Sport

Kajak-kenu: döntött a szövetség az Eb-ről, Kárász Anna lemaradhat az olimpiáról

Kajak-kenu: döntött a szövetség az Eb-ről, Kárász Anna lemaradhat az olimpiáról

2016. június 17., péntek
Kajak-kenu: döntött a szövetség az Eb-ről, Kárász Anna lemaradhat az olimpiáról
Kárász Anna

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai bizottsága pénteken úgy határozott, hogy a moszkvai Európa-bajnokságon a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Zur-Fazekas Krisztina alkotta egység indul női K4 500 méteren. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem Kárász Anna, hanem a nála mindkét válogatón gyengébben teljesítő Zur-Fazekas Krisztina ülhet be a négyesbe. Ezzel a döntéssel Kárász Annát gyakorlatilag megfosztják a riói olimpiai szereplés lehetőségétől. A szegedi versenyző klubja, az EDF Démász Szegedi VE a döntéssel kapcsolatban közleményt juttatott el portálunkhoz, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

Az EDF DÉMÁSZ SZEGED Vízisport Egyesület öt versenyzője pályázott reális eséllyel a riói részvételre. Közülük négyen: Birkás Balázs, Matyasovszki Dániel, Nádas Bence és Vajda Attila a versenypályán tisztességes küzdelemben maradtak alul az olimpiai válogatás során. A kétszeres felnőtt világbajnok Kárász Anna is minden feltételt teljesített, hogy az olimpiai női négyes tagja legyen. Az első válogatón egyesben a harmadik helyen végzett Kozák Danuta és Csipes Tamara mögött, párosban Vad Ninettával pedig ezüstérmes lett. A második válogatón egyesben csak Csipes Tamara előzte meg, akivel párosban együtt evezve egy újabb második helyezést ért el. A szövetség szakmai vezetése mégis úgy döntött, hogy a moszkvai Európa-bajnokságon Zur-Fazekas Krisztina ülhet be a hajóba Szabó Gabriella, Kozák Danuta és Csipes Tamara mellé. Az a meggyőződésünk, hogy egy négyes hajó esetében nem lehet egyetlen próbálkozással, hat – a négyes versenyszámban, K-4 500 méteren egyaránt világbajnok – versenyző esetében eldönteni, hogy melyik a „legjobb” összeállítás. Csütörtökön Szolnokon mégis ez történt! Ezt a döntést szakmailag egyáltalán nem tartjuk tárgyilagosnak és megalapozottnak. Egy ilyen horderejű kérdésben, egyetlen evezés alapján nem lehet objektíven megállapítani, hogy melyik négyes a legütőképesebb. Természetesen versenyzőnk – folytatva a felkészülést – szükség esetén a válogatott rendelkezésére áll. Az EDF DÉMÁSZ SZEGED Vízisport Egyesület büszke edzői és versenyzői teljesítményére, sajnáljuk, hogy szurkolóink és támogatóink nem láthatnak szegedi evezőst és kajak-kenust Rióban. Sok sikert kívánunk a magyar olimpiai csapatnak, szívből kívánjuk, hogy képviseljék eredményesen hazánkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.