Írjon nekünk

Egyetem

Levendulaünnep két napon át a füvészkertben + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

levendulanapok023kf

Sokan csodás illatáért kedvelik a levendulát, jótékony hatásait még mindig kevesen ismerik – derült ki az SZTE Füvészkertben, ahol egy hétvégét ismét az illóolajok királynőjének szentelnek. A III. Szegedi Levendula Napok jó alkalom arra is, hogy megismerkedjünk azzal a tízféle levendulafajtával, ami a füvészkertben pompázik, de azt is megtudhatjuk, hogy fűszerként miként is használhatjuk.

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje és Kulturális Irodája ezúttal is kétnapos programsorozatot szentel az illóolajak királynőjének is nevezett levendulának. A füvészkertben negyven, régiónkból és azon túlról érkező kézműves is kiállít, vásárolhatunk szappanokat, levendulával ízesített lekvárokat, szörpöket, giccses és egyszerűbb levendulához is kapcsolódó dísztárgyakat, de akár magát a növényt is, hiszen több fajtáját árusítják a III. Szegedi Levendula Napok keretében a szokásos vásárfiák mellett. Németh Anikótól, a füvészkert igazgatójától megtudtuk, az egész családnak kínálnak programokat, a felnőtteket pedig arra buzdítják, hogy ismerkedjenek meg a kézműves termékekkel, így például a háziszappan készítésének fortélyait is elsajátíthatják. „A levendula egy Európában honos fűszer- és gyógynövény, ezért előadásokkal is készültünk erre a hétvégére, amelyeken nem csupán a levenduláról, hanem a kolostorkertünk egyéb gyógynövényeiről is mindent megtudhatnak a látogatók. Kertészt is hívtunk a rendezvényre, aki a levendula termesztéséről, előállításáról és gondozásáról mesél a látogatóknak” – mondta el portálunknak a botanika vezetője.

A levendula egyre inkább szeret nálunk élni, egyre enyhébbek a telek, így már nemcsak kertekben, hanem közparkokban is találkozhatunk a növénnyel, és nemcsak a megszokott lilát, hanem rózsaszínt és fehéret is láthatunk egyre több helyen. Az SZTE Füvészkertben több mint tíz különböző fajtát tekinthetnek meg a látogatók, a tipikus tihanyi levendula mellett angol, francia és spanyol is látható, több színváltozat is előfordul, és nemcsak a virágok színe eltérő, hanem a leveleké is. Németh Anikó elmondta, vannak olyan fajták, amelyeket kimondottan az illóolajáért termesztenek, ezeknek kimondottan erős illatuk van, másokat pedig magasságuk vagy épp viráguk színe miatt kedvelik.

„A levendula éppúgy gyógy- és fűszernövény, mint a kamilla vagy a citromfű. Adhatjuk mediterrán fűszerkeverékekhez, ami Magyarországon még kevésbé elterjedt, de szörpök és lekvárok ízesítéséhez is használható. A levendulának feszültségoldó, harmonizáló hatása van, és mivel a szörpöt nagy mennyiségű virág felhasználásával készítjük, amikor üdítőként fogyasztjuk, az hatását tekintve épp olyan, mintha levendula virágból készült gyógyteát innánk” – nyilatkozta portálunknak Rácz Erika, aki kézműves lekvárokat és szörpöket kínált a rendezvényen. A kistermelő étkezési célra a francia levendulát tartja jónak, ennek a fajtának kisebb az illóolajtartalma, és nincs olyan mentás íze sem, mint az angolnak. Tapasztalatai szerint bár sokan kedvelik a levendula felhasználásával készült ételeket és italokat, de még mindig a szappan és a szekrényillatosítóra asszociálnak sokan. „Előfordul, hogy amikor megkóstolják a szörpünket, azt mondják, hogy a szappan jut róla eszükbe, de szerencsére egyre kifinomultabb az emberek ízlése, és egyre kíváncsibbak az új ízekre. Azt is észrevettem, hogy a gyerekek imádják a levendula ízét, mindig kérnek repetát a szörpből” – mesélte el Rácz Erika. Azt is elmondta, hogy a levendulát a legtöbben még illóolajként ismerik, és viszonylag kevesen tudják, hogy jótékony hatásait úgy is kifejti, ha levendula felhasználásával készül ételeket és italokat fogyasztunk.

levendulanapok006kf

Kézzel készített szappanokat kínál a rendezvényen Rigó Angéla, három különbözőt is készít levendula hozzáadásával. „A levendula gyógyhatása a szappanon keresztül is átjön, pont úgy, mint az illóolajánál. Én első körben gyógynövény macerátumot készítek, vagyis a virágzatot hidegen sajtolt olajban áztatom hónapokig meleg helyen. Amikor elkészül a macerátum, akkor azt adom a szappanhoz. Magát a virágot is bele lehet keverni, de azt sokan nem kedvelik, mert dörzsöli a bőrt” – magyarázta. Saját kecskéjének a tejét is felhasználja Angéla az egyik levendulás szappanhoz, ami bőrnyugtató hatása mellett tápláló is, ez hideg eljárással készül. A másik két általa kínált levendulásat pedig kifőzi, az egyik citromfüvet is tartalmaz. „Azt látom, hogy a legtöbben az illatát kedvelik a levendulás szappant, nálam még senki nem kereste kimondottan gyógyhatása miatt” – mondta el kérdésünkre.

Füvészkerti hangulatok címmel fotókiállítás is nyílt a füvészkertben, az intézmény az egyetem kulturális irodájával hirdetett közösen fotópályázatot az universitas oktatói, dolgozói és hallgatói bevonásával. A zsűri elnöki tisztét ellátó Dobóczky Zsolt fotóművész a megnyitón azt hangsúlyozta, hogy a füvészkert egy szegedi számára megkerülhetetlen. Elmondta, hogy a botanikus kert egy sokat fotózott terület, és nemcsak fotósok kedvelik, és mindannyian mást veszünk benne észre, ha körbejárjuk és megcsodáljuk a felvonultatott növényeket. A fotópályázat első helyezettje Kereskényi Ádám Gergő lett, a tárlatot még három hétig tekinthetik meg az érdeklődők.

Szombaton a Szegedi Egyetemi Színház zenés-verses játékkal lépett színpadra, az SZTE Kulturális Iroda által kiírt „Így verselünk mi” verspályázat anyagából. Fellépett továbbá a Terebes zenekar, a napot a Fool Moon együttes koncertje zárja fél öttől. Vasárnap is várják az érdeklődőket az SZTE Füvészkertbe, újfent a levendula kerül középpontba, de nem feledkeznek meg a füvészkert egyéb érdekes növényeiről sem. Délután Tivadar, Kristóf, Bálint és Viktor testvérek a középkori kolostorkert gyógynövénykertjében tartanak előadást, de lesz bolgár néptáncoktatás és kamarakoncert Klebniczki György zongora- és kamaraműveiből.

A részletes program ITT található.

Egészség

Még nem tudni, hogy lesz-e ponthúzó parti Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tárgyakkal is átvihető a vírus, így erre továbbra is oda kell figyelni.

Tovább olvasom

Egészség

Teljes radiológiai eszközparkkal bővül a Szegedi Tudományegyetem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

4,8 milliárdos kormányzati támogatásból.

Tovább olvasom

Egyetem

Jótékonysági mosolymaszk-kampányt indít a Vöröskereszt megyei szervezete

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Rendeljünk védőeszközt a szervezet Tű, Cérna, Szeretet Varrodájától.

Tovább olvasom

Aktuál