Közélet

Gyurcsány: a politika a nemek esélyegyenlőségéért és nem az emberek magánéletéért felel

Gyurcsány: a politika a nemek esélyegyenlőségéért és nem az emberek magánéletéért felel

2016. június 3., péntek
Gyurcsány: a politika a nemek esélyegyenlőségéért és nem az emberek magánéletéért felel
Vadai Ágnes; Niedermüller Péter; Gyurcsány Ferenc; Eörsi Mátyás

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint a politikai döntéshozók nem szólhatnak bele az emberek magánéletébe a női és férfi szerepek meghatározásával, kizárólag a nemek közti esélyegyenlőség érdekében léphetnek fel.

A volt miniszterelnök erről pénteken, az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége európai parlamenti képviselőcsoportja Erőszak családon innen és túl című konferenciáján beszélt Budapesten. Közszereplőként "nem mondhatom azt, hogy akkor vagy jó asszony, ha sok gyereket szülsz" - fogalmazott a rendezvényt megnyitó beszédében az ellenzéki politikus, majd megjegyezte, magánemberként bármelyik férfi gondolkodhat úgy, hogy nagy családot szeretne, de abba a párjának is lesz beleszólása. Kiemelte, az államnak ezzel egy időben be kell avatkoznia a női esélyegyenlőség biztosítása érdekében, mivel a "maszkulin kultúrára épülő társadalom" visszaél erőfölényével.

Gyurcsány Ferenc

beszédében "szélsőjobboldali konzervatívnak" nevezte

Orbán Viktor

miniszterelnököt, aki szerinte önkényesen meghatározná a nők szerepét, míg magát olyan szociáldemokrataként jellemezte, aki kvótával segítené a női-férfi egyensúly létrehozását az állami vezetők körében. A DK vezetője beszélt arról is, hogy azt szeretné, ha a munkaadóknak fontos lenne a család, és teljesen természetesnek vennék, ha anyuka vagy apuka a munka után az iskolába siet gyerekéért. Kitért továbbá arra is, szembe tud nézni azzal a modernkori jelenséggel, hogy a házasság "nem csak a hivatalosság előtt tett, örök életre szóló esküvel" jön létre, hanem a hivatalosság nélküli közös elköteleződéssel is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.