Közélet

Szijjártó: negyven katona fog állomásozni az új NATO parancsnokságon

Szijjártó: negyven katona fog állomásozni az új NATO parancsnokságon

2016. július 12., kedd
Szijjártó: negyven katona fog állomásozni az új NATO parancsnokságon

Negyven katona fog állomásozni a NATO Székesfehérváron kialakítandó új vezetési pontján - mondta kedd reggel a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter

a TV2 Mokka című műsorában felidézte: a hétvégi NATO-csúcson a balti államok és Lengyelország területén egy négyezres létszámú csapat állomásoztatásáról döntöttek. Infrastruktúrát és utánpótlást nem telepítenek át, így ez semmilyen módon nem sérti a NATO-Oroszország alapokmányt - emelte ki. A NATO-tagállamok egyeztettek a nyolc keleti tagállamban úgynevezett előretolt vezetési pontokról is. Ezek közül hat már működik, Magyarországon és Szlovákiában pedig jövőre jöhetnek létre ilyen parancsnokság. A székesfehérvárin negyven katona fog állomásozni, húsz magyar, húsz pedig más NATO-tagállamokból. Mindezekről a szerdai, várhatóan nagyköveti szintű NATO-Oroszország csúcson is egyeztetnek majd. A külügyi tárca vezetője kiemelte: egyszerre kell az elrettentés és a párbeszéd doktrínáját alkalmazni. A NATO is, Magyarország pedig kifejezetten abban érdekelt, hogy stratégiai párbeszéd legyen Oroszországgal, amely kölcsönös bizalmon alapuló együttműködéshez vezet. Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépési szándékról a Brexitről Szijjártó Péter azt mondta: számos nyitott kérdés van még, mint például a gazdasági, kereskedelmi együttműködések jövője és az ott dolgozó uniós állampolgárok jogainak kérdése. Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország abban érdekelt, hogy fenntartsák a szabad kereskedelem és szabad befektetős lehetőségét és ne sérüljenek az ott dolgozó magyarok jogai. Szijjártó Péter az M1 aktuális csatornán kitért arra is, hogy a brit kilépésről szóló döntés nyomán a bizonytalanság és az új helyzet miatt is az várható, hogy a brit gazdaság növekedése lassulni fog, és emiatt kevesebb külföldi munkaerőt fognak keresni. A külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kiemelte: a magyar kormány a Magyarország és Nagy-Britannia között lévő szoros gazdasági, befektetési együttműködés és a több tízezer Nagy-Britanniában dolgozó magyar jogainak érdekében kemény és határozott álláspontot fog képviselni. Megjegyezte, hogy például a munkavállalók tekintetében nem kizárólag magyar kérdésről van szó, hiszen csaknem egymillió lengyel is dolgozik a szigetországban. Ezért is fontos, hogy a visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) közötti együttműködést még szorosabbá fűzzék. Mindezekről egyeztetnek a július 21-ei V4-es miniszterelnöki csúcson is - tette hozzá. Szijjártó Péter személyes veszteségnek nevezte

David Cameron

brit kormányfő lemondását, mert - mint kiemelte - ő korábban az Európai Unió jövőjével kapcsolatban számos ponton a magyar kormányéval azonos álláspontot fogalmazott meg. David Cameronnal a britek vezették azt a "szuverenista" tábort, amely úgy gondolja, hogy minél több hatáskört kell tagállami szinten tartani. Hozzátette: bár Magyarországnak kedvezőbb lett volna, ha a britek bennmaradnak az EU-ban, a kilépésről a brit polgárok döntöttek, amit tiszteletben kell tartani. A külügyminiszter ezzel együtt kiemelte: a britek a brüsszeli bevándorláspolitikával szemben foglaltak állást, és jó lenne, ha ezt az EU intézményei is megértenék. A külügyminiszter ismét hangsúlyozta: stratégiai hibának tartja a NATO bővítési folyamatának lassítását, mert "minél többen vagyunk, annál erősebbek vagyunk". Ráadásul Macedónia és Grúzia is nagyon sok erőfeszítést tett azért, hogy elnyerje a tagságot - emelte ki Szijjártó Péter, hozzátéve: ha mindez hiábavaló volt, megvan az esélye annak, hogy felerősödnek az euroatlanti együttműködés ellenes politikai hangok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.