Közélet

Július első hétvégéjén Homokháti Sokadalom Mórahalmon

Július első hétvégéjén Homokháti Sokadalom Mórahalmon

2016. június 30., csütörtök
Július első hétvégéjén Homokháti Sokadalom Mórahalmon
homokhati_sokadalom

A Homokháti Sokadalmat 13 éve minden évben megrendezi Mórahalom városa. Ma már a Csongrád Megyei Értéktár része a térség legnagyobb fesztiválja, melyet azzal a szándékkal hoztak létre, hogy a térség szoros rokoni-baráti kapcsolatait felerősítve közös vigasságra hívják az embereket. E fesztivál az összetartozás örömét jelképezi számunkra – mondja Nógrádi Zoltán polgármester.

Az idei nyáron még izgalmasabbnak ígérkezik a Mórahalmi Nyár programkínálata, hiszen júniustól augusztus végéig minden hétvégén más-más rendezvénnyel várják a látogatókat a járásközpontban. Így ebben az évben például a Sokadalom hagyományos részprogramjai is külön hétvégéken kerülnek a közönség elé. Az idén háromnapos Sokadalom július első hétvégéjén – pénteken, szombaton és vasárnap – várja gasztronómiai különlegességekkel, koncertekkel, gyerekprogramokkal a fesztiválozókat. A nyitónapon két jól ismert helyi közösség műsorát is élvezhetik az érdeklődők. A Mórahalmi Fúvószenekar és az Arlechino Táncegyesület mazsorettesei közösen vonulnak a város utcáin és lépnek színpadra, több mint 100 fővel. A nap végén pedig igazi fiatalos zenei programokkal készülnek a szervezők – érkezik

Dér Heni

és ByeAlex zenekarával. A programok között hagyományosan nagy sikert arat az ágyas pálinka kóstoló, mely ebben az évben is szilva ágyon, 150 napon át érlelt szilvapárlat lesz.

Nógrádi Zoltán

polgármester nagyszüleitől hallva maga is azt vallja: a férfiember akkor lesz igazi családfenntartó, ha saját ágyas pálinkája van. A „Polgármester Pálinkáját” ő maga kóstoltatja minden évben a Sokadalom vendégeivel. A Péter-Páli hagyománykörhöz csatlakozva Mórahalmon is felidézik az aratás embert próbáló és nemes munkamenetit az Aratóünnepen, július 2-án. A gabona megszentelésével azt reméli a lakosság, hogy Isteni áldás kíséri az idei mezőgazdasági munkákat. Szombaton egy igazi díva érkezik Mórahalomra, Szulák Andrea ad élő koncertet a közönségnek, ezután pedig hatalmas mulatós buli kezdődik. Vasárnap, a Mó-Retro napon a jubiláns házasok köszöntése és a Virágos Mórahalomért díjak átadása mellett igazi zenei csemegével szolgálnak az Aranyszöm Rendezvényház udvarán. Nyáresti dallamokat, harmonikaszót és fergeteges retro hangulatú koncertet is láthat a közönség, melyet a NEOTON biztosít. A fesztivál végén a tűzijáték méltó befejezése a három napos ünneplésnek. A fesztivál kiemelt kísérő rendezvénye már hét éve a Dél-alföldi Rétesfesztivál. Az ünnepi asztalra hagyományosan rétest szolgálnak fel a Homokhátságon, ezért a térség nagy becsben tartott étke a rétes, mely az Megyei Értéktár része (Mórahalmi „Rózsa” rétes). Az amatőr réteskészítő versenyen környékbeli nyugdíjas klubok tagjai éppúgy vendégeink, mint a bőrruhás vad motoros társaságok vagy a rendőrőrs; jelen lesznek a térség ismert szállodáinak szakácsai is. Idén sem lehet Rétesfesztivál a „Réteskirály” nélkül, de érkeznek kézműves rétesek az ország több pontjáról. A fesztiválon megtalálható a hagyományos túrós, mákos, meggyes rétes, de ezen kívül ma már nem lepődnek meg a látogatók, ha szembe találják magukat a túrós-meggyes, meggyes-mákos, tökös-mákos, csokis rétessel, de volt már pacalos, rizottós és egyéb sós ízesítésű rétesek versenye és kóstolója is. Mórahalom minden évben fogadja a testvértelepülések küldötteit. Idén ellátogat a Sokadalomra a vajdasági Temerin, az erdélyi Csíkszentmárton, és az olaszországi Pieve Pelago delegációja, akikkel nagyon szoros baráti kapcsolatot ápol a város.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.