Ókori Rómát varázsoltak a múzeum elé – több mint nyolcezren voltak kíváncsiak Pompeiire + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

muzeumok_ejszakaja05_gs

A gladiátoroké és Pompeiié volt a főszerep a szegedi Múzeumok Éjszakáján. Most nyitották meg a Vezúv melletti város emlékeit bemutató kiállítást, amelyet már az első napon 8500-an tekintettek meg. A gladiátorok összecsaptak, Julius Caesar felvonult.

Június 25-én, szombaton, a Múzeumok Éjszakáján bemutatkozott a nagyközönség előtt a három helyszínes Pompeii-kiállítás. Korábbi beszámolóinkban megírtuk, 100 éves álom valósult meg, Móra Ferenc 1919-ben írt arról, hogy valamikor el kell hozni Szegedre a Vezúv melletti város köveit. A teljes gyűjtemény piaci értéke tízmilliárd forint. A Móra Ferenc Múzeumba a római sarlótól a 2000 éves fürdőkádon, a katonai sisakokon túl Herculaneum és Pompeii szobrait, mozaikjait is megcsodálhatják az ókor rajongói. A Fekete Házban egy antik bordélyházat rendeztek be, a Kass Galériában pedig az ókori romok ihletét alkotásaikban felhasználó művészek munkáit tekinthetik meg az érdeklődők.

Az est fényét emelték a Collegium Gladiatorium Hagyományőrző Egyesület tagjai, akik gladiátorokkal, rabszolgákkal érkeztek Julius Caesar személyes vezetésével. Csatlakoztak hozzájuk a múzeum munkatársai is, akik szintén beöltöztek. A gladiátorok bemutatták a helyszínen fegyvereiket, felszerelésüket. Az ókori viadalok résztvevői rabszolgákból, hadifoglyokból, önként vállalkozókból állt össze. Többféle fegyverzettel szerelték fel őket, a trák típus görbekarddal rendelkezett, a retiariusoknak hálójuk és háromágú szigonyuk volt.

SAMSUNG CSC

Nátyi Róbert, a REÖK művészettörténésze nyitotta meg a Kass Galéria kiállítását, ahol a XIX. századi magyar festők értelmezésében jelenítik meg Pompeiit és romjait. Már a XVIII. századtól tömegeket vonzott az ókori Róma emlékei és Itália kultúrája. “Érdekesség, hogy katasztrófaturizmus indul meg a Vezúv kitörései idején. Az angolok, a németek és a franciák elküldték legjobb festőiket, s véletlenül ott volt a helyszínen az 1835-ös kitörés idején Barabás Miklós is, aki a közeli karneválra érkezett” – mondta a művészettörténész.

Nyolc órakor indult gladiátorfelvonulás a Dugonics térről, amelyen március idusának áldozata is részt vett, nem egy kávézóból tekintgettek meglepődve ki. Tartottak római divatbemutatót és gladiátorküzdelmet is a színpadon, a programokat koncert zárta.

Egészen éjfélig várják az érdeklődőket. Jegyeket elővételben is lehetett vásárolni, a felnőtt belépő 1500 forint, a családi 3500, ezekkel mindhárom helyszínen körül lehet nézni. A Pompeii-kiállításnál nem ígértek tárlatvezetést, mert a tapasztalatok szerint inkább nézelődni szeretnének a látogatók, Nátyi mégis tartott egyet nyolc órától a Kass Galériában, ahol kiderült az irodalmárként ismert Kisfaludy Károly lefestette a kitörő Vezúvot, habár sosem járt ott, csupán egy bécsi mester képét látta. Kész tumultus alakult ki a berendezett ókori “bordélyháznál” a Fekete Házban, pedig a horvát-portugál meccs komoly vetélytárs volt, a Móra-múzeum bejáratánál szintén sokan vártak bebocsátásra este tíz órakor.

Aki később szeretné szakértő kalauzzal megtekinteni az ókori Róma emlékeit, az a következő héttől megteheti, csütörtök esténként ajándék tárlatvezetéssel és meghosszabbított nyitva tartással várják az érdeklődőket.

no images were found

Előző sztori

Haág Zalán: Saját párttársai sem kértek Botka Lászlóból

Következő sztori

Euro 2016: öngóllal jutott a negyeddöntőbe a walesi válogatott