Közélet

Gáz van a Jókai utcai fűtésszámlákkal: az IKV-elnök szerint Tóth Péter "fűti" a bérlőket

Gáz van a Jókai utcai fűtésszámlákkal: az IKV-elnök szerint Tóth Péter "fűti" a bérlőket

2016. június 15., szerda
Gáz van a Jókai utcai fűtésszámlákkal: az IKV-elnök szerint Tóth Péter "fűti" a bérlőket
jobbik_ikv_sajttaj003kf

Egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a megcsonkított, nyolctagú pénzügyi bizottság az IKV Zrt. a Jókai u. 7-9. szám alatti társasház 2008-2014. évi fűtéselszámolásával kapcsolatos beszámolóját. A cég vezérigazgatója azt mondta: a tulajdonosok már fizettek, a ház bérlői pedig azért nem hajlandóak rendezni tartozásukat, mert Tóth Péter önkormányzati képviselő hamis ígéretekkel vezeti félre őket. A jobbikos politikus szerint viszont az IKV vezetője nem a szegediek, hanem egy szűk szocialista pártelit érdekeit képviseli.

Tóth Péter,

a Jobbik önkormányzati képviselőjének előterjesztése alapján

Botka László

polgármester a közgyűlés április 15-i ülésen kérte fel a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottságot, hogy tárgyalja meg a Szeged, Jókai u. 7-9. szám alatti társasház

fűtéselszámolásával kapcsolatban felmerült problémákat.

(Érdekesség egyébként, hogy a lakók által megkapott utolsó, 213/14-es fűtéselszámolás az első, mely Jókai u. 7-9-ről szól, előtte Jókai u. 7-re készültek az elszámolások - a szerk.)

A testület most, két hónappal később, június 15-én tűzte napirendjére a kérdéses anyagot.

Korábban lapunk is beszámolt arról,

az IKV kezelésében lévő 60 lakásos épület lakói azért háborodtak fel, mert magasnak tartják a kiküldött elszámoló számlákon található összegeket. A jobbikos politikus kijelentette: a több fűtési idényt érintő időszakról sok százezer forintos elmaradásokat mutattak ki. A nagyjából egyforma méretű lakások számlái között ráadásul jelentősek voltak a különbségek, egyeseknek 300-400 ezer forintos, míg másoknak 950 ezres csekket küldtek ki, ezért Tóth Péter

kezdeményezte az összegek újraszámítását.

Kardos: Mostantól minden rendben lesz

A bizottsági ülésen

Kardos Kálmán,

az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy összegezte a kialakult helyzetet, hogy a társasházban található fogyasztásmérő órák és a közös képviselőként működő IKV folyamatos kontrollja szerint a kiszámlázott gázmennyiséget valóban elégették a lakók, az a gáz elfogyott, az elszámoló számlák tehát jogosak. Tény - tette hozzá -, hogy mikor 2010-ben a Főgáz elnyerte a házszállítási jogot, minden idők legmagasabb gázáraival kellett szembenézniük az érintett lakóknak, ráadásul a két gázmérő óra közül (melyek fogyasztása 50-50 százalék körül alakul) a Főgáz közel két évig csak az egyiket számlázta ki, azaz a lakók akkor csak a valós gázköltség felét fizették. Ehhez jött még hozzá, hogy az IKV álláspontja és kérése ellenére az ott élők úgy döntöttek, a korábban befizetett előlegeikből adódó túlfizetést - összesen több mint 9 millió forintot - a társasház fizesse vissza.

penzbizottsagi_ules03_gs

Kardos Kálmán szerint a reklamáció alapját most az képezi, hogy 2016 elején megérkeztek az elszámoló számlák, és a 2010/11-es elszámolásból kimaradt költségek a következő évi elszámolásba kerültek bele, amikor amúgy is a legmagasabb egységára volt a gáznak, így első ránézésre valóban felháborítóan magasnak tűnnek az összegek, de - jegyezte meg - ha átlagot vonunk a ház fogyasztásából, akkor teljesen elfogadhatóak. Mint közölte, a tulajdonosok az elszámolások alapján már rendezték tartozásukat, a baj a bérlőkkel van, akiknek jelentős hányada még az előlegeket se fizette. Van egy olyan bérlő is, akinek havi 40 ezer forint körülre jön ki a számlája, ő viszont hét éve nem engedi be a költségmegosztó-leolvasót, így jelentős tartozása halmozódott fel. Az elnök-vezérigazgató úgy értékelt, az idén tavasszal elfogadott társasházi SZMSZ alapvetően rendezi a helyzetet, mostantól tehát nem lesz vita és probléma, már csak a korábbi gondokat kell kezelni. Korszerű rádiófrekvenciás fűtési költségmegosztó berendezéseket szerelnek fel a társasházban. Az IKV javaslatát elfogadva a lakók úgy döntöttek, a fűtéselszámolás tekintetében azt az elvet alkalmazzák, hogy 40-60 százalékban veszik figyelembe a légköbméterek, illetve a költségmegosztók arányát (korábban a szokásjog alapján 15-85 százalék érvényesült). Az is bekerült az SZMSZ-be az IKV kezdeményezésére, hogy a közületek által fogyasztott gázmennyiség a házban található üzletek között, a lakók által fogyasztott gázmennyiség pedig a lakók között lesz felosztva (ezeket külön méri a két gázóra). Azt is jelezte azonban, hogy visszamenőleg nem lehet szabálytalankodni, tehát a korábbi költségeket a régi rendszer szerint kell megosztani a lakók között, és a társasház által elfogyasztott gázt ki kell fizetni.

penzbizottsagi_ules01_gs

"A jelenlegi helyzet tehát az, hogy a tulajdonosok mind rendezték tartozásukat, a bérlőknek azonban csak elenyésző hányada, sőt még részletfizetési lehetőséget se kértek, amit egyébként meghirdettünk. Ez amiatt következett be, hogy Tóth Péter képviselő úr hamis ígéretekkel félrevezeti őket, és azt a látszatot kelti, azt ülteti be a fejükbe, hogy nem kell majd fizetniük" - fogalmazott Kardos Kálmán, aki azonnal egyértelművé tette: az IKV álláspontja szerint az érintett bérlőknek mindenképpen törleszteniük kell a társasház felé fennálló tartozásukat. A cég adatai alapján egyébként május végén 48 bérlő több mint 11 millió forinttal tartozott a 2010-14-es időszakból. A szóbeli beszámolóval kiegészített tájékoztatót a bizottság mind a nyolc tagja -

Farkas László

elnök,

Lauer István

alelnök,

Mészáros Tamás, Sebestyén József, Szécsényi Ferencné

képviselő, valamint

Cserényi Szilvia, Kovács Tamás, Varga Antal

külsős tag - kérdés és megjegyzés nélkül, igen szavazattal fogadta el.

Tóth: Ne a lakosok igyák meg a hibák és a hanyagság levét!

A SZEGEDma.hu megkeresésére Tóth Péter azt mondta, visszautasítja Kardos Kálmán vádjait, ő maga ugyanis senkit se biztat arra, hogy ne fizessen. Ugyanakkor hozzáfűzte, megérti mindazokat, akik nem hajlandóak rendezni az elszámoló számlákon szereplő tételeket, melyek az önkormányzat, az önkormányzati cég és a gázszállító hanyagsága, hibája miatt keletkeztek. A jobbikos képviselő kitart amellett, hogy hatalmas hibát követett el 2010-ben a baloldali többségű önkormányzat és az akkor még a jelenlegi piacigazgató,

Németh István

vezette IKV a gázszállító kiválasztását célzó közbeszerzésen, majd elképesztő hanyagságról tett tanúbizonyságot a gázszállító, mikor két éven át nem számlázta az egyik gázmérő órát. Nem teheti meg az IKV, hogy tetézve mindezt most a vétlen lakosokra hárítja az állítólagos költségeket - jelentette ki, hozzátéve: "Nagyon úgy tűnik, Kardos Kálmán úr Botka László pártkáder igazgatójaként nem a szegediek, hanem egy szűk szocialista kör érdekeit szolgálja, és ha ezt folytatja, a közgyűlésnek vissza kell őt hívnia a vezérigazgatói székből." Tóth Péter továbbra is vitatja, hogy valóban elfogyasztotta-e a társasház a kérdéses gázmennyiséget, ezzel kapcsolatban nehezményezi, hogy adatkérése ellenére a mai napig nem kapta meg az IKV-tól az érintett fűtési szezonok főgázas számláit. Végezetül közölte: "a Jobbik véleménye szerint valakinek biztosan nagyon megérte, hogy több fűtési szezonon keresztül brutálisan magas áron szállították a gázt a szegedieknek. Meg fogjuk vizsgálni, kinek érte meg ilyen brutális számlákat kibocsátani." Az önkormányzati képviselő az érintett lakosokkal együtt pénteken tart sajtótájékoztatót az ügyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.