Sport

Euro 2016: rendkívüli biztonsági készültség a döntő estéjén Párizsban

Euro 2016: rendkívüli biztonsági készültség a döntő estéjén Párizsban

2016. július 10., vasárnap
Euro 2016: rendkívüli biztonsági készültség a döntő estéjén Párizsban
euro2016

Rendkívüli rendőri készültség várható vasárnap este a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét követően Párizsban a Champs-Elysées sugárúton, amelyet francia győzelem esetén elözönlenek majd a hazai szurkolók.

Függetlenül attól, hogy a portugál vagy a hazai válogatott nyeri a döntőt, 3400 rendőrt és csendőrt mozgósítanak a világ egyik leghíresebb sugárútján - közölte szombat este

Michel Cadot

párizsi prefektus. "Nevezhetjük rendkívülinek az intézkedést, mindenesetre példa nélküli egy ilyen jellegű eseményen" - tette hozzá. A rendőrkapitány szerint a tömegmozgást nagyon nehéz biztonságosan kezelni. Példaként említette az 1998-as labdarúgó világbajnokság utáni utcai ünneplést, amikor is egy gépkocsi belehajtott a tömegbe a Champs-Elysées-n, 150-en megsérültek, közülük egy ember bele is halt a sérüléseibe. Ezenkívül a terrorfenyegetettségre és a tömegrendezvényeken rendszeresen feltűnő randalírozókra is fel kell készülniük a hatóságoknak. A rendőrség viszont nem engedélyezte, hogy hétfőn a győztes csapat egy nyitott tetejű busszal végighajtson a sugárúton és onnan üdvözölje a tömeget, ahogy az a franciák 1998-as győzelme után történt. A prefektus a július 14-i nemzeti ünnep hétfőn kezdődő előkészületeire hivatkozott. A katonai felvonulás legfőbb helyszíne ugyanis a Champs-Elysées lesz. A rendőrkapitány nem említett más helyszínt, de a francia hírtelevíziók úgy értesültek, hogy francia győzelem esetén a hazai válogatott tagjai a szomszédos Foch sugárúton fogják üdvözölni a szurkolókat. A döntő helyszínéül szolgáló Stade de France nemzeti stadiont 1300 rendőr és csendőr, az Eiffel-torony tövében található 90 ezer férőhelyes szurkolói zónát közel 1400 rendőr biztosítja vasárnap este, a tömegközlekedési járműveken pedig 700 járőr teljesít majd szolgálatot, ami szintén megerősített biztonsági intézkedést jelent. A prefektus egyébként sikeresnek ítélte meg az Európa-bajnokság biztosítását a fővárosban, ahol nagyobb incidensek nélkül zajlott a torna. A szurkolói zónában mintegy 1,2 millióan fordultak meg az elmúlt egy hónapban, a Stade de France pedig 650 ezer szurkolót fogadott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.