Közélet

Kovács Levente Szegeden: trendforduló következhet idén a hazai bankszektorban

Kovács Levente Szegeden: trendforduló következhet idén a hazai bankszektorban

2016. június 28., kedd
Kovács Levente Szegeden: trendforduló következhet idén a hazai bankszektorban
penz

A hazai bankszektorban trendforduló következhet az idén, az ágazat egésze és a pénzintézetek többsége is nyereséges lehet - közölte Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára kedden Szegeden.

A szakember a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának nyári egyetemén tartott előadásában kifejtette: a válság utáni legrosszabb éveket lezártuk, ismét normálisan kezd működni a szektor. Van rá esély, hogy az ágazat egésze az idén nyereségessé válik, úgy hogy tagjainak többsége is nyereséges lesz - mondta. A főtitkár szerint optimizmusra ad okot, hogy egyre több a növekvő mérlegfőösszegű és jövedelmezőségén is javító hazai pénzintézet. A mérethatékonyság azonban európai szinten is probléma, a kicsi bankoknak nehéz gazdálkodásukat nyereségessé tenniük. Hozzátette: sejtése szerint ahhoz, hogy egy bank hosszú távon nyereségesen tudjon működni, 25-30 milliárd forintos tőkére és 500 milliárd forintos mérlegfőösszegre van szükség.

Kovács Levente

úgy látja, a pénzintézetek a lakossági piacon várhatóan bank vagy portfólió-vásárlással javítanak a mérethatékonyságon. Az 50 százalékos hazai tulajdonú bankrendszer megvalósult az MKB, a Budapest Bank teljes és az Erste részleges megvásárlásával és a kis magyar bankok megerősödésével - közölte a főtitkár. Ismertette: az elmúlt években a vállalati szektornak nyújtott kölcsönök állománya folyamatosan csökkent, ez részben az uniós transzferek kiszorító hatásának eredménye. A gazdaság normális működéséhez szükséges hitelállomány egyharmada csapódik le a hazai bankoknál, kétharmada a tulajdonosoktól vagy külföldi pénzintézettől érkezik, jellemzően a nagy cégek esetében. A pénzintézetek a korábban a nagyvállalatoknak nyújtott kölcsönök kétharmadát csoportosítják át a kis- és közepes vállalkozásokhoz. A fizetési morál itt azonban régiós összehasonlításban sem mondható jónak, ezért számítanak drágának ezek a hitelek - elemezte a statisztikákat a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.