Közélet

A burka részleges betiltását javasolja a CDU/CSU pártszövetség

A burka részleges betiltását javasolja a CDU/CSU pártszövetség

2016. augusztus 18., csütörtök
A burka részleges betiltását javasolja a CDU/CSU pártszövetség
burka_muszlim_muzulman

Németországban a test egészét fedő muzulmán női öltözék, a burka viselésének részleges megtiltását javasolja rövidesen a kormányzó jobboldali CDU/CSU pártszövetség a ZDF országos köztelevízió csütörtöki értesülése szerint.

A pártszövetség tartományi belügyminisztereinek Berlini nyilatkozat nevű, pénteken elfogadandó állásfoglalásának tervezete szerint a burkaviselést meg kell tiltani a közintézményekben, az oktatási intézményekben és a bíróságokon, valamint minden helyen, illetve helyzetben, ahol, illetve amelyben elengedhetetlen az arc megmutatása, például határátkelőkön, közúti ellenőrzések alkalmával és tüntetéseken. A ZDF szerint a nyilatkozat másik fő új eleme az, hogy a közveszélyesként számon tartott iszlamistákat kötelezzék nyomkövetésre alkalmas elektronikus lábperec viselésére. A tervezetben az is szerepel, hogy kezdődjék diskurzus a menedékkérőknek járó juttatásokról. Az nem világos, hogy a pártszövetség milyen lehetőséget lát a csökkentésre - jegyezte meg beszámolójában a ZDF, rámutatva, hogy a menedékkérők juttatásait egy alkotmánybírósági döntés alapján a létminimumhoz igazítják. A nyilatkozat összeállítását a szeptemberi helyi törvényhozási választásra készülő berlini és Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi CDU-s belügyminiszter kezdeményezte. A burka viselésének teljes körű betiltását javasolták, de ezt a CDU-s szövetségi belügyminiszter, Thomas de Maiziere alkotmányossági aggályokra hivatkozva elutasította. Javasolták a kettős állampolgárság intézményének korlátozását is, de ezt a szövetségi belügyminiszter és a CDU/CSU-val szövetségi szinten együtt kormányzó szociáldemokraták (SPD) is elvetették. Ez az elem nem is szerepel a ZDF által ismertetett nyilatkozattervezetben. Az úgynevezett belügyminiszteri konferencia (IMK) - a tartományi belügyminiszterek állandó egyeztető fóruma, amelynek ülésein a szövetségi belügyminiszter is részt vesz - CDU/CSU-s tagjai a nyilatkozatban azokat a kezdeményezéseket foglalják össze, amelyek megvalósítását elengedhetetlennek tartják a júliusban elkövetett véres politikai bűncselekmények - a würzburgi és ansbachi, menedékkérők által elkövetett iszlamista hátterű merénylet és a tettes idegenellenes, rasszista meggyőződésének tulajdonított müncheni vérengzés - miatt. A ZDF szerint a javaslatok között szerepel a szövetségi és tartományi rendőri szervek létszámának növelése 15 ezer fővel és a Bundeswehr - a német hadsereg - belföldi bevetési lehetőségének szélesítése is. Az IMK csütörtök este kétnapos tanácskozást kezd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.