Közélet

Szél Bernadett Szegeden: A Brexit az utolsó üzenet a magyar kormánynak!

Szél Bernadett Szegeden: A Brexit az utolsó üzenet a magyar kormánynak!

2016. június 28., kedd
Szél Bernadett Szegeden: A Brexit az utolsó üzenet a magyar kormánynak!
szel_bernadett_sajttaj002kf

Kiszámíthatatlanságot és bizonytalanságot von maga után a Brexit, ezért a magyar kormánynak lépnie kell, sürgető a 2010-es választásokkor beígért gazdasági irányváltás megvalósítása – jelentette ki országjárásának szegedi állomásán Szél Bernadett, az LMP immár egyetlen társelnöke.

„A Brexit volt az utolsó üzenet a magyar kormánynak, hogy a korábbi kampányígéreteit végre váltsa valóra, és próbálja meg azt az irányváltást megtenni, amire 2010-ben ők maguk vállalkoztak” – jelentette ki a Klauzál téren tartott sajtótájékoztatóján

Szél Bernadett

, az LMP jelenleg egyedüli társelnöke, aki országjáró körútja során Csongrád megyében Makón, Hódmezővásárhelyen, majd Szegeden tartott utcai fogadóórát. A politikus úgy értékelte, a világgazdaság ma rosszabb állapotban van, mint a 2008-as válság idején, a Brexit pedig kiszámíthatatlanságot és bizonytalanságot von maga után, s ebből Magyarország nem fog tudni nyertesen kijönni, csak akkor, ha a belső tőkeképző képességén kezd el dolgozni a Fidesz-KDNP. Szél Bernadett emlékeztetett a kormánypárt választási ígéreteire, melyek között szerepelt, hogy épületszigeteléssel munkahelyeket teremtenek, külső függőségünket csökkentik, illetve a kis- és középvállalkozói réteg megerősítését. Az LMP-s országgyűlési képviselő szerint ennek az ellenkezője valósult meg, például az lakásszigetelésekre elnyert európai uniós forrásokat nem adták oda a családoknak, hanem közintézmények kapják azokat. Ezen felül különféle stratégiai megállapodásokkal a multiknak kedveznek, vagyis ugyanazt a gyakorlatot folytatják, mint a szocialisták – közölte Szél Bernadett.

szel_bernadett_sajttaj005kf

„Magyarország ereje nem abban rejlik, hogy leszorított bérért lehet dolgozni egy munkahelyteremtő program nélküli gazdaságban, hanem pont ellenkezőleg: egy olyan zöld munkahelyteremtő programra van szükség, mint amit az LMP 2014-ben letett az asztalra” – jelentette ki a párt társelnöke. A Lehet Más a Politika például a közmunkaprogram helyett a belső gazdaság fejlesztésére fordítana forrásokat két külön alapból. Az egyik a zöld beruházási alap, a másik pedig a közösségi gazdaságfejlesztési alap, ez utóbbiból normatív módon lehetne pénzhez jutni a párt elképzelése szerint. Szél Bernadett elmondta, túl alacsonyak a bérek, nem lehet 8 óra munkából megélni, a dolgozók háromnegyede az átlagbér alatt keres, és számukra az egykulcsos adó is kedvezőtlen, míg a minimálbér a létminimum szintjét sem éri el. „Egy ilyen helyzetből csak úgy lehet előrelépni, ha a béreket megemeljük és megkezdődik a munkahelyteremtés. Ezért a Brexit egy utolsó figyelmeztetés a magyar kormánynak” – összegzett Szél Bernadett, az LMP társelnöke. Hangsúlyozta, el kell zárni az állami pénzcsapokat, le kell állítani a presztízsberuházásokat, az MNB pénzszórását, véget kell vetni az „oligarchaháborúnak”. Azt is fontosnak nevezte, hogy az uniós források elosztását úgy kell átalakítani, hogy növeljék a hazai kis- és közepes vállalkozások támogatását, hogy a pénz ne a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező cégekhez kerüljön, hanem azokhoz, amelyek munkahelyeket teremtenek és képesek fenntartani is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.