Közélet

Kósa Lajos: a migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár

Kósa Lajos: a migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár

2016. július 16., szombat
Kósa Lajos: a migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár

Az Európában kialakult migrációs helyzet kéz a kézben jár a terrorizmussal - utalt a brüsszeli, a párizsi és a legutóbbi nizzai merényletekre a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője szombaton sajtótájékoztatón Debrecenben.

Kósa Lajos

feltette a kérdést: minek kell még történnie ahhoz, hogy Brüsszelben az Európai Unió vezetői elismerjék, tarthatatlan az a migrációs politika, amelyet folytatnak. Ma már nem elég a részvétnyilvánítás - jelentette ki. Azt mondta: Európa végleg megváltozott, fel kell adni azt az álláspontot, amelyen Brüsszelben még ma is dolgoznak, hogy miként tegyék akadálymentesebbé a bevándorlást. Kósa Lajos szerint mindegyik európai terrortámadás a bevándorlókhoz köthető, valamennyinek "az iszlám radikalizmushoz köthető szála van". "Ez a terrorizmus nem pusztán az európai emberek életének kioltására törekszik, hanem az egész európai civilizációt, kultúrát, életfelfogást támadja" - jelentette ki, hozzátéve, "teljesen nyilvánvaló", hogy összefüggés van a terrorizmus és az Európába illegálisan érkező tömegek között. Már a brüsszeli és a párizsi terrortámadások is jelezték, hogy meg kell változtatni az Európai Unió migrációs politikáját, az éjszakai törökországi események pedig azt mutatják, hogy "az Európai Unió nem bízhatja saját határai védelmét másokra" - hangsúlyozta Kósa Lajos. "Az EU-Törökország szerződés fontos, de nem elég" - tette hozzá, megjegyezve: az EU-Törökország együttműködés migrációs kérdésekben nem hatékony, "mint ahogy a kényszerbetelepítési rendszer sem működik". A kormánypárti politikus hangsúlyozta: a migráció kezelésében "életképes" megoldásokra van szükség, erre Magyarország a legjobb példa, amely az európai uniós jogszabályoknak megfelelően biztosítja az országhatár, a schengeni határok védelmét. A magyar rendőrség példamutatóan végzi a feladatát és azt dokumentálni is tudja - reagált a Fidesz frakcióvezetője a rendőrségi fellépést az utóbbi napokban ért nemzetközi bírálatokra, amelyeket hazugságnak nevezett. Hozzátette: minderről az Országgyűlés általa vezetett honvédelmi és rendészeti bizottsága hétfőn a röszkei határátkelőnél a helyszínen is tájékozódni fog. Kósa Lajos elfogadhatatlannak nevezte, hogy az EU szankcionálni akarja azokat az országokat, amelyek nem kérnek a kényszerbetelepítésből, és maguk akarják eldönteni, kivel kívánnak együtt élni. Ezért is kérdezik meg októberben a választókat a kvótareferendum keretében - mondta a politikus. Összefogással, a határok megvédésével, ellenőrzésével kell véget vetni a milliós migránshullámnak - közölte Kósa Lajos debreceni sajtótájékoztatóján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.