Hat tonna kecsegét telepítenek a Dunába és a Tiszába

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Néhány héten belül több mint 6 tonna kecsegét telepítenek a Dunába és a Tiszába – mondta a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára szerdán Budapesten a Duna parton, a haltelepítési akció első állomásán.

Bitay Márton, a Nemzetközi Duna nap szakmai konferenciát követő sajtótájékoztatóján kiemelte: a dunai haltelepítési program első állomásán 600 kilogramm kecsegét engedtek a folyóba. Hozzátette: a programot a kormány több mint 60 millió forinttal támogatta. A kecsege mellett széles kárászt is telepítenek, nem a folyókba, hanem mocsaras, nádas területeken fekvő élővizekbe.

Az őshonos halfajták telepítésére az ökoszisztéma gyengülése miatt van szükség, a haltelepítések hozzájárulnak az egyedi fajták fenntartásához és az élővizek biodiverzitásának megőrzéséhez – fogalmazott az államtitkár. Bitay Márton elmondta: a kormány célja, hogy a halfogyasztás a mindennapi étkezés része legyen, emellett támogatja, hogy hal a prémium kategóriájú fogások között is helyet kapjon. Példaként említette a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsversenyt, ahol a résztvevőknek az egyik fogás elkészítéséhez kecsegét kellett felhasználniuk.

Default thumbnail
Előző sztori

Munkaszüneti nap lesz pénteken a hivatalokban és az egészségügyi ellátásban

Default thumbnail
Következő sztori

Megszűnt az útlezárás a 45-ös számú főúton + VIDEÓ

Legutóbbi hasonló cikkek