Gazdaság

Jó a búzatermés, alacsony ár várható

Jó a búzatermés, alacsony ár várható

2016. július 6., szerda
Jó a búzatermés, alacsony ár várható

Jó búzatermés mellett alacsony terményár várható idén Magyarországon, 5 millió tonna búza kerülhet a magtárakba a Magro.hu online mezőgazdasági piactér előrejelzése szerint.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint egész évben mérséklődött a búza ára, a kukorica ugyanakkor a kezdeti árcsökkenés után jelentősen drágult a nyár közepére. A két ellentétes mozgás miatt a második negyedévben stabilan alakult a Magro Gabonaindex (MGX) értéke és június végén 10330 ponton állt a megelőző 10291 ponthoz képest. A portál adatai szerint mintegy 15-20 százalékkal olcsóbb idén a búza, mint tavaly. Kevéssel 51 ezer forint felett nyitott januárban az étkezési minőségű termény a legközelebbi lejáratra és 43,5 ezer forinton fejezte be a júniust. A takarmánybúza hozzávetőlegesen ott zárta a félévet, ahol az évet kezdte, 41 ezer forinton. A magyarországi termelői árak szorosan együtt mozogtak az árutőzsdével. A januári 50 ezer forintos ár közeléből az étkezési búza 42-43 ezer forintig csökkent, míg a takarmánybúza többé-kevésbé állandóan a 42-45 ezres ártartományban mozgott. A Magro.hu közölte: a világpiacon jobbára stagnáltak a búzaárak ebben az évben. Az aratás hamarosan kezdődik az országban, ha marad a hosszú távon a jó idő kevés csapadékkal, akkor 5 millió tonna körüli, jó minőségű búza kerülhet a magtárakba - írták. Mivel azonban az aktuális és a várható terményárak is elég alacsonyak - amire az olcsó kőolaj is rásegít - elhúzódó értékesítésekre és a továbbiakban is viszonylag alacsony árakra van a legnagyobb esély. Jelezték, hogy bár a kukorica betakarítása még messze van, de a tavalyi évhez hasonlóan 45-46 ezer forint közelébe árazta be a piac az új termény tonnáját. A kukorica termelői ára viszonylag magasan, 45 ezer forint közelében kezdett januárban. Tavasszal volt egy kis visszaesés, de a félév végére újra visszatornázta magát 50 ezer forint alá. A termény árfolyama Európában 15 százalékos pluszban van, a tonnánkénti ár a 170 eurót közelíti. A tengerentúlon a kukoricaárak a januári nyitóárra zuhantak vissza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.