Közélet

Cigicsikk a fuga között és a virágágyásban - így dohányoznak a szegediek

Cigicsikk a fuga között és a virágágyásban - így dohányoznak a szegediek

2016. július 4., hétfő
Cigicsikk a fuga között és a virágágyásban - így dohányoznak a szegediek
csikk004kf

Sopron belvárosából kitiltják a dohányosokat, csak a kijelölt helyeken lehet majd rágyújtani. Szegeden, ha lenne hasonló rendelet, az megkönnyítené a közterület tisztaságáért felelős cég munkáját: a díszburkolat fugája közé szorult és virágágyásokba dobált cigarettavégek ugyanis megkeserítik a takaríts. Dohányzó és nem dohányzó szegedieket faggattunk arról, mit szólnának egy sopronihoz hasonló szabályhoz a Tisza-parti városban.

Május végén Sopronban arról döntött a közgyűlés, hogy a belvárosi közterületekről kitiltják a dohányosokat, a szabályozás alól kivételt képeznek persze a dohányzásra kijelölt helyek, teraszok. Hogy pontosan mikor lép életbe a tilalom és hogyan fogják ellenőrizni a dohányosokat, azt egyelőre nem lehet tudni, az azonban biztos: aki rágyújt a belvárosban, több tízezer forintos bírságra számíthat. Szegeden a megállókban és azok közvetlen környékén, szórakozóhelyek előtt, valamint az intézmények kijelölt dohányzóhelyei körül bőven találni eldobott csikkeket. „Sajnos semmilyen változást nem észlelt társaságunk az eldobott csikkek tekintetében, illetve még rosszabb lett a helyzet, mert a beltéren összegyűjtött csikk a szétszórva a kültéren, közterületen landol. A kitiltott dohányzók nem gondoskodnak a csikkekről, de nem is tartják be az előírásokat, mivel a megállókban nem büntetik őket a hatóságok, és szinte kivétel nélkül földre dobják a csikket. Sokan még el sem tapossák” – válaszolta

Makrai László

, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője arra a kérdésünkre, tapasztalt-e változást az önkormányzati cég 2011-ben a megállókban, majd 2012-ben a szórakozóhelyeken is bevezetett dohányzási tilalom óta. Ugyanakkor hozzátette, a város több tömegközlekedési megállóiban is le kellett szerelni a kukákról a csikktartókat, ami miatt sokan az utcán hajítják el a cigarettavégeket. Nyugat-Európában a peron végén megengedi a jogszabály a csikkgyűjtős kukákat. A szökőkutakba dobott cigarettacsikkek ugyancsak problémát okoznak a környezetgazdálkodási cég munkatársainak, melyek felgyűlnek a kutak szűrőjében. Tűzeset is történt már egy el nem nyomott cigicsikk miatt, a Kárász utcán egy kuka kapott lángra, aminek végül egy frissen nyírt tiszafa látta kárát – idézte fel az igazgató.

csikk002kf

„Mind a kézi, mind a gépi seprés során nehéz eltávolítani a fugákba akadó csikkeket. A gépi seprés során a szívóberendezés nemcsak a csikket szedi fel, hanem a fugakitöltő zúzottkő-őrleményt is, amit aztán kézi besöpréssel pótolni kell. Ráadásul a kőzúzalék károsítja a szívóberendezést, így a díszburkolatokat csak kézzel lehet söpörni, kipiszkálni a csikket a fugákból” – fűzte hozzá Makrai László azzal kapcsolatban, mennyi egyéb nehézségeket okoz a díszburkolat takarítása, főleg a belvárosi szórakozóhelyek környékén, amit csak fokoz az eldobott rágógumik felvakarhatatlan tömege. Sajnos a gyepesített parkok és virágágyások sem mentesek a csikkektől, fesztiválszezon idején ezzel is meggyűlik a környezetgazdák baja. A szórakozóhelyeken jól működnek a dohányzásra kijelölt helyek, mióta nem lehet beltéren rágyújtani, de közterületen ezt biztosan nem lehetne szabályozni - mondta portálunknak

Kiss János

, aki egy nap alatt körülbelül féldoboznyi cigit szív. Szerinte egy ilyen tilalmat a belvárosban csak úgy lehetne érvényesíteni, ha a köztereken felállítanának egy-egy dohányzásra kijelölt pontot, s nem csak a kocsmák, szórakozóhelyek teraszán hagynának erre lehetőséget. János bevallotta, nagy ritkán, de olykor megesik, hogy eldobja a cigicsikket, ha nincs kuka a közelben.

Virágné Szabó Mária

nyugdíjas, őt kifejezetten zavarja, ha unokái rágyújtanak mellette. Nemcsak az egészségüket félti, a környezetet is csúfítja a sok eldobott cigivég. Örülne, ha Szeged belvárosában is megtiltanák a dohányzást, ugyanakkor szerinte ez kivitelezhetetlen. Azt is elmondta, életében egyetlen szál cigarettát sem szívott el, sőt, ki sem próbálta. A belvárosban egyébként napi, a külső városrészeken heti rendszerességgel ürítik a kültéri kukákat és hamutartóikat, mintegy 1610 helyszínen. A megállókban felállított több mint 500 edényt heti kétszer üríti a társaság, kivételt képeznek ez alól a villamosmegállók szemetesei, ott ugyanis nem ők látják el a takarítási feladatokat – tudtuk meg az igazgatótól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.