Keddi programajánló: Végtelen vonzásában, Vissza a feladónak

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

posta_belyeg_level

A Belvedere Meridionale tavaszi és nyári lapszámát, valamint Simai Mihály új kötetét mutatják be, illetve Henry Chinaski pályájáról adnak elő a Hungiban.

Javában tart a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság, amelyen hosszú idő után a magyar válogatottnak is szurkolhatunk, nem is akárhol, városszerte több helyen is akciókkal és más különlegességekkel várják a focifanokat, például a SZVSE pályán, a JATE Klubban, az újszegedi Ligetben vagy az Új Nemzedék Központban.

A Belvedere Meridionale 2016 tavaszi és nyári lapszámának bemutatójára várják az érdeklődőket az SZTE Klebelsberg Könyvtárban 16 órától. A lapszámokat bemutatja Rácz Lajos intézetvezető (SZTE JGYPK), Pászka Imre szerkesztő és Kiss Gábor Ferenc főszerkesztő.

A Szeged című várostörténeti, kulturális és közéleti magazin „estjét” rendezik meg a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában (Stefánia 2.) 16.30-tól. Házigazda Tandi Lajos újságíró, a folyóirat főszerkesztője, beszélgetőtársa Radnai István költő. Vendégek: a lap legfrissebb számának szerzői.

Simai Mihály József Attila-díjas költő Végtelen vonzásban című új verseskötetét mutatják be a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében 17 órakor. A költővel Marton Árpád újságíró beszélget. A kötetből Beslin Anita és Kosztolányi József olvas föl részleteket.

A Vajdasági Újságíró Egyesület „Az érdsomlyói hídfő vonzásában” címre keresztelt bemutatkozása 18 órakor kezdődik a Millenniumi Kávéházban. Résztvevők: Tóth Lívia elnök (Zenta), Léphaft Pál (Újvidék), Martinek Imre (Torontálvásárhely) és Farkas-Ráduly Melánia (Temesvár). Fellépnek Volford Anita (fuvola) és Volford Márton (gitár) a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium és a Király König Péter Zeneiskola növendékei. Az esten egy rövidfilmet is láthatnak a nézők a Versec (Érdsomlyó) környéki újságíró- táborról. Műsorvezető: Kisimre Ferenc publicista.

„Egy nagy tévedés volt az egész – Így indult Henry Chinaski pályája az Amerikai Egyesült Államok Postahivatalánál, mint helyettesítő postás. Márpedig ez a munkakör nem nyámnyiláknak való. Lekopott névtáblák, kóbor ebek és válogatottan őrült népek őrlik az ember idegeit, nyakon öntve elviselhetetlenül hülye munkatársakkal, és nyakas főnökökkel. Hát lehet ezt bírni? Főleg ha alkoholista vagy? Pláne ha az aktuális nőd is kiadja az utad? Hank válasza egyértelműen: IGEN! Veleszületett természetességgel mesél életéről, mindazon örömökről és bánatokról, vagy épp hétköznapi megaláztatásokról, amikkel bárki találkozhat a saját életében. Sokszor szellemes, néha tragikusan mély tanulságokat adva válaszként” – ezt tartogatja az érdeklődőknek a “Vissza a feladónak” című előadás, melyet a Hungi Vigadóban 20 órától lehet megtekinteni.

Folyamatos kiállítások, programok:

A régi Kína történetéről, valamint a cári Oroszország börtöneiről szóló könyvek is láthatók a Geográfusok a vízen című kamarakiállítás tárlóiban, a Somogyi-könyvtár harmadik emeletén. A 19. és 20. század elején nyomtatott, díszes kötésű és illusztrációkkal gazdagított kötetek jelentős része az 1872-ben alapított Magyar Földrajzi Társaság Könyvtárának sorozatában jelent meg. A társaság azzal a céllal jött létre, hogy a földrajztudomány mellett a geográfia hazai eredményeit is népszerűsítse. A tárlat anyagában többek között Cholnoky Jenő A sárkányok országából – életképek és utirajzok Khinából, Osendowski Véres napok, cári rabok, Kertész Róbert Feltámad a félhold, valamint Stein Aurél Homokba temetett városok című könyveit is megtalálják az érdeklődők. A kiállítás július 2-ig tekinthető meg.

India02

Indiában élt, magyar származású festőművésznők alkotásaiból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban: az anya, Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet olyan indiai történelmi szereplőket is megfestettek, mint Mahatma Gandhit, India kultikus politikusát és szellemi vezetőjét. 1930-ban költözött Indiába a nagykanizsai Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet képzőművész egy látomás hatására. A két nő egész további életét Indiában töltötte: megismerkedtek Mahatma Gandhival, az indiai függetlenségi harc vezetőjével, akiről később portrét is festettek. A lány Indira Gandhi, India miniszterelnöknőjének közeli barátja lett, akit 1984-ben tragikus körülmények között saját testőrei gyilkoltak meg. A szegedi múzeumban a két festőművésznő alkotásait ismerhetik meg most az érdeklődők: a közel negyven festményen csendéletek, tájképek, a buddhizmussal kapcsolatos látomások elevenednek meg. Emellett bemutatják a nagy indiai közéleti személyiségekről, politikusokról készült portréikat, valamint a festőnők használati tárgyait, ékszereit és buddhizmussal kapcsolatos emlékeit is.

erme01

Tapintható kiállítást tekinthet meg a közönség a Móra Ferenc Múzeumban: az Ujj-É című tárlaton érméket foghat kézbe, tapogathat meg bárki a Kultúrpalotában. Egy újszerű kezdeményezés kapcsán jött létre az a tapintható érem-kiállítás, melyet a szegedi Móra Ferenc Múzeumban mutatnak most be. A közel száz alkotást tartalmazó tárlaton bárki megfoghatja az érméket, sőt! A kiállítás kifejezett célja, hogy a tapintható érmék segítségével közelebb hozza a tárgyakat a látogatókhoz. A tárlaton tizenhét kortárs éremművész alkotásait mutatják be, melyek mindegyike izgalmat rejt magában tapintás szempontjából. Az érméket különleges biztonsági szalaggal látják el, valamint biztonsági kapukkal őrzik, így garantálva épségüket. A technológiai megoldás révén a kiállítás helyszínén a látogató szabadon mozoghat az éremmel, elveheti a teljesen nyitott tárolóból, leülhet, összehasonlíthatja más darabokkal, azaz: „ismerkedhet” vele.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Illegális bevándorlás – Szijjártó: megsértette Magyarországot az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Következő sztori

Uber: nem jó irány az új technológia betiltása