Egyetem

A szakkollégiumi modellek találkozásáról is szólt az első szegedi NYATA

A szakkollégiumi modellek találkozásáról is szólt az első szegedi NYATA

2016. augusztus 11., csütörtök
A szakkollégiumi modellek találkozásáról is szólt az első szegedi NYATA
nyata_szeged_2016_006

A hétvégén rendezték meg Szegeden, az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumban a Nyári Szakkollégiumi Találkozót (NYATA), a rendezvényen a jelen és a jövő nagy kihívásairól oszthatták meg egymással elképzeléseiket, gondolataikat az ország szakkollégistái.

Sikeresnek bizonyult a pécsi, budapesti és szegedi közös szervezésű NYATA, ugyanis a résztvevőket változatos szakmai, közösségi és kulturális programok várták, a szervezők számos alternatívát biztosítottak. A kerekasztal-beszélgetések, foglalkozások, workshopok és előadások mellett a szakkollégisták megismerhették a várost, Szeged nevezetességeit, a napi programok végeztével pedig minden nap buliban lazíthattak. Így akik a szakmai programok miatt jöttek vagy a városra voltak kíváncsiak, esetleg csak szórakozni akartak, mind elégedetten távozhattak. "Érdekes volt hallani és tapasztalni, hogy milyen szakkollégiumi típusok és modellek működnek vidéken és a fővárosban, a tapasztalatcseréknek köszönhetően, a résztvevők is rengeteget tanulhattak egymástól” – mesélt a találkozóról

Kovács Attila

, a rendezvénynek otthont adó SZTE Móra Ferenc Szakkollégium igazgatója. „A hallgatói megnyilvánulásokból, hozzászólásokból is látszott, hogy különböző feltételek, keretek és szabályok között működnek a szakkollégiumok, de ez csak színesebbé tette a rendezvényt” – fűzte hozzá.

nyata_szeged_2016_002

A Móra Szakkollégium számára azért is bizonyult hasznosnak a találkozó, mert a NYATA házigazdájaként szorosabb kapcsolatot tudott kiépíteni az ország több szakkollégiumával, egyeztetni különböző kérdésekben, a szegedi intézmény és a város szakkollégiumi mozgalomba való beágyazottsága is tovább mélyült. „Néhány tapasztalt NYATA résztvevővel beszélgetve erősödött meg bennünk a gondolat, hogy vannak előnyei, ha vidéki egyetemi centrumokban rendezik meg a Nyári Szakkollégiumi Találkozót, mert így a résztvevők megismerhetik az egyetemi városokat, melyek gazdagabbá tehetik a rendezvényt, a helyi tudományos potenciál, az infrastruktúra, látnivalók és más lehetőségek segítségével” – hangsúlyozta Kovács Attila. A Móra igazgatója szerint az elmúlt hétvége megmutatta, hogy rendkívül színes közösségről van szó, a résztvevők megoszthatták egymással az álláspontjukat a jelen aktuális kérdéseiről, illetve a jövő nagy kihívásairól. „Egyező és eltérő világképek, koncepciók, modellek is megfogalmazódtak az eszmecserék folyamán, tanulságos volt látni, hogy bizonyos kérdésekről hogyan vélekedik a jövő értelmisége. Koncepciók és elképzelések sokasága hangzott el, melyek, ha megvalósulnak, remélhetőleg jó irányba viszik majd az országot – fejtette ki Kovács Attila.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.