Egyház

Liliomfesztivált rendeznek a szegedi Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban

Liliomfesztivált rendeznek a szegedi Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban

2016. június 7., kedd
Liliomfesztivált rendeznek a szegedi Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban
liliom_fesztival_mj-16

Kézműves és kertészeti vásárral, liliomszenteléssel, családi játszóházakkal, zenés bábjátékkal és táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a szegedi Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban, ahol régi hagyományt felelevenítve Liliomfesztivált rendeznek Szent Antal napjához kapcsolódva - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Szent Antal

, akinek jelképe a fehér liliom, portugál nemesből lett ferences szerzetessé a 13. században: kiváló szónok hírében állt, rengeteg embert térített meg élete során. Személyéhez számtalan hagyomány kapcsolódik. Szent Antal a szegedi dohánykertészek, paprikatermelők védőszentje. Ünnepére, június 13-ra általában befejeződik a palántaültetés, a munka legnehezebbje, most már csak áldás kell hozzá. Antal napját az idősebb szegedi parasztnemzedékek piros betűs ünnepként ülték meg, kint a földön, szőlőben semmiképpen nem dolgoztak. Az ünnep éppen a liliomnyílás idejére esik. Kézenfekvő volt, hogy a templomokban ezt a gazdag szimbolikájú virágot az ő tiszteletére meg is áldják. A virágokat gyógyászati céllal használták fel. A liliomot pálinkába tették: ha valakinek mérges pattanása, furunkulusa volt, akkor egy szirmot kötöttek rá, gyomorgörcs esetén pedig a pálinkát kockacukorra csöpögtetve fogyasztották. A néhány esztendeje újra megszervezett Liliomfesztivállal a Szeged-Alsóvároson egészen az 1950-es évekig élő szokásokat kívánják megidézni: a ferences kolostor gyógy- és fűszernövényes kertjében pokrócos pikniket tartanak, emellett virágkötő versennyel várják a látogatókat. Az érdeklődők kertészeti és kézműves játszóházakban próbálhatják ki ügyességüket, tartanak gasztronómiai bemutató virágokkal és előadást a gyógynövények használatáról a háztartásban. Este a rendezvényt liliomszenteléssel egybekötött szentmise, majd táncház és jótékonysági koncert zárja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.