/

Megkezdődött a Fölszállott a páva balatoni tábora

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Doncsev András

Mintegy négyszáz gyermek vesz részt a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató műsor egyhetes balatoni felkészítő táborában, amely hétfőn nyílt meg Balatonakarattyán.

Doncsev András, a Médiaszolgáltatás-támogató és vagyonkezelő Alap (MTVA) kulturális főszerkesztője a tábort egy óriás társasjátékhoz hasonlította. Mint mondta, lesz győztes, aki majd megnyeri a műsort, de a lényeg az, hogy a fiatalok megmutassák tehetségüket és a táborból vagy majd a műsorból hazatérve terjesszék a magyar népi kultúrát.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója kiemelte: a táborban részt vevő generáció az, akik az élő népzenei tudást hordozzák a jövő nemzedékek számára. Hozzátette, ők azok, akik táplálják az egész Kárpát-medencei magyarságot azzal, hogy megmutatják tudásukat.

Balogh Júlia, a műsor vezető szerkesztője a felkészítő tábor pozitívumaként nemcsak a jó közösség és a baráti kapcsolatok kialakításának lehetőségét emelte ki, hanem azt is: a gyermekek mindeközben egy jó ügyet szolgálnak a magyar népi kultúra megőrzésével és terjesztésével.

Az egyhetes táborban a gyermekek megismerkedhetnek egymással, a felkészítő mesterekkel, a zsűrivel, a televíziós stábbal és felelevenítik az egykori népi gyermekjátékokat. Lesz métázás, táncos és énekes játékok is. Újdonságként a lányokkal esténként “karikázni” fognak, azaz saját énekre, egymásba kapaszkodva, egy hatalmas kört alkotva nyitják meg az esti táncházat. Az első napon gömöri és somogyi táncokat járnak, de az élő adásba jutott összes produkció tájegységeit érintik majd.

Az MTVA és a Hagyományok Háza által meghirdetett Fölszállott a páva második gyermekévadának területi válogatói májusban és júniusban hét helyszínen zajlottak. Több mint kétezer gyermek állt a zsűri elé Kapuváron, Szarvason, Szekszárdon, Százhalombattán, Sátoraljaújhelyen, a felvidéki Zselízen és az erdélyi Nyárádszeredán.

A Duna televízión ősszel adásba kerülő műsorba a 6 és 14 év közötti gyerekek négy kategóriában jelentkezhettek: énekes szólisták – énekegyüttesek, hangszeres szólisták – zenekarok, táncos szólisták – táncospárok és néptáncegyüttesek.

Default thumbnail
Előző sztori

Kvótareferendum: az NVB megállapította a kormány és a frakciók politikai reklámjának műsoridejét

Következő sztori

Gyulai Memorial: Márton Anita országos csúccsal negyedik

Legutóbbi hasonló cikkek