Hamarosan kezdődik az ünnepi könyvhét Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

somogyi_sajttaj14_gsKözel egy hétre ismét megtelik a város szíve a hazai, szegedi és határon túli írók és könyvkiadók sátrával. A téren június 9-én startol a kulturális sokadalom, de a 87. Ünnepi Könyvhét programjai a könyvtárakban már jóval előtte, június 3-án elkezdődnek.

Könyvre éhes, kultúrára szomjas szegediekkel telik meg a Dugonics tér június 9-én, ekkor kezdődnek ugyanis a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapok, mely egy egész héten át tartalmas szórakozást ígér a város szívébe látogatóknak. Az idei könyvhét díszvendége a számos szállal Szegedhez kötődő Spiró György Kossuth-díjas író lesz, aki a következő idézetet írta az esemény margójára: “A könyvek éves ünnepe sok-sok empatikus ember közös hagyománya, az ép ész diadala”.

Az ő szavaival köszöntötte a csütörtöki sajtótájékoztató résztvevőit Palánkainé Sebők Zsuzsanna könyvtárigazgató, majd Kardos János oktatási irodavezető bejelentette az Év könyve cím nyerteseit, és azt is, mely 12 mű részesül a város könyvkiadási támogatásából. Idén először két kötet nyerhette el a megtisztelő könyvdíjat, nekik a hivatalos megnyitón, június 9-én adják át az elismerést.

A húzónevek mellett a helyi értékek is megjelennek a kulturális seregszemlén – ajánlotta Andóczi Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár PR-munkatársa. Felsorolni is hosszú lenne, ki mindenki képviselteti magát a szegedi eseményen, ezért a teljesség igénye nélkül közlünk néhány nevet a könyvforgatagból. Június 3-án, a Somogyi-könyvtár hangoskönyvtárában Simai Mihály József Attila-díjas költő válogatott verseiből tartanak felolvasást, míg június 9-én Spiró György legújabb kötetét mutatja be a érdeklődőknek, Grecsó Krisztián József Attila-díjas íróval pedig egy családregény mozaikjairól esik szó június 12-én.

A szombat hagyományosan a szegedi írók napja, a Dugonics téren felállított színpadon Horváth Dezső, Lázár Bence András, Simai Mihály és Tandi Lajos beszélgetnek. Június 10-én a könyvek mellett a zene is helyet kap a könyvhéten, a Somogyi-könyvtár első emeletén Kóbor Jánossal és Kovács Andrással veszik górcső alá az Omega együttes elmúlt évtizedeit. Ugyancsak ezen a napon a Lobby Café teraszán három fiatal költőt ismerhetnek meg közelebbről a szegediek: Borda Réka, Ferencz Mónika és Kopcsányi Lilla személyében. Vasárnap ismét ellátogat városunkba Farkas Bertalan úrhajós, aki a Zrínyi Kiadó legújabb, űrrepüléssel kapcsolatos kötetét mutatja be.

Az ünnepi könyvhét párhuzamosan fut a gyermekkönyvnapokkal, ezért a legkisebbeknek is számos programmal kedveskednek a szervezők. Június 10-én például a Rutkai Bori Banda ad mesekoncertet a Dugonics téri színpadon, majd ugyanezen a napon a városháza dísztermében köszöntik az idei Könyvkirályt és a Legkirályibb Olvasó Családot is.

Az Ünnepi Könyvhét programjai között segít eligazodni a könyvtár weboldala, ahol napra, helyszínre és típusra lebontva szörfözhetünk az események között.

no images were found

Előző sztori

A kormány benyújtotta a parlamentnek az új cafeteria szabályokat

Következő sztori

Hátország: algyői aranyérmeket hozott a Megyei Liga