/

Hűtlen kezelés gyanúja miatt tettek feljelentést Botka ellen – a könyvszakértő szerint legalább 2,4 milliárd forint vagyoni kár érte a várost a fürdőeladás miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nemet_ferenc01_gs

A Ligetfürdő Kft. értékesítésével az igazságügyi könyvszakértő szerint legalább 2,4 milliárd forintos kár érte a várost. A vizsgálat eredménye miatt feljelentést tett a jogi bizottság külsős tagja.

Különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt tettek feljelentést Botka László polgármester ellen. Az igazságügyi könyvszakértő jelentése szerint legalább 2,4 milliárd forint vagyoni kár érte Szeged városát a Ligetfürdő Kft. értékesítése miatt. A szakértő szerint “Szeged eljárása miatt Szeged vagyona nem növekedett, hanem ezen összeggel tényleges vagyonvesztést szenvedett el”.

Német Ferenc, a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság külsős tagja ezért 2016. június 23-án feljelentést tett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt. A bizottsági tag a városháza előtt péntek reggel tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, 2007 decemberében döntött úgy Szeged város, hogy elindítanak egy fürdőkomplexum-beruházást, a szerződéseket már a következő évben megkötötték, majd át is adták 2010-ben a Napfényfürdő Aquapolist. Német szerint az igazságügyi könyvszakértő jelentése egyértelműen rámutat, hogy a mostani értékesítés a városnak jelentős kárt okozott. Hangsúlyozta, Szeged vagyonának megőrzése érdekében szükségessé vált büntetőfeljelentést tenni.

nemet_ferenc02_gs“Azt gondolom, Szeged város vagyonát sokkal alaposabban kellene vigyázni. A fürdőkomplexum, amit Szeged hosszú évekig reklámozott, amelyet nagyon várták a szegediek, most átkerül magánkézbe, habár a város lakói eddig sem tudtak oda gyakran bejárni. Egy igen jelentős vagyonelemet a város fillérekért elkótyavetyélt. A büntetőfeljelentést megtettem, amelyet az ügyészség befogadott” – fogalmazott Német Ferenc.

Elmondta, mivel egyértelműen a polgármester nevéhez köthető az ügy, így nem ismeretlen tettes, hanem Botka László ellen tett feljelentést. Úgy látja, azok felelősségét is szükséges vizsgálni, akik megszavazták e lépést, hasonlóan a terézvárosi ingatlanügyekhez.

Az MTI emlékeztet: a Napfényfürdő Aquapolis beruházója és a fürdő működtetője az a Ligetfürdő Kft., amely korábban a szegedi önkormányzat 80 százalékos és a Hunguest Hotels Zrt. 20 százalékos tulajdonában állt. A fürdőfejlesztés teljes értéke 8 milliárd forint volt, ebből 6,5 milliárd forintot tett ki az új beruházás, 1,5 milliárdot pedig a korábbi fejlesztések és a telekapport. A költségekből 3 milliárd forintot uniós támogatás, ugyanekkora összeget a Magyar Fejlesztési Bank hitele fedezett. A cég önkormányzati üzletrészét pályázaton hirdették meg, és mivel nem volt jelentkező, a beruházás indulása előtt kötött megállapodásnak megfelelően a Hunguest Hotels Zrt. nemrég 1,4 milliárd forintért kivásárolta a várost, a 8 milliárdos beruházás 80 százalékos tulajdonosát…

Botka László nem kívánt reagálni a feljelentés hírére, a pénteki közgyűlési ülésen sem válaszolt a fürdőberuházás eme vonatkozásait firtató ellenzéki kérdésekre.

Előző sztori

Medián: Tóbiás József a legismertebb az MSZP-szavazók körében

Következő sztori

Budapestre érkezett Ryan Gosling a Szárnyas fejvadász második részének forgatására