Közélet

Nincsen „kecmec” Mars tér-ügyben: közadatkiadások felpörgetve

Nincsen „kecmec” Mars tér-ügyben: közadatkiadások felpörgetve

2016. július 9., szombat
Nincsen „kecmec” Mars tér-ügyben: közadatkiadások felpörgetve
marsteribontas

Az egykori Mars téri kereskedők tovább folytatják nyolc éve zajló küzdelmüket a piacfelújítás minden közérdekű adatának kiadásáért. Az építmények dózerolásáról még mindig nincs információ, s abban sem sikerült megegyezni, hogy egy asztalbérleti szerződésnél nyilvánosságra lehet-e hozni a bérlő nevét. Közben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság is nyomozást indított.

Ahogyan az erről szóló

első cikkünkben

is megírtuk, a Szegedi Városkép és Piac Kft-t (a továbbiakban Piac Kft.) legfelsőbb bírósági (LB) ítélet kötelezi arra, hogy minden szerződés, amely a Mars téri beruházás része volt, nyilvánosságot kell, hogy kapjon. Az adatkérést 2008-ban indították el a szegedi piac kereskedői, de a hiányos szolgáltatás miatt az önkormányzati cég hat éve, 2010 óta végrehajtás alatt áll. A piac az év elején keresetében ennek megszüntetését kérte a bíróságtól, állítva, ők minden adatot kiadtak. A

második tárgyalási napon megegyezett a két fél

, hogy május 31-én az adatkérők megtekinthetik az iratokat, fotózhatnak is. Ezt követően a kereskedők listát készíthetnek arról, hogy az említett szerződéseken kívül milyen dokumentumokat hiányolnak még. Nem meglepő módon azonban a legjobban hiányolt jegyzőkönyveket, szerződéseket, vagyis a beruházás igazán közérdeklődésre számot tartó adatait nem sikerült megtalálniuk.

A piac szerint mindent kiadtak, a kereskedők szerint tudatosan akadályozzák szándékukat

A szükséges dokumentumokat kiadták, most, vagy már korábban, ami nincs meg, az pedig nem létezett, vagy máshol van - röviden így foglalható össze a piacot képviselő

Pintér Ferenc

ügyvéd álláspontja az ügyben. A kereskedők ezzel szemben fenntartják azt az álláspontjukat, hogy még az iratbetekintést követően is felmerülhetnek újabb igényeik, hiszen nem ismerik a beruházás összes dokumentumát. Nem értik, hogy a piac nyolc éve folyamatosan miért akar kibújni az adatok kiadása alól. A kereskedők ügyvédje,

Bodnár Beáta

e mögött tudatosságot érzékel. Nem könnyíti meg helyzetüket, hogy 2010. május 15-én a város kizárta a konzorciumból a Piac Kft.-t, ezért a Szeged Pólus Nonprofit Kft.-nél és a szegedi önkormányzatnál lehetnek a dokumentumok egy része.

mars_teri_per01_gs

A volt kereskedők szerint a kizárás egyfajta vissza dátumozással történt, annak okán már 2009. május 15-től jogilag nem volt konzorciumi tag a Piac Kft.; vagyis nem volt beruházó és projekt lebonyolító. Úgy vélik a szegedi önkormányzat egy fontos láncszemet kifelejtett a folyamatból: a visszadátumozás a 2010 májusáig lefolytatott közbeszerzési eljárások törvényességét kérdőjelezi meg. 2009 és 2010 között történt például a Mars téri beruházás generál kivitelezésének a közbeszereztetése, vagyis több mint egy milliárd forint elköltésének tendereztetése. A kereskedők szerint ez a momentum az egész beruházás alapjait kérdőjelezi meg, amellyel kapcsolatban további törvényességi vizsgálatokat várnak. Pintér Ferenc ezzel az állásponttal ellentétben nem lát problémát, úgy véli, a hatályos jogszabályoknak megfelelő egyetlen utat követték, s visszadátumozás sem zajlott le.

Az anonimizált szerződés nem ad valódi információt

Csupán anonimizált formában bocsátotta rendelkezésre az asztalokkal kapcsolatos bérleti szerződéseket a Mars téri piac, ami azt jelentette, hogy nemcsak a személyes adatok, hanem a nevek is kitakarásra kerültek a dokumentumokban. Bodnár Beáta akceptálta a személyes adatok védelmét, de a szerződők neveit ismerni kell ahhoz, hogy legalább a felek alapján azonosíthatóak legyenek a szerződések. Kiderült, a kereskedők aggódnak amiatt, hogy csupán néhány emberrel kötött megegyezést a piac, akik közvetítőként továbbadhatták a bérleményeket, fölösleges láncszemként illeszkedve a Piac Kft. és a kereskedők közé. Ez a feltételezés azonban a Pintér által biztosított módon nem bizonyítható, de nem is cáfolható. A volt Mars téri árusok egyik képviselője emlékeztetett rá, a Magyar Nemzeti Bank alapítványai esetében nem merültek fel hasonló aggályok, mint amit a piac jelez. További példaként értelmezhető a fővárosi Szél Kálmán tér felújításával kapcsolatos adatkiadási protokoll. Ott minden adat a nyilvánosságra került a törvénynek megfelelően – vélekedtek a közérdekű adatok igénylői.

mars_teri_per04_gs

Botrány: az építmények dózerolásáról még mindig nincs dokumentáció

Egy uniós projektnél elengedhetetlen, hogy minden részfolyamat dokumentálva legyen, mert csak így fizethetik ki a támogatást. Ezért úgy látják a volt kereskedők, hogy a felelős műszaki vezetővel, ellenőrrel kötött szerződéseknek is meg kell lenniük. Pintér azt válaszolta, hogy mindent kiadtak, de úgy tűnt, a bírót nem sikerült erről meggyőznie… Szerették volna megkapni az építmények áthelyezésére vonatkozó akciótervet az egykori piacosok, mert csupán a pavilonokkal, bódékkal kapcsolatban álltak rendelkezésre dokumentumok. Nem értették, hogy az ingatlanok bontásról miért nincs szerződés, ha ennél kisebb ügyekről van.

Büntetőeljárás indult a közadatok hozzáférhetetlené tétele ügyében

A SZEGEDma hírportál információi szerint megindult a büntetőeljárás a Szegedi Városkép és Piac Kft.-vel kapcsolatban közérdekű adat hozzáférhetetlenné tétele és meghamisítása gyanújával. Amennyiben bebizonyosodik a feljelentők feltételezése, a felelősre történő súlyos büntetési tétel kiszabása mellett kötelezik az eddig ki nem adott dokumentumok nyilvánosságra hozatalára a céget. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság lapunk kérdésére megerősítette, hogy nyomozás indult az ügyben, más kérdésünkre azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem válaszoltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.