Kajak-kenu: döntött a szövetség az Eb-ről, Kárász Anna lemaradhat az olimpiáról

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kárász Anna

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai bizottsága pénteken úgy határozott, hogy a moszkvai Európa-bajnokságon a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Zur-Fazekas Krisztina alkotta egység indul női K4 500 méteren. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem Kárász Anna, hanem a nála mindkét válogatón gyengébben teljesítő Zur-Fazekas Krisztina ülhet be a négyesbe. Ezzel a döntéssel Kárász Annát gyakorlatilag megfosztják a riói olimpiai szereplés lehetőségétől. A szegedi versenyző klubja, az EDF Démász Szegedi VE a döntéssel kapcsolatban közleményt juttatott el portálunkhoz, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

Az EDF DÉMÁSZ SZEGED Vízisport Egyesület öt versenyzője pályázott reális eséllyel a riói részvételre. Közülük négyen: Birkás Balázs, Matyasovszki Dániel, Nádas Bence és Vajda Attila a versenypályán tisztességes küzdelemben maradtak alul az olimpiai válogatás során. A kétszeres felnőtt világbajnok Kárász Anna is minden feltételt teljesített, hogy az olimpiai női négyes tagja legyen. Az első válogatón egyesben a harmadik helyen végzett Kozák Danuta és Csipes Tamara mögött, párosban Vad Ninettával pedig ezüstérmes lett. A második válogatón egyesben csak Csipes Tamara előzte meg, akivel párosban együtt evezve egy újabb második helyezést ért el. A szövetség szakmai vezetése mégis úgy döntött, hogy a moszkvai Európa-bajnokságon Zur-Fazekas Krisztina ülhet be a hajóba Szabó Gabriella, Kozák Danuta és Csipes Tamara mellé.

Az a meggyőződésünk, hogy egy négyes hajó esetében nem lehet egyetlen próbálkozással, hat – a négyes versenyszámban, K-4 500 méteren egyaránt világbajnok – versenyző esetében eldönteni, hogy melyik a „legjobb” összeállítás. Csütörtökön Szolnokon mégis ez történt! Ezt a döntést szakmailag egyáltalán nem tartjuk tárgyilagosnak és megalapozottnak. Egy ilyen horderejű kérdésben, egyetlen evezés alapján nem lehet objektíven megállapítani, hogy melyik négyes a legütőképesebb. Természetesen versenyzőnk – folytatva a felkészülést – szükség esetén a válogatott rendelkezésére áll.

Az EDF DÉMÁSZ SZEGED Vízisport Egyesület büszke edzői és versenyzői teljesítményére, sajnáljuk, hogy szurkolóink és támogatóink nem láthatnak szegedi evezőst és kajak-kenust Rióban. Sok sikert kívánunk a magyar olimpiai csapatnak, szívből kívánjuk, hogy képviseljék eredményesen hazánkat!

Default thumbnail
Előző sztori

Jubileumi Nyílzápor az Ópusztaszeri Emlékparkban

Következő sztori

Euro 2016: győzött és továbbjutott az olasz válogatott

Legutóbbi hasonló cikkek