Előzetesben az idős szegedi embert kirabló négy férfi

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Járásbíróság elrendelte annak a négy férfinak az előzetes letartóztatását, akiket egy idős sértett sérelmére, társtettességben elkövetett rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt a hétvégén vett őrizetbe a rendőrség. A bíróság döntése alapján a gyanúsítottak előzetes letartóztatása egy hónapig tart.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség azért indítványozta a gyanúsítottak előzetes letartóztatásának elrendelését, mivel az ügyészi álláspont szerint megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy június 15-én 20 óra 55 perc körül egy szegedi vendéglátóipari egység közelében, a troli megállóban, egymás tevékenységéről tudva, szándékegységben a bűncselekmény elhárításra idős koránál fogva korlátozottan képes sértettet a nála lévő értékek jogtalan eltulajdonítása céljából, vele szemben erőszakot alkalmazva, a földre rántották és farmernadrágjának jobb hátsó farzsebéből jogtalanul eltulajdonították a sértett készpénzét, személyi igazolványát és bankkártyáját. A gyanúsítottak ezt követően a helyszínről távoztak. A bűncselekménnyel okozott kár az eljárás során nem térült meg.

A bíróság álláspontja szerint a gyanúsítottak jelentős tárgyi súlyú (öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő) bűncselekményt látszanak megvalósítani, ezért – személyi körülményeikre is figyelemmel – megalapozottan lehet következtetni arra, hogy szabadlábra kerülésük esetén a hatóságok elől megszöknének, vagy elrejtőznének, továbbá esetükben a bizonyítási eljárás meghiúsításának veszélye is fennáll. Mindemellett a büntetett előéletű gyanúsítottak vonatkozásában, akik közül egyesek a terhükre rótt bűncselekményt részben felfüggesztett szabadság próbaideje, valamint más büntetőeljárás hatálya alatt látszanak elkövetni, megalapozottan lehet tartani attól is, hogy újabb szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekményt követnének el.

A bíróság előzetes letartóztatást elrendelő végzéseit az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik egy kivételével fellebbezést jelentettek be, így három gyanúsított vonatkozásában a végzés nem emelkedett jogerőre.

Előző sztori

Parragh László: a magyar gazdaságnak több szakmunkásra van szüksége

Default thumbnail
Következő sztori

Kvótareferendum - Tuzson: lesz népszavazás a kényszerbetelepítés ellen

Legutóbbi hasonló cikkek