Gyurcsány: a politika a nemek esélyegyenlőségéért és nem az emberek magánéletéért felel

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vadai Ágnes; Niedermüller Péter; Gyurcsány Ferenc; Eörsi Mátyás

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint a politikai döntéshozók nem szólhatnak bele az emberek magánéletébe a női és férfi szerepek meghatározásával, kizárólag a nemek közti esélyegyenlőség érdekében léphetnek fel.

A volt miniszterelnök erről pénteken, az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége európai parlamenti képviselőcsoportja Erőszak családon innen és túl című konferenciáján beszélt Budapesten.

Közszereplőként “nem mondhatom azt, hogy akkor vagy jó asszony, ha sok gyereket szülsz” – fogalmazott a rendezvényt megnyitó beszédében az ellenzéki politikus, majd megjegyezte, magánemberként bármelyik férfi gondolkodhat úgy, hogy nagy családot szeretne, de abba a párjának is lesz beleszólása.

Kiemelte, az államnak ezzel egy időben be kell avatkoznia a női esélyegyenlőség biztosítása érdekében, mivel a “maszkulin kultúrára épülő társadalom” visszaél erőfölényével.

Gyurcsány Ferenc beszédében “szélsőjobboldali konzervatívnak” nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt, aki szerinte önkényesen meghatározná a nők szerepét, míg magát olyan szociáldemokrataként jellemezte, aki kvótával segítené a női-férfi egyensúly létrehozását az állami vezetők körében.

A DK vezetője beszélt arról is, hogy azt szeretné, ha a munkaadóknak fontos lenne a család, és teljesen természetesnek vennék, ha anyuka vagy apuka a munka után az iskolába siet gyerekéért.

Kitért továbbá arra is, szembe tud nézni azzal a modernkori jelenséggel, hogy a házasság “nem csak a hivatalosság előtt tett, örök életre szóló esküvel” jön létre, hanem a hivatalosság nélküli közös elköteleződéssel is.

Előző sztori

Egy feltehetően illegális bevándorló férfi holttestét találták meg a Holt-Tiszában

Következő sztori

Kinyílott a Nagy Virág is! + FOTÓK