Közélet

A magyarok kenyeréhez a Tisza forrásvidéke biztosítja a vizet + FOTÓK

A magyarok kenyeréhez a Tisza forrásvidéke biztosítja a vizet + FOTÓK

2016. július 22., péntek
A magyarok kenyeréhez a Tisza forrásvidéke biztosítja a vizet + FOTÓK
magyarok_kenyere004kf

Ötödik alkalommal kapcsolódtak be a szőregi és környékbeli gazdák a Magyarok Kenyere program adománygyűjtésébe. Az összegyűjtött búzából rászoruló családok kapnak, az augusztus 20-ára sütött ötkilós kenyérhez pedig határon túli alapanyagokat is használnak.

Körülbelül tíz mázsa búza gyűlt össze Újszentiván, Ferencszállás, Deszk, Szeged, Szőreg, Tiszasziget és Kübekháza felajánlásából; ezzel a térség immár ötödik alkalommal vesz részt a jótékonysági, Magyarok Kenyere programban - mondta pénteken

Rózsavölgyi József

szőregi önkormányzati képviselő. A jól megpakolt zsákok gyűjtésének koordinálásáért köszönetet mondott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviseletében megjelent,

Magyar Gábornak

, illetve

B. Nagy László

országgyűlési képviselőnek, aki minden évben a kezdeményezés mellé áll. A képviselő a gazdák támogatását egy-egy nemzet cipójával hálálta meg. A Magyarok Kenyere program érdekessége idén, hogy az eddigieknél szélesebb körben terjesztik ki a jótékonysági programot, Szent István napján ugyanis a határon túli alapanyagok felhasználásával készült kenyeret visznek végig a fővároson. Rózsavölgyi Józseftől megtudtuk, a vendégkovász ezúttal a felvidéki Gútáról, a só a székelyföldi Parajdról, a víz pedig a Tisza forrásvidékéről kerül az ötkilós kenyérbe.

magyarok_kenyere006kf

A pénteki eseményen az egyik Csongrád megyei gazda elmondta: az idei évben jó volt a búzatermés, az őszi kalász 96 százalékát betakarították már. Kitért arra is, a felvásárlási áron van még mit javítani, jelenleg ugyanis 3250 forintért viszik mázsáját, ami szerinte övön aluli ajánlat a felvásárlóktól. A térségben is megjelent már az úgynevezett hibrid búza, ami 8-9 tonna/hektáros termésével nehéz helyzetbe hozza a gazdákat - folytatta. Magyar Gábor ezzel kapcsolatban megjegyezte, az agrárkamarának nincs beleszólása abba, mennyi legyen a búza felvásárlási ára. Tavaly 7 tonna búzát gyűjtöttek össze, amit a makói malomban őrültek meg, s az ÁGOTA gyermekvédelmi szolgáltatóval kapcsolatban álló családoknak ajánlottak fel. B. Nagy László ezzel kapcsolatban megjegyezte, a búza árát mindig a kereslet és kínálat határozza meg, aratás idején - mint most - csökken az ár. A megoldást szerinte az jelentené, ha a termelők tárolni tudnák a gabonát, s nem csak a nyersanyagot kínálnák a piacon. Korábbi felvásárlóink, mint például az ukránok és az oroszok már maguk is inkább exportálnak, illetve a forint, dollár, euró árfolyamok változásai is kihatással vannak az árra. Hozzátette, a gazdáknak kedvező uniós mezőgazdasági rendszerek 2020-ig élnek, a pénzügyi ciklus végével minden bizonnyal csökkenni fog a támogatás mértéke, de reméli, az erre fordítható összeget nem a menekült-ügy rendezésére fordítja az unió. Az országgyűlési képviselő megnyugtatásképpen elmondta, a kormány igyekszik a mezőgazdaság és a külügy kapcsán a legjobb üzleteket kötni az áremelkedés érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.