Bulvár

Jövőre kiderül, visszatértek-e Sándorfalvára a szalakótafiókák + FOTÓK

Jövőre kiderül, visszatértek-e Sándorfalvára a szalakótafiókák + FOTÓK

2016. július 19., kedd
Jövőre kiderül, visszatértek-e Sándorfalvára a szalakótafiókák + FOTÓK
madargyuruzes11_gs

Többféle gyűrűt kaptak a sándorfalvi oktatóközpont szalakótafiókái: egy pirosat, mellyel a befogás helyét, illetve egy egyedi számsorosat, mellyel a madarat azonosítják. A szombaton elmaradt madárgyűrűzés után az ornitológusoknak gyorsan kellett cselekedniük, nehogy a fiókák a jelölés előtt elhagyják az odút.

A szalakóták egyedszáma Európa-szerte jelentősen lecsökkent, Magyarországon még szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy bizonyos területeken találkozhatunk a fajjal, mert több nyugat-európai országban már nem fészkel. A Magyar Madártani és Természetvédő Egyesület „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című LIFE+ projekttel az állomány fennmaradásáért dolgozik, ennek a programnak köszönhető többek között, hogy Sándorfalván rendszeresen nyilvános madárgyűrűzéseket tartanak. A szakemberek eredetileg július 16-ára tervezték a madárgyűrűzést, a hétvégi heves esőzések azonban keresztbe tettek az eseménynek. Az elmaradt jelölést végül kedden pótolták, még mielőtt a fiatal madarak elhagyták volna a fészekodút.

Tokody Bélától

, a szalakótavédelmi LIFE+ projekt koordinátorától megtudtuk, többféle gyűrűt kapnak a szalakóták. Egy piros színűt a bal lábukra, az ornitológiai fémgyűrű fölé, mellyel a befogás helyét azonosítják; valamint egy egyedi számsoros gyűrűt. A madárgyűrűzés egyébként több mint 100 éves múltra tekint vissza Magyarországon, az európai országok sorában az elsők között kezdték el használni a hazai madarászok. Az MME Csongrád megyei titkára elmondta, a gyűrűzéssel a szalakóták életének fontosabb mérföldköveit követhetik nyomon: az elmúlt hat évben a szakemberek így tudták dokumentálni, hogy a színes madarak terület hűek, Afrika déli részéről visszatérve is a költési helyhez közel keresnek fészekalkalmatosságot. Az öreg szalakóták is hasonlóan cselekszenek, fiókáikat többnyire ugyan abban az odúban költik. Hogy a most meggyűrűzött madarak költési szempontból szimpatikusnak találják-e Sándorfalvát és környékét, az jövőre fog kiderülni.

madargyuruzes16_gs

Hazánkban elsőként a Sándorfalva határában élő szalakóta család életét követhetjük nyomon a neten. A fiókák már felöltötték tollgúnyájukat, a madarak a kedvezőtlen időjárás miatt ugyanis egy-két hetet késtek vándorútjukról. A szalakótamama június 5-én, délután rakta le első tojását a mesterséges odúban, ami Tokody szerint nem kirívó eset, és nem lesz hatással a kicsik odúelhagyására sem. Mint mondta, május-júniusban a frontok és az erős szembe szél nehezítette a vándorutat, az egyik jelölt madár Bulgáriában egy hét pihenőre kényszerült. A kis szalakótákat élőben lehet követni a sándorfalvi odúból, a Filmdzsungel Stúdió jóvoltából, méghozzá

ITT

. Eddig 40 ezren voltak kíváncsiak a tollasokra, akik a Fehér-tavi Madárvárta szomszédságának egyik mintaodúját választották költőhelyül. A szalakóta gyűrűzéssel egy időben énekesmadár-gyűrűzést is tartottak, ezt a nyilvános programot immár huszadik éve rendezik meg Sándorfalva határában. A program célja, hogy az érdeklődők megismerjék a hálórendszerrel befogott énekesmadarak gyűrűzésének technikáját, valamint az ornitológusok által alkalmazott kutatási módszereket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.