A szakkollégiumi modellek találkozásáról is szólt az első szegedi NYATA

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nyata_szeged_2016_006

A hétvégén rendezték meg Szegeden, az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumban a Nyári Szakkollégiumi Találkozót (NYATA), a rendezvényen a jelen és a jövő nagy kihívásairól oszthatták meg egymással elképzeléseiket, gondolataikat az ország szakkollégistái.

Sikeresnek bizonyult a pécsi, budapesti és szegedi közös szervezésű NYATA, ugyanis a résztvevőket változatos szakmai, közösségi és kulturális programok várták, a szervezők számos alternatívát biztosítottak. A kerekasztal-beszélgetések, foglalkozások, workshopok és előadások mellett a szakkollégisták megismerhették a várost, Szeged nevezetességeit, a napi programok végeztével pedig minden nap buliban lazíthattak. Így akik a szakmai programok miatt jöttek vagy a városra voltak kíváncsiak, esetleg csak szórakozni akartak, mind elégedetten távozhattak.

“Érdekes volt hallani és tapasztalni, hogy milyen szakkollégiumi típusok és modellek működnek vidéken és a fővárosban, a tapasztalatcseréknek köszönhetően, a résztvevők is rengeteget tanulhattak egymástól” – mesélt a találkozóról Kovács Attila, a rendezvénynek otthont adó SZTE Móra Ferenc Szakkollégium igazgatója. „A hallgatói megnyilvánulásokból, hozzászólásokból is látszott, hogy különböző feltételek, keretek és szabályok között működnek a szakkollégiumok, de ez csak színesebbé tette a rendezvényt” – fűzte hozzá.

nyata_szeged_2016_002

A Móra Szakkollégium számára azért is bizonyult hasznosnak a találkozó, mert a NYATA házigazdájaként szorosabb kapcsolatot tudott kiépíteni az ország több szakkollégiumával, egyeztetni különböző kérdésekben, a szegedi intézmény és a város szakkollégiumi mozgalomba való beágyazottsága is tovább mélyült. „Néhány tapasztalt NYATA résztvevővel beszélgetve erősödött meg bennünk a gondolat, hogy vannak előnyei, ha vidéki egyetemi centrumokban rendezik meg a Nyári Szakkollégiumi Találkozót, mert így a résztvevők megismerhetik az egyetemi városokat, melyek gazdagabbá tehetik a rendezvényt, a helyi tudományos potenciál, az infrastruktúra, látnivalók és más lehetőségek segítségével” – hangsúlyozta Kovács Attila.

A Móra igazgatója szerint az elmúlt hétvége megmutatta, hogy rendkívül színes közösségről van szó, a résztvevők megoszthatták egymással az álláspontjukat a jelen aktuális kérdéseiről, illetve a jövő nagy kihívásairól. „Egyező és eltérő világképek, koncepciók, modellek is megfogalmazódtak az eszmecserék folyamán, tanulságos volt látni, hogy bizonyos kérdésekről hogyan vélekedik a jövő értelmisége. Koncepciók és elképzelések sokasága hangzott el, melyek, ha megvalósulnak, remélhetőleg jó irányba viszik majd az országot – fejtette ki Kovács Attila.

no images were found

Előző sztori

A lósport jegyében telik a hétvége Algyőn

Következő sztori

Strandfoci: két utánpótlás korosztályban is bronzérmekkel térhetett haza a Junior Sport