Közélet

Bátran csobbanhatunk a három szegedi kijelölt szabadstrandon, a szökőkutakban viszont csak gyönyörködjünk

Bátran csobbanhatunk a három szegedi kijelölt szabadstrandon, a szökőkutakban viszont csak gyönyörködjünk

2016. július 13., szerda
Bátran csobbanhatunk a három szegedi kijelölt szabadstrandon, a szökőkutakban viszont csak gyönyörködjünk
strand001kf

A kráternél és a Mars téren lévő szökőkutak feltörő vízsugarai alatt bátran átsétálhatunk, ám a többi szökőkút komoly egészségügyi kockázatot rejt – hangsúlyozza a megyei tisztifőorvos. Nem véletlen az sem, hogy a Tisza mentén bizonyos helyeken tiltott a fürdőzés, igaz a Foka egy részén lehetne szabadstrandot kialakítani, csak még senki sem kezdeményezte.

A szökőkutak gyönyörködtetésre szolgálnak, nem pedig fürdőzésre – hívja fel a figyelmet

Bosnyákovits Tünde

megyei tisztifőorvos, vagyis vizüket nem tisztítják és nem is ellenőrzik. A vízbe kerülhet madár- és kutyaürülék, ahol pedig kavicságy veszi körül, azt a kisgyermekek előszeretettel szórják marékszám a szökőkutakba, s így is juthat szennyeződés a vízbe. „A legionella baktériumnak is kiváló tenyészhelye lehet egy szökőkút, ami influenzához hasonló lázzal, végtagfájdalommal járó enyhe megbetegedést okozhat, vagy akár tüdőgyulladást, ami halálos kimenetelű is lehet. Férgek is megtalálhatóak, a legváltozatosabb bőrbetegségeket szerezhetjük be, ha megmártózunk egy szökőkútban” – részletezte Bosnyákovits Tünde. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szökőkutak kialakítása sem a strandoláshoz igazodik, az éles szélek, durva felületek felsérthetik az ember bőrét, és így még könnyebben juthatnak be a kórokozók a szervezetbe, vagy pedig éppen a csúszós részek balesetveszélyesek.

hoseg04_gs

Hozzátette, Szegeden évek óta párakapukat helyeznek ki nyaranta, így aki fel szeretne frissülni, inkább ezek alatt sétáljon át. A nagyáruház előtti kráterben lévő szökőkút és a Mars téri számít kivételnek, azoknak a vize ugyanis felfelé sugárban tör elő, és nincs medencéje, vagyis ott is felfrissülhet bárki. Ott arra kell figyelni, hogy csúszós a felület, mezítláb nem érdemes ott sem pancsolni.

Mind a tíz megyei szabadstrand biztonságos

Csongrád megyében tíz kijelölt szabadstrand van, ezekről érdemes tudni, hogy a járási népegészségügyi osztályoknál kell kérvényezni működésüket. A hatóság vizsgálja az adott helyen a vízminőséget, illetve a kijelölt területnek a megfelelőségét is. „A kijelölt fürdőző helyek biztonságosak, ezek medrét, legyen szó folyóvízről, tóról vagy éppen holtágról, minden szezon előtt átvizsgálják búvárokkal, illetve egy láncot is végighúznak az adott szakaszon, így távolítják el a hulladékot” – tájékoztatott a megyei tisztifőorvos. Nem véletlen, hogy Szegeden belül az egyébként közkedvelt helyek jó részén tilos a fürdőzés, van olyan rész, ami hajózási útvonalba esik, másutt túl hirtelen mélyül a folyó, de az is kizáró ok, ha túl közel van a hídhoz. „Szegeden az egyetlen kijelölt és engedélyezett szabadstrand a Tiszánál Újszegeden van a partfürdő területén. A Lapos hajózási útvonalba esik és a Belvárosi hídhoz túl közel helyezkedik el, a Fokának nincs az aljzata átvizsgálva és az új hídhoz van közel, míg a Sárga szintén hajózási útvonalban található, illetve ott nagyon hirtelen mélyül a folyó. A közelmúltban ott történt tragédia is vélhetően ennek a hirtelen mélyülő aljzatnak tudható be” – részletezte Bosnyákovits Tünde. A három felsorolt kedvelt, ám tiltott hely közül egyedül a Foka egy részén lehetne kialakítani szabályos szabadstrandot, de annál a területnél ezt még senki nem kezdeményezte – tudtuk meg a megyei tisztifőorvostól. „Amennyiben a potenciális üzemeltető a megfelelő körülményeket biztosítani tudná, akkor esetleg ott engedélyezhető lenne fürdőhely kijelölés” – fűzte hozzá.

strand002kf

Kijelölt szabadstrand található a szikin, ott kettő is közül is választhatunk, az egyik a Sziksósfürdő Strand és Kempingnél és a Sziksósfürdő Naturista Strand és Kempingnél. Sándorfalván a Nádas tónál, továbbá Tiszaszigeten is csobbanhatunk, Hódmezővásárhely-Kopáncsnál a Sun City várja a fürdőzőket. Mártélyon a holtágnál van kijelölt fürdőző hely, Mindszenten az élő Tiszában fürödhetünk, Csongrádnál a Körös-toroknál, továbbá Szentesen is van partfürdő. „Mindegyik említett szabadstrandnál a szezon kezdete előtt egy hónappal vettünk mintát, utána pedig havonta egy alkalommal vizsgáljuk a vizek minőségét. Minden helyszínen bátran fürdőzhetünk, megfelelő a vízminőség” – részletezte. A kijelölt fürdőző helyeken egyébként szükség esetén elsősegélyt is nyújtanak, a képzett személyzetet az üzemeltetőnek kell biztosítania.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.