több esetben törekedtek is arra, hogy ne legyenek túl hosszúak a számok, hogy rádióbarátabb legyen.

Az Avenford mellett Gamsz Árpád folyamatosan tölt fel az internetre videókat, melyeken klasszikus rock számokat énekel, az utóbbi időben a magyar dalok kerültek a középpontba, főként azok, melyek Vikidál Gyula nevéhez kötődnek. A zenész egy olyan időszak dalait vette elő a magyar rock történetéből, ami nagyon meghatározó volt, a 80-as évek elejét, a P. mobil, a P. Box vagy a Dinamit, ezek hatása még ma is tart és komoly rajongó bázisuk van ezeknek a zenekaroknak.

„Olyan zenékkel szeretek foglalkozni, melyek technikailag nehezek, azokkal lehet lemérni a színvonalat. Fontos, hogy énekesek terén olyat válasszak, akit a példaképemnek tartok” – mesélt a választásról. E feldolgozások által Árpád ismét aktivizálódott a magyar zenei életben, vendégénekesként megfordult több hazai zenekarokban, mint például a Rock Fanatic-ban, a Black Box-al pedig folynak tárgyalások a közös együttműködésről. A hazai zenélést nehezíti, hogy a zenész jelenleg Angliában él, szeretné megszerezni az állampolgárságot is, de még közelről sem biztos, hogy egész életét ott tölti el.

Előző sztori

Súlyemelés: két meglepetés-buli is várta a Rióból hazatérő Nagy Pétert

Következő sztori

Labdarúgás: egykori csapata ellen is betalálna hétvégén a Mórahalom gólfelelőse