Közélet

Az ipari park üzletrész értékesítésénél maradhat alul az algyői önkormányzat

Az ipari park üzletrész értékesítésénél maradhat alul az algyői önkormányzat

2016. július 20., szerda
Az ipari park üzletrész értékesítésénél maradhat alul az algyői önkormányzat
jura_ipari_park01_gs

Hoppon maradhat az algyői önkormányzat, az állami hátterű Pillér Takarékszövetkezet az ipari parkban lévő 20%-os üzletrészét ugyanis a többségi tulajdonosnak kívánja értékesíteni és nem a helyhatóságnak, méghozzá azonos vételi árajánlat mellett.

„Mi az oka annak, hogy az önkormányzatokat támogatni hivatott állami hátterű Pillér Takarékszövetkezet az üzletrészének eladásakor – a hosszú tárgyalások és az azonos ajánlati ár mellett – az algyői önkormányzat helyett egy magánvállalkozást részesített előnyben?” – tette fel a kérdést az üzletrész vásárlás kapcsán felállított ad hoc bizottság elnöki tisztét betöltő

Pongrácz Tamás

. A Fidesz-frakciót vezető önkormányzati képviselő sajtótájékoztatóján elmondta, egy hete értesültek arról, hogy a hónapok óta tartó tárgyalássorozat, az árban történő megegyezés ellenére az önkormányzat helyett az Olajipari Karbantartó Fejlesztő és Tervező Kft.-nek (O.K.F.T. Kft.) kívánja eladni 20%-os üzletrészét a Pillér. A több mint 73 hektáros JURA Ipari Parkban alkalmas mind barna-, mind zöldmezős beruházások megvalósítására. Jelenleg három tulajdonosa van az Algyő Park Kft.-nek, 50%-ra emelte tulajdonhányadát tavaly az O.K.F.T. Kft., 30%-ra az algyői önkormányzat, míg 20%-ot a Pillér Takarékszövetkezet tudhat magáénak. Ez utóbbinak az önkormányzatnak történő értékesítéséről már tavaly elkezdődtek a tárgyalások a pénzintézettel. A nagyközség a Délút Kft. 20%-os üzletrészét tavaly szerezte meg az ipari parkban, a társaság az O.K.F.T. Kft. akkori ajánlattételéről értesítette az önkormányzatot, és miután a képviselő-testület döntött arról, hogy az 50%-os tulajdoni hányad felé szeretnének elmozdulni, decemberben egyhangú döntést hoztak arról, hogy vételi ajánlatot tesznek az építőipari cégnek. Pongrácz Tamás megjegyezte, a Délút Kft. jóindulatán is múlt, hogy megegyeztek, így lett 30%-os részesedése az önkormányzatnak.

pongracz_tamas01_gs

Ahogy a Fidesz-frakció vezetője korábban portálunknak kifejtette, az elődök hibás döntéseinek volt köszönhető, hogy Algyőnek mindössze 10%-os jelképes üzletrésze volt a saját ipari parkjában. Ezt a jelenlegi képviselő-testület az üzletrészek megvásárlásával tudná korrigálni, vagyis Algyőnek lehetősége van visszaszerezni saját ipari parkját, ám ez most úgy tűnik, mégsem valósulhat meg. A sajtótájékoztatón kifejtette, az 50%-os tulajdoni arány gyakorlatilag a mérleg nyelvének tekinthető, hiszen ez esetben ráhatása lehetne az önkormányzatnak az ottani beruházásokra, osztalékfizetésekre. „Ha csak 30% marad a helyhatóságnál, akkor a település elveszti történelmi lehetőségét, és úgy tűnik, hogy ki lesz szolgáltatva az O.K.F.T. Kft.-nek” – fűzte hozzá. A

képviselő-testület május 19-i ülésén

zárt ajtók mögött tanácskoztak a Pillér Takarékszövetkezet együttműködési ajánlatáról, illetve az Algyő Park Kft. üzletrészére vonatkozó vételi ajánlatról, amellyel kapcsolatban akkor

Molnár Áron

polgármester elmondta, hogy a takarékszövetkezet egy együttműködési megállapodás-tervezetet nyújtott be az önkormányzathoz, amelyben az ipari parkban lévő 20%-os üzletrészükre vonatkozó ajánlattétel is szerepelt. Ennek több előzménye is volt, a független településvezető már 2014 végén kezdeményezett találkozót a pénzintézettel, amelyen egyrészt arról volt szó, hogy a takarékszövetkezet akár nagyobb részvétellel megjelenhetne az önkormányzat életében, másrészt az üzletrészvásárlás volt a téma, amelyről meg is kezdődtek a tárgyalások, és egy ad hoc bizottságot is létrehoztak a megbeszélések koordinálását segítendő.

jura_ipari_park02_gs

Pongrácz Tamás partneri hangulatúnak értékelte a találkozókat, szerződéstervezetet is megfogalmaztak, azt csiszolgatták, majd a Pillér jelezte, hogy az önkormányzat 315 millió forintos vételi ajánlatánál kedvezőbbet kaptak, konkrétan 330 millió forintosat. A képviselő-testület így ismételten foglalkozott a kérdéssel és egy tartózkodás mellett elfogadták, hogy megfizetik a magasabb árat a 20%-os üzletrészért. A Fidesz-frakcióvezető kitért arra is, hogy végül bebizonyosodott, hogy az O.K.F.T. Kft. szeretné megszerezni a Pillér 20%-át, s ha ez megtörténik, akkor már 70%-os tulajdoni hányada lesz a cégnek. Az algyői önkormányzatot július 13-án egy pár soros levelet kapott a takarékszövetkezettől, amiben jelezték, hogy azonos vételi ár mellett a magáncégnek kívánják eladni az üzletrészt. Kérdésünkre Pongrácz Tamás kérdésünkre elmondta, mindössze arra hivatkoztak, hogy kedvezőbb kondíciókat ajánlott az O.K.F.T. Kft., de hogy azonos vételár mellett ez mit is takar pontosan, nem tudni. Az önkormányzat jelenleg azt vizsgálja, hogy milyen jogi lépéseket tehet az ügyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.