Liliomfesztivált rendeznek a szegedi Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

liliom_fesztival_mj-16

Kézműves és kertészeti vásárral, liliomszenteléssel, családi játszóházakkal, zenés bábjátékkal és táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a szegedi Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban, ahol régi hagyományt felelevenítve Liliomfesztivált rendeznek Szent Antal napjához kapcsolódva – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Szent Antal, akinek jelképe a fehér liliom, portugál nemesből lett ferences szerzetessé a 13. században: kiváló szónok hírében állt, rengeteg embert térített meg élete során. Személyéhez számtalan hagyomány kapcsolódik. Szent Antal a szegedi dohánykertészek, paprikatermelők védőszentje. Ünnepére, június 13-ra általában befejeződik a palántaültetés, a munka legnehezebbje, most már csak áldás kell hozzá. Antal napját az idősebb szegedi parasztnemzedékek piros betűs ünnepként ülték meg, kint a földön, szőlőben semmiképpen nem dolgoztak. Az ünnep éppen a liliomnyílás idejére esik. Kézenfekvő volt, hogy a templomokban ezt a gazdag szimbolikájú virágot az ő tiszteletére meg is áldják. A virágokat gyógyászati céllal használták fel. A liliomot pálinkába tették: ha valakinek mérges pattanása, furunkulusa volt, akkor egy szirmot kötöttek rá, gyomorgörcs esetén pedig a pálinkát kockacukorra csöpögtetve fogyasztották.

A néhány esztendeje újra megszervezett Liliomfesztivállal a Szeged-Alsóvároson egészen az 1950-es évekig élő szokásokat kívánják megidézni: a ferences kolostor gyógy- és fűszernövényes kertjében pokrócos pikniket tartanak, emellett virágkötő versennyel várják a látogatókat. Az érdeklődők kertészeti és kézműves játszóházakban próbálhatják ki ügyességüket, tartanak gasztronómiai bemutató virágokkal és előadást a gyógynövények használatáról a háztartásban. Este a rendezvényt liliomszenteléssel egybekötött szentmise, majd táncház és jótékonysági koncert zárja.

Előző sztori

A Deja Vu Fesztivál sztárjaira is lecsapott a szegedi autogramgyűjtő + FOTÓK

Következő sztori

Az elektronikus eljárás változó szabályairól tartottak képzést a Szegedi Törvényszéken