Közélet

Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet találtak a Tiszában

Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet találtak a Tiszában

2016. július 20., szerda
Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet találtak a Tiszában

Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet, ftalátot talált egy független laboratórium a Tiszában, ahonnan a PET Kupa környezetvédő akció során vettek mintát a szakemberek.

A pillepalack-hulladékkal zsúfolt területről vett mintákban a szakemberek kimutatták azt a lágyítószert, amelyet jellemzően műanyagpalackok gyártásához használ az ipar.

Bordós Gábor

, a vizsgálatokat végző cég munkatársának nyilatkozata szerint a folyó árterében felgyűlt, nagy mennyiségű műanyagpalack egyértelműen nyomot hagy a természetben, jó hír azonban, hogy a folyó vizsgált szakaszán növényvédő szereket és gyógyszermaradványokat nem találtak - olvasható a program kommunikációjával megbízott ügynökség szerdai közleményében. A ftalátok legnagyobb felhasználója a műanyagipar, ahol elsősorban a PVC előállítása során, lágyítóként alkalmazzák azokat. Veszélyességüket az okozza, hogy a műanyagtermékekből kioldódva rákkeltő és hormonháztartást zavaró hatásuk lehet. Bár az elemzést végző cég csak egy alkalommal végzett mérést, figyelmeztető jel, hogy a Tiszában talált ftalátmennyiség az uniós Víz-keretirányelvben meghatározott határértéknek több mint kétszerese. Mivel a laboratórium munkatársai egy PET-palackokkal sűrűn szennyezett területen vettek mintát, a szakemberek szerint nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a Tisza vizében mért ftalát-szennyezéshez a Tiszán úszó, illetve az ártérben jelen lévő PET-palackok is hozzájárulhatnak. A nemrég befejeződött PET Kupa környezetvédelmi akció a Tisza szennyezésére és a magyarországi élővizek védelmének fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. A versennyel egybekötött akció során az önkéntesek 45 ezer műanyagpalacktól tisztították meg a Felső-Tiszát és annak ártéri erdőit. Az eseményhez kapcsolódva szakemberek mintát vettek az egyik leginkább szennyezett partszakasz vizéből, ennek eredményei igazolták a szervezők és a független laboratórium munkatársainak félelmét, hogy a műanyagpalackokból is kioldódó anyagok, a ftalátok hat vizsgált vegyületéből három is jelen volt a mintákban. A laboratórium a jövőben a Tisza érintett szakaszán, ugyancsak a PET Kupa keretében megméri az egyre nagyobb környezeti veszélyt jelentő mikroműanyagok koncentrációját is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.