/

Nincsen „kecmec” Mars tér-ügyben: közadatkiadások felpörgetve

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

marsteribontas

Az egykori Mars téri kereskedők tovább folytatják nyolc éve zajló küzdelmüket a piacfelújítás minden közérdekű adatának kiadásáért. Az építmények dózerolásáról még mindig nincs információ, s abban sem sikerült megegyezni, hogy egy asztalbérleti szerződésnél nyilvánosságra lehet-e hozni a bérlő nevét. Közben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság is nyomozást indított.

Ahogyan az erről szóló első cikkünkben is megírtuk, a Szegedi Városkép és Piac Kft-t (a továbbiakban Piac Kft.) legfelsőbb bírósági (LB) ítélet kötelezi arra, hogy minden szerződés, amely a Mars téri beruházás része volt, nyilvánosságot kell, hogy kapjon. Az adatkérést 2008-ban indították el a szegedi piac kereskedői, de a hiányos szolgáltatás miatt az önkormányzati cég hat éve, 2010 óta végrehajtás alatt áll. A piac az év elején keresetében ennek megszüntetését kérte a bíróságtól, állítva, ők minden adatot kiadtak. A második tárgyalási napon megegyezett a két fél, hogy május 31-én az adatkérők megtekinthetik az iratokat, fotózhatnak is. Ezt követően a kereskedők listát készíthetnek arról, hogy az említett szerződéseken kívül milyen dokumentumokat hiányolnak még. Nem meglepő módon azonban a legjobban hiányolt jegyzőkönyveket, szerződéseket, vagyis a beruházás igazán közérdeklődésre számot tartó adatait nem sikerült megtalálniuk.

A piac szerint mindent kiadtak, a kereskedők szerint tudatosan akadályozzák szándékukat

A szükséges dokumentumokat kiadták, most, vagy már korábban, ami nincs meg, az pedig nem létezett, vagy máshol van – röviden így foglalható össze a piacot képviselő Pintér Ferenc ügyvéd álláspontja az ügyben. A kereskedők ezzel szemben fenntartják azt az álláspontjukat, hogy még az iratbetekintést követően is felmerülhetnek újabb igényeik, hiszen nem ismerik a beruházás összes dokumentumát. Nem értik, hogy a piac nyolc éve folyamatosan miért akar kibújni az adatok kiadása alól. A kereskedők ügyvédje, Bodnár Beáta e mögött tudatosságot érzékel. Nem könnyíti meg helyzetüket, hogy 2010. május 15-én a város kizárta a konzorciumból a Piac Kft.-t, ezért a Szeged Pólus Nonprofit Kft.-nél és a szegedi önkormányzatnál lehetnek a dokumentumok egy része.

mars_teri_per01_gs

A volt kereskedők szerint a kizárás egyfajta vissza dátumozással történt, annak okán már 2009. május 15-től jogilag nem volt konzorciumi tag a Piac Kft.; vagyis nem volt beruházó és projekt lebonyolító. Úgy vélik a szegedi önkormányzat egy fontos láncszemet kifelejtett a folyamatból: a visszadátumozás a 2010 májusáig lefolytatott közbeszerzési eljárások törvényességét kérdőjelezi meg. 2009 és 2010 között történt például a Mars téri beruházás generál kivitelezésének a közbeszereztetése, vagyis több mint egy milliárd forint elköltésének tendereztetése. A kereskedők szerint ez a momentum az egész beruházás alapjait kérdőjelezi meg, amellyel kapcsolatban további törvényességi vizsgálatokat várnak. Pintér Ferenc ezzel az állásponttal ellentétben nem lát problémát, úgy véli, a hatályos jogszabályoknak megfelelő egyetlen utat követték, s visszadátumozás sem zajlott le.

Az anonimizált szerződés nem ad valódi információt

Csupán anonimizált formában bocsátotta rendelkezésre az asztalokkal kapcsolatos bérleti szerződéseket a Mars téri piac, ami azt jelentette, hogy nemcsak a személyes adatok, hanem a nevek is kitakarásra kerültek a dokumentumokban. Bodnár Beáta akceptálta a személyes adatok védelmét, de a szerződők neveit ismerni kell ahhoz, hogy legalább a felek alapján azonosíthatóak legyenek a szerződések. Kiderült, a kereskedők aggódnak amiatt, hogy csupán néhány emberrel kötött megegyezést a piac, akik közvetítőként továbbadhatták a bérleményeket, fölösleges láncszemként illeszkedve a Piac Kft. és a kereskedők közé. Ez a feltételezés azonban a Pintér által biztosított módon nem bizonyítható, de nem is cáfolható.

A volt Mars téri árusok egyik képviselője emlékeztetett rá, a Magyar Nemzeti Bank alapítványai esetében nem merültek fel hasonló aggályok, mint amit a piac jelez. További példaként értelmezhető a fővárosi Szél Kálmán tér felújításával kapcsolatos adatkiadási protokoll. Ott minden adat a nyilvánosságra került a törvénynek megfelelően – vélekedtek a közérdekű adatok igénylői.

mars_teri_per04_gs

Botrány: az építmények dózerolásáról még mindig nincs dokumentáció

Egy uniós projektnél elengedhetetlen, hogy minden részfolyamat dokumentálva legyen, mert csak így fizethetik ki a támogatást. Ezért úgy látják a volt kereskedők, hogy a felelős műszaki vezetővel, ellenőrrel kötött szerződéseknek is meg kell lenniük. Pintér azt válaszolta, hogy mindent kiadtak, de úgy tűnt, a bírót nem sikerült erről meggyőznie…

Szerették volna megkapni az építmények áthelyezésére vonatkozó akciótervet az egykori piacosok, mert csupán a pavilonokkal, bódékkal kapcsolatban álltak rendelkezésre dokumentumok. Nem értették, hogy az ingatlanok bontásról miért nincs szerződés, ha ennél kisebb ügyekről van.

Büntetőeljárás indult a közadatok hozzáférhetetlené tétele ügyében

A SZEGEDma hírportál információi szerint megindult a büntetőeljárás a Szegedi Városkép és Piac Kft.-vel kapcsolatban közérdekű adat hozzáférhetetlenné tétele és meghamisítása gyanújával. Amennyiben bebizonyosodik a feljelentők feltételezése, a felelősre történő súlyos büntetési tétel kiszabása mellett kötelezik az eddig ki nem adott dokumentumok nyilvánosságra hozatalára a céget. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság lapunk kérdésére megerősítette, hogy nyomozás indult az ügyben, más kérdésünkre azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem válaszoltak.

Előző sztori

Lakásépítésben és közlekedésbiztonságban emelkedik ki Csongrád megye

Következő sztori

Hencz Péter: olimpiai sikereink megalapozója gr. Klebelsberg Kunó