/

Hárman vehették át idén a Vedres-díjat

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

vedres_dij04_gs

A tavaly alapított Vedres István-díjat Csada Lászlónak, Körmöczi Ernőnek és Nagy Imrének adták át a IX. Nemzetközi Építésügyi Konferencia keretében.

A Vedres István-díj alapító okiratát tavaly, a VIII. Nemzetközi Építésügyi Konferencián látták el kézjegyükkel a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara, a Csongrád Megyei Építéstudományi Egyesület, a Csongrád Megyei Urbanisztikai Egyesület vezetői, idén hárman részesültek az elismerésben. A Vedres István születésének 250. évfordulója alkalmából alapított díjjal ismerik el a kortárs mérnökök és építészek legjobbjainak munkásságát, szakmai érdemeit, Vedres szellemi örökségének méltó képviseletét.

Az első díjazott Csada László volt, aki helyett Mura-Mészáros József vette át az elismerést. Csada László munkája során számos lakó, szolgáltató és ipari épület tervezésében és kivitelezésében vett részt. Ezek mellett több stadion, így például a soproni, vagy a székesfehérvári létesítmény fejlesztésén dolgozott. Továbbá keze munkájának jegyeit viseli a szegedi, a hódmezővásárhelyi és a kiskunfélegyházi sportcsarnok, a makói tanuszoda Makovecz-pillérei, a Mohácsi emlékhely koronát formázó íves gerendái, sőt a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár festőüzemének egyedi szerkezetei is. Jelenleg nyugdíjasként, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában és a Magyar Beton Előregyártók Szövetségében is tevékenykedik.

vedres_dij02_gs

Körmöczi Ernő okleveles építőmérnök, Európa mérnök, az építésügyi szakma tartószerkezeti ágazatának elismert személyisége is Vedres-díjat kapott. Körmöczi alkotói tevékenységet elsősorban az épület-felújítások terén fejtette ki. Ezen a területen több új műszaki eljárás kidolgozása és alkalmazása, 15 szabadalom, számos tanulmány, szakmai cikk, nagyon sok középület, műtárgy, műemléki épület, templom rekonstrukciója kötődik a nevéhez. Ezek közül kiemelésre érdemes a Födémemeléses födémcsere technológia és az Öszvértartós födémerősítési technológia kifejlesztése, a teleszkóptartók építőipari alkalmazása, a kalocsai Főszékesegyház, az Érseki palota, a szegedi Zielinski-féle vasbeton víztorony rekonstrukciója. Nevéhez köthető a Szegedi Szabadtéri Játékok új nézőterének megoldása, a megépült szerkezetek felülvizsgálatával és a műszaki megoldás tervezésével foglalkozó Műszaki Szabályzat kidolgozása. Körmöczi Ernő a Kiváló feltaláló cím birtokosa. Több alkalommal kapott Építőipari Nívódíjat. A Csongrád Megyei Mérnöki Kamara Alkotói díjjal, míg a Magyar Mérnöki Kamara Zielinski Díjjal tüntette ki. A szegedi Szent István téri víztorony rekonstrukciójának tervezéséért Tierney Clark-díjat, továbbá Köztér-megújítási Nívódíjat vehetett át. Szakmai munkássága mellett oktatói tevékenységet is folytatott mintegy 30 éven át a Vedres István Szakközépiskolában.

Az idei harmadik díjazott Nagy Imre okleveles építészmérnök. Szakmai pályafutását az Ipartervben kezdte az 1970-es évek közepén. Szegedre 1984-ben költözött és a CSOMITERV városrendezési osztályán folytatta tervezői tevékenységét. Itt a szűkebb szakterület szinte minden ágában biztonságos gyakorlatot szerzett, amit a szegedi városi főépítész munkatársaként kamatoztatott a 90-es évek elején. 1993-tól Csongrád megye főépítészeként az akkor induló területrendezési tervezés témafelelőse, aktív irányítója lett. Az országban elsőként, az ő módszertani közreműködésével készült el a megyei „mintaterv”. Hét eredményes év után saját tervező cégében folytatta környezettervezői munkásságát. A Dél-Alföldön több város, városrész és község szabályozási terve készült irányításával. Szakmai műfaji kereteit tovább szélesítette: a terület- és településrendezés, a fejlesztési koncepciók, valamint az épülettervezés mellett rangos közterületek revitalizációs terveit készítette magas színvonalon. Sokoldalúságát jelzi, hogy mindezekkel párhuzamosan nívós kulturális örökség- és műemlékvédelmi tevékenységet folytat, határon innen és túl.

Az elismeréseket a díjat alapító négy szervezet elnöke adta át a kamarai székházban a IX. Nemzetközi Építésügyi Konferencián.

no images were found

Előző sztori

Évadzáró a szegedi színháznál, díjesővel + FOTÓK

Következő sztori

Elítélték egy szír férfi szegedi kirablóit