Közélet

Jubilál az ÁGOTA: ezer fő részvételével indul a 20. nyári tábor

Jubilál az ÁGOTA: ezer fő részvételével indul a 20. nyári tábor

2016. július 18., hétfő
Jubilál az ÁGOTA: ezer fő részvételével indul a 20. nyári tábor
agota_tabor_szanazud59_gs

Július 21. és 31. között rendezik meg a XX. Állami Gondoskodásban Élő Fiatalok Országos Találkozóját Doboz-Szanazugon, közel 700 családból kiemelt gyermek és fiatal, 250 önkéntes, 50 segítő, összesen mintegy ezer fő részvételével. A jubileumi táborról a SZEGEDma.hu nap mint nap helyszíni beszámolóval, fotógalériával jelentkezik majd!

Az ÁGOTA® (Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért) Alapítvány és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója Módszertani Intézményének közös szervezésében valósul meg az idei, immáron huszadik jubileumi állami gondozottak országos találkozója. Ez a maga nemében, valamint európai régiónkban is egyedülálló találkozó 10 napig tart, és az önkéntes segítőkkel együtt mintegy 1000 fő részvételével valósul meg. Mint a szervezők sajtóközleményükben fogalmaznak, kiemelkedően fontos országos táboruk az idei, mivel egyrészt huszadik éve tartják meg, így részben jubileumi rendezvény, másrészt csaknem minden megyéből, család nélkül élő gyermekek százai vehetnek részt a tíznapos eseményen. Az országos tábori találkozón komoly színvonalú élményprogramokkal és az ilyen programokba ágyazott szakmai, számos esetben terapeutikus foglalkozással teremtenek lehetőséget fiataljaik számára, egymás mélyebb megismerésére, saját értékeik tudatosítására. A tábori programstruktúra részét képezik azok a témakiértékelő beszélgetések is, melyek a gyermekek saját életének aktuális problémáit és az ezekre adható válaszokat tematizálják. A bizalom jelentőségéről, kapcsolataikról, értékrendjükről, a saját jövőjük fontosságáról és az oly gyakran elhallgatott szeretetreméltóságuk jelentőségéről gondolkodtatják el őket, segítve ezzel is a társadalomba való hazatalálásukat. Az alapítvány segítői alapköre több száz programmal készült a tíznapos találkozóra. A legnagyobbak között van a Roma est, az ÁGOTA Bál, a Toldi verseny, a Ki Mit Tud, a Szépségverseny, de lesznek játékos és sportvetélkedők, futball-, asztalitenisz-, csocsóbajnokság, valamint kézműves- és készségfejlesztő foglalkozások, koncertek és strand, kommandósbemutató és lovasprogramok, tűzijáték és rendőrautón érkező nyári mikulás - hogy csak párat említsünk a színes kínálatból. A cél minden esetben ugyanaz: megtapasztaltatni a fiatalokkal, hogy a korábbi életük során tapasztalt nehézségeik ellenére, érdemeiktől függetlenül, elfogadható és szeretetreméltó emberek. A tíz nap során olyan önmegtapasztaláshoz segítik őket, ami saját önbecsülésük újraértékelését hozhatja, és mindez egy reménytelibb jövőt kínálhat számukra. "Reményt ébresztünk" - vallják a szervezők. Az alapítvány egyébként Magyarország összes megyéjében támogat gyermekotthonokat, árva és családból kiemelt gyermekeket, veszélyeztetett fiatalokat, csaknem 10 ezer főt. Az ÁGOTA® alapítója és az országos találkozó vezetője

Kothencz János

, aki maga is állami gondoskodásban nőtt fel. Az ö munkásságán felbuzdulva napjainkban már több száz karitatív önkéntese van az alapítványnak, akik az idei rendezvényen is tíz napon keresztül önkéntesként segítenek és vigyáznak a gyermekekre. „Reményt ébreszteni, jövőt mutatni… A bizalom sebeit gyógyítani ott, ahol a kiszolgáltatottság az úr” - Kothencz János ezen mottójának jegyében várják a résztvevőket a táborba.

A jubileumi táborról a SZEGEDma.hu nap mint nap helyszíni beszámolóval, fotógalériával jelentkezik majd!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.