Közélet

Fazekas Sándor: világszínvonalú lovasközpont épül a Hortobágyon

Fazekas Sándor: világszínvonalú lovasközpont épül a Hortobágyon

2016. július 9., szombat
Fazekas Sándor: világszínvonalú lovasközpont épül a Hortobágyon
50. Hortobágyi Lovasnapok

Világszínvonalú lovasközpontot építenek Hortobágy-Mátán, a tervezés előkészítése már megkezdődött - jelentette be a földművelésügyi miniszter az 50. Hortobágyi Lovasnapok ünnepélyes megnyitóján szombaton.

Fazekas Sándor

jelezte: a minisztérium a Hortobágyi Nemzeti Parkkal (HNP) és a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-vel közösen dolgozik a jelenlegi lovasközpont fejlesztésén annak érdekében, hogy a beruházással Hortobágy-Máta világhírű lovasközponttá tudjon válni. A mátai lovaspályán, ahol több mint száz ló, lovas és fogat sorakozott fel, a miniszter egyebek mellett arról beszélt, hogy a Hortobágyon a magyar érték ölt testet, a nomád pusztai tartás jelképe, amit szerte a világon jobban ismernek, mint Magyarországon. Fazekas Sándor méltatta az 1100 éves magyar lovashagyományokat őrző félszázados Hortobágyi Lovasnapokat, amely nélkül a magyar lovasélet szegényebb, hiányosabb lenne. Fontosnak nevezte, hogy megbecsüljük azt az örökséget, ami már a világörökség része is, amely ízig-vérig magyar és egy szóban kifejezhető: Hortobágy.

Fazekas Sándor

Papp László

(Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere köszöntőjében emlékeztetett rá: a puszta a város egykori birtokaként megélhetést biztosított a debreceni cíviseknek. Debrecen ma is elkötelezett Hortobágy turisztikai vonzerejének növelése iránt - fűzte hozzá. Hortobágynak megkerülhetetlen szerepe van az értékőrzésben, mind az állattartás hagyományai, mind a népszokások, mind a pusztai gasztronómia területén - fűzte hozzá a polgármester.

Medgyesi Gergely

, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője rámutatott: többes ünnnep is van az idén a Hortobágyon. Azon túl, hogy 50 éves a lovasnapok programsorozata, 100 éves a híres debreceni ötösfogat hintója és 200 éve kezdődött meg a nóniusz ló tenyésztése. Fazekas Sándor, Papp László, valamint

Pajna Zoltán

(Fidesz-KDNP), a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke és

Kovács Zita

, a HNP igazgatója az öt ló húzta 100 éves debreceni hintón gördült be a megnyitó helyszínére, a mátai lovaspályára. Az 50. Hortobágyi Lovasnapok vasárnap estig tartó programjában többek között díjugratás, hortobágyi csikósok versenye, hagyományőrzők bemutatója, fogathajtó verseny, lovastusa szerepelnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.