Közélet

Illegális bevándorlás: az ENSZ aggódik a szerb-magyar határon várakozó migránsokért

Illegális bevándorlás: az ENSZ aggódik a szerb-magyar határon várakozó migránsokért

2016. július 8., péntek
Illegális bevándorlás: az ENSZ aggódik a szerb-magyar határon várakozó migránsokért

Aggodalmát fejezte ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének szerbiai képviselete pénteken, mert szerinte romlik a szerb-magyar határon várakozó migránsok helyzete, számuk két nap alatt megduplázódott, és többen is arról számoltak be, hogy a magyar hatóságok nem engedték, hogy átadják menedékjogi kérelmüket, és - mint fogalmaztak - "visszazavarták őket Szerbiába".

A képviselet honlapján megjelent közlemény szerint 120 migráns jelezte, hogy nem tudta átadni kérelmét a magyar hatóságoknak. Az ENSZ közleménye szerint a nemzetközi jog értelmében minden menedékkérőnek joga van ahhoz, hogy belépjen annak az országnak a területére, ahol menedéket akar kérni. A migránsok azonban jelezték, nem tudták átadni kérelmüket, és visszaküldték őket Szerbiába. A magyar hatóságoknak naponta harmincan adhatják át menedékjogi kérelmüket, míg százaknak kell gyakran embertelen körülmények között akár hetekig is várakozniuk arra, hogy sorra kerüljenek. Az új magyar határrendészeti szabályozást követően, amely kedd éjfélkor lépett életbe, 1300-ra nőtt a határ szerbiai oldalán várakozók száma, főleg nők és gyerekek rekedtek Szerbiában. Néhány száz migránst a szerb hatóságok a szabadkai befogadóközpontban helyeztek el, ám mintegy 800-an a szabad ég alatt, a magyar tranzitzónán kívül várakoznak. Arra is figyelmeztetett az ENSZ szerbiai képviselete: a szigorú intézkedések arra sarkallhatják a migránsokat, hogy veszélyesebb, illegális útvonalakat keressenek, és kitegyék magukat az embercsempészek kénye-kedvének. Halmozottan veszélyes helyzetben vannak a kísérő nélküli gyerekek - olvasható a közleményben.

Vladimir Cucic

szerb menekültügyi főbiztos szerint a migránsok továbbra is a március eleje óta elvileg zárt balkáni útvonalat használják, csak most kisebb számban érkeznek az országba. Megfogalmazása szerint nem az a probléma, hogy többen jönnek, hanem hogy csökkent azoknak a száma, akik el tudják hagyni az országot. A hivatalos adatok szerint Szerbián az év eleje óta 102 ezren, tavaly pedig az év során hivatalosan összesen valamivel több mint 600 ezren haladtak át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.