Labdarúgás: Dlusztus András 2-1-es magyar győzelmet vár a belgák ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZS20140808_dlusztus_andras_001

“Bármennyire is egyfajta negatív hozzáállás övezi időről időre a magyar focit, ez az ország még mindig egy futballnemzet” – Dlusztus Andrással, az NB II-es Vác FC szegedi védőjével beszélgettünk a nyári szünetben.

Dlusztus András korábban évekig szerepelt az élvonalban, egy súlyos sérülés miatt azonban partvonalon kívülre került, és egy teljes év kihagyás után a 2014-2015-ös szezonban a harmadosztályú SZEOL SC-ben, nevelőegyesületében tért vissza a pályára. Tavaly nyáron ismét profinak állt, végül az elmúlt idény során húsz bajnokin és egy kupameccsen segítette a második vonalban újonc váci csapatot. Bár az együttes a pontvadászat felénél még csak az utolsó előtti helyen állt, végül sikerült kiharcolnia a bennmaradást, a végelszámolásnál a 11. pozícióba odaérve.

“Jól sikerült ez az év, hiszen végigjátszottam az őszt is és a tavaszt is, ami az elsődleges célom volt. Nem volt persze könnyű a csapat dolga, tavasszal már egyértelmű volt, hogy a kiesés elkerüléséért küzdünk. A lényeg persze, hogy megcsináltuk, elvégeztük a feladatot, úgyhogy megőrizte a klub az NB II-es tagságát. A saját teljesítményemet illetően alapjában véve elégedett vagyok, bár fizikálisan és játékban is tudnék még előrelépni. Ez viszont már a következő szezon célkitűzése lesz” – összegezte tapasztalatait portálunknak a Tisza Volánban nevelkedett középhátvéd. A jövőjére vonatkozóan kitért rá, egyéves kontraktusa lejártával jelenleg szerződés nélkül várja a folytatást, ugyanakkor a Váccal közel állnak a megegyezéshez a közös folytatást illetően. “A vezetőség elégedett velem, én is jól érzem magam itt, szóval könnyen elképzelhető, hogy maradok a csapatnál” – tette hozzá.

Érdekesség, hogy amennyiben valóban a Pest megyeieknél tölti a következő szezont is, úgy előbb-utóbb korábbi csapattársaival találja majd magát szembe, hiszen a SZEOL SC kiharcolta az osztályváltás jogát az NB III Közép csoportban megszerzett második hellyel. “Örülök, hogy feljutottak, végig szurkoltam nekik. Az pedig külön jó, hogy Szegeden játszhat a csapat. Először még Kecskemétről lehetett hallani, az azért nem hangzott olyan jól. Így viszont mindjárt szebb a kép, hogy végre legalább az egyik szegedi csapat otthon tud majd játszani. Azt gondolom, a futballszerető közönség részéről biztos lesz érdeklődés a SZEOL iránt, még ha ebben nyilvánvalóan az eredmények is szerepet fognak játszani. Ha az elején összejönne egy-két győzelem, akkor azt hiszem, Szegeden nem lenne nehéz igazi futballhangulatot csinálni. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy ez az NB II most egy nagyon erős liga, senkinek sem lesz könnyű dolga itt” – mutatott rá Dlusztus András.

“Magyarország nagyon szereti a labdarúgást”

A foci szerelmesei idén a holtszezonban sem maradnak kedvenc sportáguk nélkül, mi több, a magyar válogatott kiváló szereplése okán még inkább reflektorfénybe került hazánkban a franciaországi Európa-bajnokság. Nyugodtan kijelenthető tehát, köztudott, hogy a Bernd Storck által irányított nemzeti tizenegy veretlenül, csoportelsőként lépett tovább a kontinensviadal F csoportjából, vasárnap este 21 órától pedig az Olaszország mögött az E jelű kvartett második helyét megkaparintó Belgiummal találkozik a nyolcaddöntőben.

“Előre ezt senki sem várta szerintem, ez egy óriási nagy eredmény! Egyben van a csapat, ami látszott már a pótselejtező alatt is. Jól össze van rakva ez a gárda, jó erőben vannak és jól futballoznak a játékosok, illetve a szerencse is minket pártol egyelőre. Az is nagyon fontos, hogy úgy néz ki, a magyar emberek is a labdarúgás mellé álltak, most már valahogy nem annyira ciki futballistának lenni. Bármennyire is egyfajta negatív hozzáállás övezi időről időre a magyar focit, ez az ország még mindig egy futballnemzet. Most pedig látszik az is, hogy a siker mit hoz ki az emberekből. Az Izland elleni döntetlen után például kimentem a körútra Budapesten, ahol gyakorlatilag megállt az élet. Nem járt a villamos, mert a tömeg elfoglalta a síneket, több ezren ünnepeltek együtt. Magyarország nagyon szereti a labdarúgást, így hátha a mostani eredmények hatására beindulnak végre bizonyos pozitív folyamatok, amik majd beérhetnek idővel” – foglalt állást a tinédzserként Brazíliában is megfordult védő.

A vasárnap esti meccsről szólva elmondta, a belga válogatottat komoly brigádnak tartja, amely egyértelműen az összecsapás esélyese, mindazonáltal ezen az Európa-bajnokságon bármi előfordulhat. “Belgiumot a világ élcsapatai közé sorolják, szerintem viszont nincsenek ott a szűk elitben. Természetesen extra képességű játékosaik vannak, de ez még mindig nem egy élválogatott. Az olaszok ellen sokkal többet vártam volna tőlük támadásban, de nem volt az igazi, amit láttam tőlük, De Bruyne például szinte átesett a labdán. Azóta viszont jönnek fel, a harmadik meccsükön már nem néztek ki olyan rosszul. A nagycsapatoknál szokott ez így lenni, hogy a torna végére érik el az ideális állapotot. De kívánom, hogy verjük meg őket, és utazzanak ők idő előtt haza! Ha ez sikerülne, akkor azt mondom, hogy a negyeddöntőben a Wales ellen már reálisabb esélyekkel lépnénk pályára” – vélekedett Dlusztus András. Kifejtette, a mérkőzés forgatókönyve szempontjából a legveszélyesebb az lenne, ha a belgák találnának először a kapuba. “Rutinos, villámgyors támadóik vannak – Hazard, De Bruyne, vagy éppen Mertens mind óriási kontrajátékosok. Ha kicsit ki kell nyílnunk, akkor az onnantól már egy nagyon forró szituáció lenne számunkra” – hívta fel a figyelmet.

A szegedi játékos kérésünkre megtippelte a végeredményt is: 2-1-es magyar győzelmet vár, hozzátéve, ha esetleg mégsem jönne össze a bravúr Dzsudzsákéknak, már akkor is hősként térhetnének haza Franciaországból.

Előző sztori

A mai napig rejtély, hogy ki bombázta Kassát 75 éve

Következő sztori

Hátország – Paksi Péter: rengeteg munka áll a SZEAC U14 feljutása mögött