Síbaleset és sorsolás alakította ki az Omega felállását

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

omega_beszelgetes06

Csak az egyetem végéig terveztek zenélni az Omega tagjai – végül máshogy döntöttek, és ma is új lemezen dolgoznak, melynek szegedi vonatkozásai is lesznek.

Kóbor “Mecky” Jánossal, a zenekar frontemberével és Kovacsics “Öcsi” András alapító gitárossal, az “Omega – Universal, zenekartól az együttesig” című könyv szerzőjével Gazdag László beszélgetett a Somogyi-könyvtárban péntek délután a 87 Ünnepi Könyvhét keretein belül. Az esemény különleges időutazásnak is beillett, a ’60-as évek beatkorszaka mellett a közeljövő nagy tervei is felmerültek. Elsőként a legendás együttes kezdeteiről esett szó, az Omega a Ciklon és a Próféta összeolvadásából jött létre 1962-ben és alapvetően egy baráti társaságról volt szó, akik éppen hangszert vettek a kezükbe, ez alól Öcsi, a szólógitáros és Fraknói “Koszán” Pál billentyűs jelentett kivételt, a többiek esetében sorsolás döntött a hangszerekről, az énekesi posztot pedig Mecky nyerte el, mivel ő tudott a legjobban angolul. “Eredetileg síugró akartam lenni, de egy, a sípályán történt halálos kimenetelű baleset után a szüleim azt mondták, hogy bármit megvesznek nekem, csak ne fojtassam a síelést, én pedig egy gitárt kértem” – mesélt zenei pályájának indulásáról Öcsi.

“Számomra 6-8 éves koromig csak Verdi operái léteztek, el sem tudtam képzelni, hogy más zene is van, aztán egy karácsonyra kaptam nagymamától egy Elvis-lemezt, ami döbbenetes élményt jelentett” – ezt már Kóbor János mondta. Az “ős-Omega” a Luxemburg Rádió heti toplistás slágereit játszotta, vagyis angol nyelvű számokat, azonban ez hamarosan megváltozott. “Az Illés sikerét látva mi is megpróbálkoztunk a magyar dalszöveggel, azonban nagyon nehéz volt az átállás, én és Gergely (Varsányi István basszusgitáros) tiltakoztunk ellene, de végül a Megbántottál sikere után megmaradtunk a magyar szövegeknél” – fogalmazott Kóbor János. Az első vidéki koncertek között kapott helyet egy szegedi fellépés is egy egyetemi rendezvényen, amire nagyon pozitívan emlékezett vissza mindkét zenész, mivel egyébként is szerettek vidékre járni koncertezni, mivel mindig új helyeket, új embereket ismerhettek meg. “Teljesen más volt akkoriban zenélni, eleinte magunknak raktuk össze a hangszórókat, később már lehetett kapni rendes felszerelést, de csak egy fajtát, de ez nem működött másként a stúdiózásban sem: a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat minden hangszerből egyet tartott, azon játszott mindenki a felvételeknél, így minden zenekar ugyanúgy szólt” – emelte ki Kovacsics András.

Az “ős-Omega” a Luxemburg Rádió heti toplistás slágereit játszotta.

A kezdeti nehézségek nem tántorították el a zenekart, azonban az indulásnál úgy tervezték a tagok, hogy csak addig működtetik az együttest, amíg le nem diplomáznak, utána mindannyian “rendes” munka után néznek. “A szülők nem igazán lelkesedtek a zenélésért, viszont azt senki sem gondolta volna, hogy ez lesz belőle, mi maguk sem hittük, hogy 70 évesen is ezzel foglalkozunk majd, és mégis itt ülünk” – hangsúlyozta Kovacsics András. Az Omega – nagy szerencsére – azelőtt befutott zenekar lett, hogy minden tag lediplomázott volna, így a folytatás mellett döntött a banda. Kóbor János elmondása szerint az 1967-71 közötti időszak volt a felfutás ideje, 1971-től pedig igazi kiforrott Omegáról beszélhetünk, ahol már Presser Gábor dalszerzői tevékenysége határozta meg az együttest.

Testamentum az 55. évre

“Újra mély vízbe vetjük magunkat, de a jelenlegi felállással ezt félelem nélkül tesszük meg” – mesélt a 2017-es évre való készülődésről Kóbor János. Hozzátette, hogy az Omega mindig meg tudott újulni, ez pedig nem lesz másként a következő sorlemezzel, a Testamentummal sem, amelyre tíz éve vár a közönség. A frontember elárulta, hogy az új album zenei része már nagyjából testet öltött, azonban a dalszövegek még messze állnak a végső formától, annyit elmondott, hogy lesz olyan dal, amely az első tinédzserkori szerelméről szól majd, de a már említett Luxemburg Rádióval, illetve az Omega korai törzshelyének számító Eötvös-klubbal foglalkozó szám hallható lesz majd a Testamentumon, mely konceptlemeznek ígérkezik, és a vallásos kereten belül a latin nyelvű liturgikus átvezető szövegeket Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspöknek köszönheti a zenekar. Az idei évben is készül különleges koncertekkel a zenekar, az 1956-os forradalom 60. évfordulóján a fővárosi Mementó parkban lép fel az együttes.

no images were found

Előző sztori

A nehézségek ellenére szinte mindenki örült Felvidék visszacsatolásának

Következő sztori

Felavatták a Legenda, Sándor Csikar szobrát Szeged-Móravároson + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek