Közélet

A DK-s Kakuk György a tárgyaláson: szándékosan vágtam át a drótakadályt! + FOTÓK, VIDEÓ

A DK-s Kakuk György a tárgyaláson: szándékosan vágtam át a drótakadályt! + FOTÓK, VIDEÓ

2016. augusztus 29., hétfő
A DK-s Kakuk György a tárgyaláson: szándékosan vágtam át a drótakadályt! + FOTÓK, VIDEÓ
dk_sajttaj_kerites_0831_03_gs

20 ezer forint pénzbírságra ítélte a Szegedi Járásbíróság a DK politikusát, Kakuk Györgyöt. A baloldali párt elnökségi tagja szerint kárt nem okoztak, csak politikai véleménynyilvánítást tettek, az utóbbit nem vitatta a bírósági titkár, az előbbit igen. A döntés ellen fellebbezik a párttag.

Politikai akció része volt a drótakadály átvágása, a használati értékben nem keletkezett kár - a bíróság előtt felelt

Kakuk György

a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja azért, mert

tavaly másodmagával átvágta a gyorstelepítésű drótakadály

(GYODA) egy részét. Az ügyben a politikus ellen szabálysértési eljárás indult, a tárgyalás lehetőséget elsősorban pártja migrációügyi álláspontjának népszerűsítésére használta ki a baloldali szervezet aktivistája. "2015 a menekültválság éve volt Magyarországon" - vélekedett Kakuk György. Részletesen bemutatta azt, hogy miként foglalkozott először a témával, nem kihagyva, hogy az ENSZ-misszióban vett részt korábban munkatársként, valamint végigjárta újságíróként a migránsok útvonalát, amiről az Átlátszó is beszámolt. A DK-s politikus szerint a "társadalom irányába mutatott károssága" már a felépítése előtt látszott a "borzasztó drótakadálynak", ezért augusztus végén egy szerb barátjával (

Milica Mancsity Sztojkovittyal

) úgy döntöttek, hogy tartanak egy közös sajtótájékoztatót a drótakadály két oldalán. Helyszínként azért választották a Röszke-Horgos vasútvonal közeli pontot, mert az mindkét állam területéről könnyen megközelíthető volt. A sajtótájékoztatót jelentős érdeklődés kísérte a magyar és a nemzetközi média részéről, amit úgy kommentált a tárgyalásvezető, hogy "kevés szabálysértési van, ami ennyire jól dokumentált lett volna". Nem meglepő, hogy később a bíróság az egyik szegedi lap munkatársának tanúvallomását idézte, a rendőrség pedig a SZEGEDma fotóit használta... http://www.youtube.com/watch?v=lkwzuYrdC00 A sajtótájékoztató végén vágta át a DK-s politikus a GYODA-t szerb barátjával. Hangsúlyozta, maga jelentkezett az onnan néhány tíz méterre ügyelő rendőröknél tettével kapcsolatban, s készségesen együttműködött ezt követően is. A bírósági titkár kérdésére elismerte, hogy szándékosan vágták el a gyorstelepítésű drótakadályt. Azonban vitatta, hogy kár keletkezett volna, "mert hatékonyságában nem történt változás". Jelképes politikai akcióról beszélt, mert szerinte a kerítés is üzenet a magyar polgárok felé, s nem akadályozta meg a migránsok bevándorlását, csupán az Európai Unión belüli szolidaritást rontotta. Megjegyezte, meglátása szerint a rendőrség nagyobb kárt okozott, mint ő, amikor bizonyítékként két 20 centiméteres darabot kivágott. Kakuk ügyvédje,

Binszki József

szegedi DK-s képviselő szerint elfogult a bíróság, amit a bírósági titkár saját nevében visszautasított, a kifogást később bírálják el. Szerette volna azt is elérni, hogy független igazságügyi szakértő kirendelésével állapítsák meg az okozott kár értékét, de a titkár szerint elégséges annyit megállapítani, hogy ez 50 ezer forint alatt maradt. "Társtettességben elkövetett tulajdon elleni szabálysértés" miatt 20 ezer forint pénzbírságot szabott ki a bírósági titkár, mert megvalósult az állagsérelem, a rongálás definíciója esetében pedig nem releváns, hogy a használhatóságot az okozott kár mennyiben befolyásolja. Elfogadta, hogy politikai véleménynyilvánításról van szó, viszont hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan az eszköz állagát egyértelműen megsértette Kakuk, akkor is, ha ez nem az elsődleges cél volt. A büntetés 24 órá közmunkával, vagy négy napi elzárással is megváltható. A büntetés összege megegyezik azzal a bírsággal, amelyet másfél éve kellett fizetnie Kakuknak egy közlekedési kihágás miatt, viszont jóval alacsonyabb a maximális 300 ezer forintnál. A fellebbezést nyolc napon belül lehet benyújtani, a DK-sok elsősorban a felmentést, másodsorban csak figyelmeztetés megtételét tartanák indokoltnak, így az ügy valószínűleg nem zárult le ezzel a döntéssel. Kakuk a tárgyalást követően sajtó előtt hangsúlyozta nem a bírság összege, hanem az "erkölcsi és politikai mondanivaló" miatt adják be a fellebbezést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.