Írjon nekünk

Közélet

Lépni kell Szegeden: a munkahelyteremtés és a család legyen az első!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

cba_nova_megnyito47_gs

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület úgy látja, nem indult be Szeged gazdasági fejlődése, sőt a helyzet egyre inkább romlik. A tudásalapú gazdaság mellett a kevésbé képzett munkaerőre is gondolni kell. A nagy tervek helyett folyamatos munkát tartanák fontosnak.

“2008-ig párhuzamosan haladt Szeged és az ország fejlődése, a kormányváltást követően azonban elszakadt egymástól a két folyamat, miközben országosan munkahelyteremtő beruházások indultak, Szegeden alig jöttek létre újak. S eljutottunk 2016-ba, amikor az MSZP azon szörnyülködik, hogy duplájára nőtt a betöltetlen munkahelyek száma” – nyilatkozta Bartha László, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke, aki szerint a munkaerő-piaci problémák Csongrád megye székhelyén hatványozottan jelentkeznek, ezért népszerűsítené szervezete programját.

A volt polgármester azt gondolja, jogos a szocialista párt aggodalma, a középfokú képzéseknél és a felsőoktatásban valóban voltak strukturális problémák, nem a megfelelő szakmákat, vagy a megfelelő módon sajátították el a fiatalok, de ezen a duális képzés segíthet.

“Eközben Szegeden csökken a munkahelyek száma, ez kiderül az iparűzési adóbevételekből” – magyarázta. Úgy látja, drasztikus munkahelyteremtő program kell, legalább egy koncepciót fel kell vázolni. Frázispufogtatásnak tartja, hogy most már Botka László is emlegeti ezt, de szerinte ez a harmadik híd hasonlóan csak ígéretként létezik.

kozgyules22_gs

“A Tisza Lajos Közéleti Egyesület létrehozta a maga gazdaságfejlesztési programját, amely választ ad arra, hogy miként lehetne önkormányzati, állami segítséggel új munkahelyeket létrehozni. A programunkat ezért minél szélesebb körben igyekszünk megismertetni a választópolgárokkal” – mondta Bartha László. Nem érti, hogy a városvezetés miért csak a kifogásokat keresi. Az uniós pénzeket átcsoportosítaná úgy, hogy azok a munkahelyteremtést és ezen keresztül a családokat szolgálják.

Nagy Sándor (Együtt) városfejlesztési alpolgármester előadására reagálva úgy fogalmazott, nem lehet mindenki programozó, nem csak tudásalapú gazdaságra szükséges alapozni, a munkanélküliség miatt jóval veszélyeztetettebb képzetlenekre vagy az alacsonyabb iskolai végzettségűekre is gondolni kell. Elérheti a 15 ezer főt is azok száma, akik nem találnak állást Bartha szerint, ezért a logisztikát, a mezőgazdasági feldolgozóipart erősítené. “A földkérdés nem lehet probléma, hiszen minden eszköz a város rendelkezésére áll, a kisajátítás fogalma ismert. Könnyű azt mondani, hogy nincs, vagy az államot hibáztatni, pedig csak ötlet, szándék, tárgyalókészség és munka kell. Ha ezt nem tesszük meg, akkor tönkre fog menni a város!” – üzente.

A volt polgármester inkább a realitásokat követné, a szegedi Szilícium-völgyet szépen hangzó szlogennek tartja, de nem valóságnak. Ugyanígy látja a Biopolisz-programot, amit kudarcnak nevezett a grandiózus tervek miatt, habár az alkalmazott biológiai kutatásokat fontosnak nevezte.

Kommentek

Hírzóna

Eddig 24 ezren látták Máté Bence kiállítását Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Szeptember 8-ig még megtekinthető az installáció.

Tovább olvasom

Hírzóna

Szeptember elejéig kell megválasztani a helyi és területi választási bizottságokat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A helyi választási bizottságoknak három-három tagjuk és legalább két-két póttagjuk van.

Tovább olvasom

Hírzóna

A sok nyertes pályázó igazolja a Magyar falu program sikerét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Jövőre is negyvenmilliárd forintos lesz a falusi életminőséget javító pályázati keret.

Tovább olvasom

Aktuál