Bulvár

A kánikula sok rigó életébe került Szegeden

A kánikula sok rigó életébe került Szegeden

2016. július 15., péntek
A kánikula sok rigó életébe került Szegeden
feketerigo_kf

Futótűzként terjed a legnagyobb közösségi oldalon, hogy Szeged-szerte több elhullott madártetemre bukkantak járókelők, kutyasétáltatók. Azonnal elindult a tippelgetés: mérgezés vagy légpuskások végeztek-e a rigókkal. Az igazság ennél sokkal egyszerűbb, valójában a nyári forróság végzett a vétlen tollasokkal.

Tarjánból, Újszegedről és Alsóvárosról is jelentették az egyik, szegedi kutyások számára fenntartott közösségi oldalon, hogy elhullott madarakat találtak az avarban, bokrok mellett. Az állatbarátok rögtön találgatásokba kezdtek, volt, aki szerint egy ragadozó madár végzett az apróbb tollasokkal, más szerint a légkondiból csöpögő víz mérgezte meg őket, míg megint más légpuskás fiatalokra tippelt.

elpusztult_madarak_szeged_03 (1)

Valójában egyik sem.

Tokody Béla

, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkára elmondta: a városokban felbukkanó leggyakoribb ragadozó madár, a karvaly elfogyasztotta volna, vagy fiókáinak adta volna a zsákmányát. A kondenzvíz-mérgezés pedig kizárt. A szakember azt is kizárta, hogy légpuskások lennének a dologban, a tapasztalatok szerint Magyarországon ugyanis kifejezetten nagy népszerűségnek örvendenek a madarak; jól működik a madárvédelem. A madarak minden bizonnyal az elmúlt napokban tapasztalt kánikula áldozatai lettek, a fiatal példányok nem elég tapasztaltak ahhoz, hogy megtalálják az itatóhelyeket, a vízhiány pedig elhulláshoz vezet - világosított fel a szakember. Az MME hivatalos weboldalán is arról írnak, a madáritató az egyik legfontosabb alapfeladat, főleg a városokban, ahol a beépítettség okozza a vízhiányt. "Különösen a nyári kánikulában gyakori jelenség, hogy akár kilométernyi távolságokról is érkeznek madarak a vízzel feltöltött itatóhoz" - áll az erre vonatkozó

közleményükben

. Érdemes megfogadni a tanácsokat, egy madárfürdető ugyanis vidám és pihentető egész napos elfoglaltságot jelent az emberre nézve is. Az ornitológus ugyanakkor hozzátette, sajnos a jégeső is megtizedelheti a madárállományt, a fiatal, tapasztalatlan énekesmadarak pedig gyakran a házi macskák áldozatai lesznek. A macskák becserkészik az alig röpképes vagy még rosszul repülő feketerigó fiókákat, sokszor el sem fogyasztják, csupán levadásszák őket. Ez egyébként napjaink egyik legsúlyosabb természetvédelmi problémája.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.