Csak a POFOSZ nem tudott arról, hogy az önkormányzat szerint ők kérték az ’56-os hős szobrának áthelyezését

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

1956megemlekezes_szoreg21_gs

Már az egész ország készülődik az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójának méltó megünneplésére. Az ellenzéki kritika szerint Szeged kivétel, a kulturális bizottság elnöke szerint viszont az egyetem, a művelődési intézmények már készülnek, az önkormányzat szerepe a koordinációban merül ki. Kováts József szobrát már elmozdították a POFOSZ-ra hivatkozva, habár az egykori politikai foglyok nem azt javasolták, ami a városházi előterjesztésben szerepelt. Ennek ellenére valószínűleg nem tárgyalják újra az ügyet…

Országosan 13 milliárd forint áll rendelkezésre az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának megünneplésére. Magyarország a kormányzat elképzelései és reményei szerint közösen, szabadon és büszkén hajt majd főt a hősök emléke előtt, minél több embert bekapcsolva a megemlékezésekbe, hiszen 2016-nak a szabadságról, a nemzeti büszkeségről és függetlenségről kell szólnia. A legutóbbi szegedi közgyűlésen a kereszténydemokraták elnök-frakcióvezetője, Haág Zalán ugyanakkor arról beszélt, hogy Szeged város nem képes méltó módon emlékezni az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára, és ebben a polgármester felelősségére (felelőtlenségére) mutatott rá. Úgy tudjuk, valóban nincs minden rendben az emlékév szegedi programjai körül, a mélyben forrnak az indulatok, és egyáltalán nincs egyetértés az önkormányzat és a helyi 56-os szervezetek kötött sem.

A SZEGEDma információi szerint érkeztek be javaslatok Csongrád megye székhelyén az egykori résztvevőket tömörítő egyik legjelentősebb szervezettől, a Politikai Foglyok Országos Szövetségétől (POFOSZ) az ügyben, hogy miként lehetne méltóképpen megemlékezni a hatvanadik évfordulón, azonban többszöri levélváltás után sem alakult ki az együttműködés az önkormányzattal. Az ’56-osok az állami pénzek lehívását szerették volna elérni a szegedi rendezvényekre, megemlékezésekre, mert ehhez a városháza munkatársai rendelkeznek megfelelő szaktudással, s elsősorban az önkormányzatok részére adnak az alapból. A városvezetésben azonban eleddig nem volt fogadókészség, érdemi válasz nem érkezett. A határidő rövid, így minél hamarabb szükséges lenne lépni a kérdésben.

A javaslatban többek között ajánlották, hogy a korábbi hagyományokat folytassák, emlékezzenek meg a jelképes helyszíneken, a tíz évvel korábbi ünnepségekhez hasonlóan a Szegedi Nemzeti Színházban legyen egy gála a nap végén kitüntetések, elismerések átadásával.

Azonban csupán látszólag értek el eredményt egy pont esetében, de valójában itt is mást kért a a Politikai Foglyok Országos Szövetsége Csongrád Megyei Szervezete. A kulturális bizottság és a közgyűlés ugyanis májusban megszavazta, hogy áthelyezzék Kalmár Márton húsz éve felavatott alkotását Kováts József 1956-os hősről, egykori orvostanhallgatóról a Rerrich Béla térre, Pető Ferenc szobra mellé. A szobrot már hetekkel ezelőtt elvitték, habár csak október 23-án avatnák fel újból. Botka László vonatkozó előterjesztése szerint a lépés POFOSZ kezdeményezésére történt, ezt azonban lapunk forrásai cáfolták. Úgy tudjuk, az eredeti javaslat egy „hősök tere” kialakítását ajánlotta a Sárkányölő Szent György-szobor és az 56-os emlékmű köré félkörívben elhelyezett szobrokkal, beleértve több új alkotást, például egy Perbíró Józsefet megmintázót. A terület így ’56-os emlékhelyként funkcionálna, nem csupán egy szobrot helyeztek volna át, így nagy felháborodást keltett az, hogy rájuk hivatkozva egy teljesen más ötletet valósítanak meg. Úgy tudjuk, a POFOSZ-osok azóta egyértelműen ki is nyilvánították, a Pető-szobor melletti elhelyezést nem tartják méltónak. Az ügyben megkerestük a POFOSZ-t is, Galiba Ferenc, a szövetség megyei szervezetének elnökségi tagja azt mondta, eddig nem sok eredményt értek el a szegedi önkormányzattal való egyeztetésben, de még készek az egyeztetésre, ezért egyelőre a sajtónak nem kívánnak bővebben nyilatkozni.

„Nem akarok ebben a kérdésben igazságot tenni. Nyilvánvalóan arról lehet szó, hogy közterületen messzemenően méltányolva a POFOSZ elképzeléseit a hatóság, a főépítész véleményének figyelembe vételére is szükség van, ezért történhetett a változtatás” – fogalmazott Kozma József, a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság MSZP-s elnöke. Felvetettük, hogy akár egy ésszerű kompromisszumra törekedve még leülhetne a POFOSZ, az önkormányzat és a főépítész egyeztetni, a városatya azonban elzárkózott ettől, esetleg újból üzenet esetén „felhívja a figyelmet” az ügyre.

dom_ter_lezaras003kf

Kováts József szobrát már elvitték a Dóm térről, október 23-án avatják újra a Rerrich Béla téren. Arra nem tudott választ adni Kozma József, hogy jelenleg hol található az alkotás, de bizonyos abban, hogy megfelelő körülmények között tárolják. Valószínűnek tartja, hogy ezt a pár hónapot a szükséges renoválásokra fordítják.

A központi városi ünnepséget a Rákóczi téren, Nagy Imre szobra előtt tartják majd, ahol a polgármester is beszédet mond. A szegedi rendezvények koordinációját egyébként az önkormányzat Művelődési Osztálya végzi, de elsősorban az állami fenntartású egyetem és a városi intézmények szervezik a programokat, valamint részt vesznek magánszemélyek és társadalmi szervezetek is – tudtuk meg Kozma Józseftől.

„A legfontosabb együttműködő partnerünk a Szegedi Tudományegyetem, amely egy sor ’56-os programot bonyolít le, többek között Göncz Árpádról nevezik el a TIK és a bölcsészkar Egyetem utcai épülete közötti sétányt” – mondta a kulturális bizottság elnöke. A Somogyi-könyvtárban októberben az ’56-os emlékek internetes jelenlétéről tartanak előadást. Kecskéstelepen korabeli fényképeket tekinthetnek meg az érdeklődők, Szőregen tárgyi emlékeket. A Belvárosi Mozi Mészáros Márta-filmeket vetít, a Móra Ferenc Múzeum emléksétákat indít, a szimfonikusok koncerteznek a színházban. A tápéi Heller Ödön Művelődési Ház több helyszínen szervez zenés műsort, emlékestet, iskolai vetélkedőt, kiállítást. Kozma kiemelte a Péter Szilveszter vezette Élhető Szegedért Egyesület emléktábla-avatását, amelyhez pénzt nem kértek a civilek, csak támogató nyilatkozatot. Az ’56-os megemlékezéseken képviselteti magát az önkormányzat. Az összköltség még nem ismert, s várhatóan a programok száma is bővülhet – összegzett.

Előző sztori

Euro 2016: hosszabbítás után lett Európa-bajnok Portugália

Következő sztori

Kerékpár: nem tudta visszahozni az eldobott perceket Ruttkay Zoltán

Legutóbbi hasonló cikkek