Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Terrorizmus – Rogán: a külföldön tartózkodók vegyék komolyan a hatóságok figyelmeztetéseit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a kormány nevében arra kérte a külföldön tartózkodó, illetve odautazó magyar állampolgárokat, hogy minden esetben vegyék figyelembe a hatóságok terrorfenyegetettséggel kapcsolatos figyelmeztetéseit. Rogán Antal hangsúlyozta, hogy a migrációval Európa terrorfenyegetettsége is megnövekedett.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány szerdán tárgyalja az Európai Bizottság legutóbbi, a menekültek elosztására vonatkozó javaslatát, amelyet a kabinet Európára és Magyarországra is veszélyesnek tart, mivel az a kötelező kvótával az illegális bevándorlók mellett a terrorizmus kockázatát is “szétterítené” a kontinensen.

Az illegális bevándorlás és a terrorizmus kéz a kézben jár. A migrációval Európa terrorfenyegetettsége is megnövekedett – jelentette ki, rámutatva, hogy a különböző támadásoknak eddig több mint 300 európai esett áldozatul.

Rogán Antal azt tanácsolta a külföldre utazóknak: indulásuk előtt regisztrálják magukat az interneten, hogy amennyiben külföldön bajba kerülnek, a konzulátus felvehesse velük a kapcsolatot és segítséget nyújthasson. A miniszter arra kért mindenkit, hogy komolyan fontolja meg törökországi utazását, az ország ugyanis fokozott biztonsági kockázattal jár a magyar külügy besorolása szerint, noha a tengerparti üdülőövezetek jelenleg biztonságosnak tűnnek.

“Jól látható, hogy az Európába érkezett bevándorlók között jó néhányan egyébként a terrorcselekmények elkövetőiként is feltűntek” – fogalmazott Rogán Antal, aki példaként említette, hogy a párizsi terrorcselekmény elkövetőinek túlnyomó többsége illegális bevándorló volt, egy részük pedig Magyarországon keresztül érkezett Európába.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője elmondta továbbá, hogy az Európai Bizottság javaslatát azért is veszélyesnek tartják, mert az növelheti a bevándorlást. Az Európa felé tartó migránsokat ugyanis nem visszatartaná, hanem ösztönözné az a tudat, hogy őket mindenképpen befogadják az unió tagállamai – mondta Rogán Antal, aki ezzel összefüggésben megjegyezte, csak Líbiában több mint egymillió ember várakozik Európába tartva, míg a törökországi menekülttáborokban 3-4 millió potenciális bevándorló tartózkodik. A magyar kormány szerint ezért Európának nem a bevándorlók szétosztására, hanem a határok megvédésére kellene koncentrálnia, amit a kabinet szerdai ülését követően javaslatként meg is fogalmaz majd Brüsszelnek – tette hozzá.

Rogán Antal kifejtette, a bizottság javaslata azért is veszélyes még a közép-európai országokra, köztük Magyarországra nézve, mert úgy tűnik Brüsszel megfogadta Soros György ajánlását és új adók kivetésével, illetve a kohéziós és agrártámogatások csökkentésével próbálja előteremteni a bevándorlók támogatásának finanszírozását.

A tárcavezető azért is igazságtalannak tartja a szóban forgó bizottsági javaslatot, mivel az huszonhétszer nagyobb mértékben bünteti a kötelező kvótát elutasító tagállamokat, mint amekkora jutalmat kapnak a bevándorlókat befogadók. Ez ellentétes a Lisszaboni Szerződés eszményével, ezért ezt nem fogadja el a magyar kormány – mondta Rogán Antal, majd hozzáfűzte, Brüsszelben továbbra sem hajlandók meghallgatni az európai emberek hangját.

Kiemelte, jövő héten Budapesten is bemutatják azt a 28 európai uniós tagállamban készült közvélemény-kutatást, amely alapján a tagállamok túlnyomó többségében az emberek meghatározó többsége alapvetően elutasítja a brüsszeli bevándorláspolitikát. “Úgy tűnik, hogy az embereket egyedül Magyarországon hallgatják meg jelenleg az európai uniós tagállamok közül” – mondta a miniszter, aki szerint a kormány ezért is különösen fontosnak tartja az október 2-án sorra kerülő kvótareferendumot, amellyel “Európában elsőként a magyarok mondhatják el a véleményüket a brüsszeli bizottság bevándorláspolitikájáról”.

Rogán Antal kérdésre válaszolva elmondta, a törökországi események rámutattak arra, hogy az Európai Unió nem alapozhatja egy másik államra saját határai védelmét, ezért a magyar kormány továbbra is azt javasolja, hogy az uniónak mindenhol meg kell erősítenie külső határait.

A sajtótájékoztatón Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminiszter sajtófőnöke azt ajánlotta a külföldre utazóknak, hogy indulás előtt tájékozódjanak a konzuliszolgalat.kormany.hu honlapon, majd itt regisztrálják magukat a konzuli védelemhez. A tárca képviselője azt kérte, hogy a konzuli szolgálatot telefonon csak a bajba jutottak keressék, míg minden más esetben lehetőség szerint az internetes ügyintézést válasszák. Emlékeztetett, a konzuli szolgálat alapvetően az elveszett okmányok pótlásában, valamint bűncselekményekkel, illetve egészségügyi ellátással összefüggésben tud segítséget nyújtani. A regisztráció fontossága egy terrorcselekmény után növekszik meg, a konzulátusok ugyanis így tudnak kapcsolatba lépni és segítséget nyújtani a területen tartózkodó magyar állampolgároknak – húzta alá Menczer Tamás, akinek tájékoztatása szerint az eddigi információk alapján nem került bajba magyar állampolgár a törökországi puccskísérletben, illetve azt követően.

Hírzóna

Már 396 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációs kérdőívet

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az ellenzék azonban újra és újra torpedózza a konzultációt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Közösen fejlesztik Csongrád-Csanád és a Vajdaság turisztikai értékeit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Tematikus turisztikai útvonalakat, közös brand-et és online platformokat állítottak össze.

Tovább olvasom

Közélet

Nyugodt szívvel engedhetik a szülők táborozni a gyerekeket Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Bár a vírusjárvány nem szűnt meg, a táborokban kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságra.

Tovább olvasom

Aktuál