Közélet

Pintér és Stefanović: augusztustól magyar segítséggel védik Szerbia határait (FRISSÍTVE)

Pintér és Stefanović: augusztustól magyar segítséggel védik Szerbia határait (FRISSÍTVE)

2016. július 14., csütörtök
Pintér és Stefanović: augusztustól magyar segítséggel védik Szerbia határait (FRISSÍTVE)
magyar_szerb_mb_miniszteri_talakozo05_gs

Akár már augusztustól magyar rendőrök segíthetik Szerbia határainak védelmét - ebben egyezett meg a magyar és szerb belügyminiszter. Közös céljuk, hogy az illegális bevándorlókat távol tartsák államaiktól, s csupán a menedékjogra valóban rászorulókat engedjék be.

Wolfgang Sobotk

a osztrák belügyminiszter és

Hans Peter Doskozil

osztrák honvédelmi- és sportminiszterrel történő

röszkei egyeztetést

követően

Pintér Sándor

magyar belügyminiszter szerb kollégájával,

Nebojša Stefanovićtyal

is tárgyalásokat folytatott. A Fehértói Halászcsárdában lezajlott megbeszélésen a migrációs válság kihívásaira adandó közös válaszok ügye is előkerült. „Szerbia azt tapasztalja, hogy nagyobb számban érkeznek migránsok az országba, napi 600-700 fő, elsősorban Bulgáriából, s már csak másodlagosan Macedóniából. Ez alacsonyabb érték, mint a tavalyi, de ha nem nézünk szembe a kihívásokkal, akkor a tavalyihoz hasonló számokat fogunk látni” – vélekedett a szerb belügyminiszter. A politikus hangsúlyozta, egyetért Pintér Sándorral abban, hogy meg kell védeni a szerb határokat az illegális migránsoktól, a menedékjogra jogosultaknak pedig biztosítani kell a védelmet. Azt gondolja, rá kell szorítani a kibocsátó országokat, hogy kötelezettségüknek eleget téve, fogadják vissza állampolgáraikat. Nem szeretné, ha Szerbia területén szabadon mozognának a migránsok, s azt is elkerülné, hogy egy olyan nagy befogadó központtá váljon a balkáni állam, ahonnan nem tudnak továbbmenni a bevándorlók egy irányba sem. Mindkét miniszter fontosnak tartja, hogy minél délebbre tartóztassák fel az illegális határátlépőket, a bolgár-török, a török-görög, esetleg a görög-macedón határnál. Stefanović emlékeztetett rá, a macedón határnál magyar és szerb határrendőrök is szolgáltak, igaz, Budapest nagyobb kontingenst biztosított. Pintér Sándor most is ajánlott fel rendőri erőket a szerb határok védelme érdekében. Belgrád is kész részt venni minden nemzetközi együttműködésben, amely lehetővé teszi, hogy ne engedjék be az illegális migránsokat országaik területére. „Tanúi lehettek, hogy Stefanović miniszter úrral több esetben nagy problémákat oldottunk meg a magyar-szerb határon, a két ország állampolgárainak védelmében. Azonban az élet újabb nehézségeket vet fel, ezért ismét találkoztunk, hogy közös megegyezésre jussunk az országainkra nehezedő migrációs nyomás ügyében” – indokolta Pintér Sándor a tárgyalások szükségességét. Megbeszélésüknek két fő része volt. Az egyik az országaikat érintő illegális migráció kiszorításáért tett közös erőfeszítések, amelynek érdekében kétoldalú megbeszélések folytatnak szakértők: rendőrök, határőrök, a bevándorlási és állampolgársági hivatal jogászai. „Ez lehetővé teszi, hogy Magyarország Szerbia külső határain, Macedóniában, rendőri erőkkel, technikával jelen legyen. Már augusztusban egy közös egység feláll” – mondta a magyar belügyminiszter a Stefanović által is támogatott ajánlatról. Hozzátette, tudja, hogy a két ország a migrációs problémát nem képes önállóan kezelni, ezért az Európai Unió többi államához is segítségkéréssel fordulnak. Ennek elősegítésre érdekében megbeszélést szerveznek, amelyre több országot is meghívnak, akik remélhetőleg szintén részt vesznek a határvédelemben. Visszautalva az osztrák féllel folytatott

délelőtti megbeszélésre

, elmondta, ehhez Ausztria is csatlakozna. „Ha mindez létrejön, mindkét országban nagyobb lesz a közbiztonság, nyugodtabbakká válnak polgáraink” – fogalmazta meg reményeit a magyar belügyminiszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.