Közélet

Varga Mihály: fontos figyelmeztetés a Brexit

Varga Mihály: fontos figyelmeztetés a Brexit

2016. július 12., kedd
Varga Mihály: fontos figyelmeztetés a Brexit
Varga Mihály

Nagy-Britannia kilépése az unióból fontos figyelmeztetés - ismertette Varga Mihály a magyar kormány álláspontját az Európai Unió pénzügyminisztereinek keddi brüsszeli tanácskozásán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint.

A Brexitről tartott népszavazást követő első Ecofin-ülés a nemzetgazdasági miniszter szerint világossá tette, hogy erős és szuverén nemzetgazdaságok tehetik ismét versenyképessé Európát - tájékoztatott a tárca. A Magyarországon működő mintegy háromezer brit cég továbbra is itt kívánja folytatni tevékenységét - hangsúlyozta Varga Mihály, kiemelve, hogy az Európai Bizottság és a nemzetgazdasági tárca előrejelzése szerint a magyar gazdaság teljesítményét a Brexit összességében mintegy 0,3-0,4 százalékkal mérsékelheti a következő években. Magyarország Egyesült Királysággal szembeni külkereskedelmi többlete a GDP 1,6 százalékát teszi ki, a közvetlen magyar kivitel aránya a teljes exporthoz viszonyítva 4 százalék. A kedvezőtlen hatások elsősorban az exportáló vállalatokat érintenék - mutatott rá a nemzetgazdasági miniszter. A tanácskozáson részt vevő pénzügyminiszterek egyetértettek abban, hogy a Brexit kedvezőtlen hatásait kivédendő javítani kell a bankrendszer hatékonyságát, illetve az egyes nemzetgazdasági jellemzőket jobban figyelembe kell venni a stratégiai célok kialakításakor - tájékoztatott a tanácskozást követően Varga Mihály az NGM közleménye szerint. Az Ecofin álláspontja, hogy fel kell gyorsítani a strukturális átalakításokat, előtérbe helyezni az egyenlőtlenségi hatásokat, a beruházási akadályok lebontását, valamint javítani kell a költségvetési keretrendszeren. Az ülésen megvitatták a pénzügyminiszterek tanácsának idei második félévi munkaprogramját is. Július 1-jétől Szlovákia látja el az unió elnökségét - emlékeztetett Varga Mihály, megemlítve, hogy a brit EU-referendumot követő helyzetben Magyarország fontosnak tartja, hogy az Európai Tanácsban folyó munka az uniós állampolgárokat leginkább foglalkoztató kihívások kezelésére, illetve a tagállamokat tömörítő kezdeményezések továbbvitelére fókuszáljon. Ennek kapcsán Magyarország üdvözli, hogy a szlovák elnökségi prioritások közé bekerült a fenntartható migrációs és menekültpolitika, a külső határok védelme, valamint a schengeni térség megerősítése - olvasható az NGM közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.