/

Zavarja az orvosi kar munkatársait a szabadtéri – Dux László több egyeztetést szeretne + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

dom_ter_lezaras001kf

A korábbi évekkel összevetve úgy érzi Dux László, hogy nem törődnek a szabadtéri szervezői azzal, hogy az orvostudományi karnak minél kevesebb nehézséget okozzanak. A játékok szervezői szerint jó a viszony a Szegedi Tudományegyetemmel, és folyamatosan egyeztettek.

„Eddig egymás mellett élt, létezett a szabadtéri játékok és orvosi kar, de idén azt tapasztaljuk, hogy semmibe vesznek minket” – nyilatkozta lapunknak Dux László, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Biokémiai Intézet egyetemi tanára. Idén közel eredeti helyzetébe került vissza a Szegedi Szabadtéri Játékok tere, 180 fokban fordították meg a mobil nézőteret és a mobil színpadot, ahol tavaly volt a színpad vége, most ott találhatóak a leghátsó széksorok – írta meg lapunk néhány hete. A lépcsőig építhettek a menekülő útvonalat betartva, így végig önkormányzati területen maradnak. Az öltözői blokk a színpad mellé épült fel (a dóm rekonstrukciója előtt a templom előlépcsője alatt volt, tavaly pedig a Rerrich Béla téren), és egészen az árkádokig nyúlik.

A professzor azt tapasztalta, hogy nem törődnek a vizsgáztatás rendjével, 9 órakor hangpróbát tartanak, miközben a külföldi és magyar diákok olyan vizsgákat írnak, amely későbbi karrierjük egészére kihathat. „Az oszlopsornál egy esőtől, galambpiszoktól szennyezett keskeny folyosót hagytak meg. Lezárták az egykori SZOTE Klubnál lévő legfontosabb átjárót a klinikakert felé. Kiírják, hogy építési terület, s közben berendeznek egy sörpados klubhelyiséget Kováts József ’56-os mártír szobrának helyén. Ez semmibevétele az orvoskar oktató, vizsgáztató munkájának!” – fogalmazott Dux László. Az egyetemalapító Báthory István és a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert szobrainál WC-ket állítottak fel, a nézőteret pedig szinte rátolták az épületre, s még néhány újabb mellékhelyiséget elhelyeztek.

dom_ter_lezaras006kf

Nehezményezi, hogy csak magyar feliratok segítik az eligazodást, miközben jelentős számú külföldi tanul az egyetemen, akik akár el is késhetnek a vizsgájukról a bolyongás miatt. Ekkor jönnek a világ minden tájáról a doktori avatásra a friss orvosok szülei, rokonai, akik szeme elé egy „rakodótérrel, szemeteskukákkal körbevett orvosi kar” tárul.

„Természetesen örülök a sikeres szabadtéri játékoknak, de ennél nagyobb tisztelet kellene” – vélekedett. Úgy gondolja, fontos lett volna az egyeztetés, mert ha volt is ilyen, ő és kollégái nem tapasztalták annak eredményét. Szerinte a következő szabadtéri alkalmával megbeszélést kellene folytatniuk a játékok szervezőjének az orvostudományi karral, hogy mikor nem zavarják egymást, hogyan rendezik át a teret.

„A Szegedi Szabadtéri Játékok kiváló kapcsolatot ápol a Szegedi Tudományegyetemmel, a két szervezet vezetése folyamatosan egyeztet. A felmerülő kérdésekről a továbbiakban is a bejáratott protokoll szerint kívánunk egyeztetni. A szabadtéri helyszínét egyébiránt Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének határozata szerint alakítottuk ki” – reagált a Szegedi Szabadtéri Játékok Igazgatósága az elhangzottakra.

Előző sztori

Paul Potts nálunk tapasztalta meg, milyen az igazi nyár

Következő sztori

Jogi úton folytatódik az újszegedi teniszpályák ügye

Legutóbbi hasonló cikkek