Írjon nekünk

Bulvár

Dámborjak Európából és Mezopotámiából

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

damszarvas

Mindkét dámszarvas csapat gyarapodott a Szegedi Vadasparkban, két európai és egy – veszélyeztetett fajba tartozó – mezopotámiai borjú született.

“Közel egy időben született meg három dámszarvas borjú a Vadasparkban. Kettő közülük hazánkban is élő európai dámszarvas, a harmadik azonban a különleges természetvédelmi helyzetű mezopotámiai dámok közé tartozik. Bár, a látogatóinknak – és persze nekünk is – minden újszülött állat kedves, az utóbbi születése természetvédelmi, állatkerti szempontból kiemelt jelentőségű. A mezopotámiai dámszarvast ugyanis a múlt század közepére kipusztultnak tekintették, és egy kisebb populációjának újrafelfedezése után gyakorlatilag az állatkertek mentették meg a végleges eltűnéstől a hajdan hatalmas területen elterjedt fajt. Fajmegmentési program keretében tartja a Szegedi Vadaspark is a mezopotámiai dámszarvasokat, és eddig minden évben örülhettünk egy-egy borjú születésének.

A dámszarvasokat kisebb termetük, pettyezettségük és a bikák lapátos agancsa különbözteti meg a gímszarvastól. A mezopotámiai dámok sötétebb alapszínűek és hím agancsa is kevésbé lapátszerű – erről magunk is meggyőződhetünk a vadasparki séta során összehasonlítva a két fajt. Az európai részleg szarvas-muflon kifutója lassan állatkerti óvodaként funkcionál, annyi apróság követi anyját a fák között, így könnyen észrevehetők a kicsik. A mezopotámiai dámkifutóban cseperedő borjút is megfigyelhetik a látogatóink, igaz, néha meg kell őt keresni a szemünkkel, hiszen még gyakran pihen az etető rejtekében.

Vasárnapi meglepetések a vakáció alatt

Itt a tanév vége, kezdődik a szünidő, a Vadasparkban pedig a nyári szezon váltja fel a tavaszi, zöld napokhoz köthető programsorozatunkat. Ez nem jelent visszalépést azonban a rendezvények tekintetében, sőt, a partnereink révén az eddigi éveknél jóval gazdagabb és különlegesebb programokat kínálunk a nyárra. A hagyományainknak és a közönség nem lankadó érdeklődésének eleget téve idén is lesznek izgalmas esti állatkerti túrák, minden nyári hónapban egy szombat estén – az elsőre már a jövő héten sor kerül. Vasárnaponként pedig mindig számíthatnak a látogatóink egy-egy meglepetésre, amelyek további élményekkel szolgálnak az állatok látványán túl.

Az éjszakai programokon a sötétségbe és titokzatos állathangokba burkolódzó Vadaspark már önmagában adrenalinfokozó sétát ígér, azonban ezt a borzongást még tovább fokozzuk az éjszakai ragadozó látványetetésekkel. Tavaly lépett színre először az esti túrák sztárja, Ottó, a zebra – az oroszlánok nagy örömére. Idén is több fellépése lesz, sőt, majd fellépő társa is, kinek kilétét még nem tárjuk fel. A nyári éjszakai programok dátumai: június 25., július 23. és augusztus 26.

A szombati után jöjjenek a vasárnapi programok! Három olyan rendezvényünk is lesz, amely partnereink szakmai felkészültségének köszönhetően, az elmúlt években már nagy sikert arattak nálunk, elsősorban látványos akciójeleneteivel, nem kevésbé pedig különleges jármű, illetve technikai bemutatóival. Csak kedvcsinálónak, a NAV Csongrád megyei Adó- és Vámigazgatóság pénzügyőreivel például – a látogatók közreműködésével – állatcsempészeket buktatunk le, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársaival tüzet oltunk és állatokat mentünk, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárja katonáival pedig gyakorolhatjuk az álcázás tudományát.

Intézményünk alaptevékenységét, az állat- és természetvédelmet aktívan segítő Kiskunsági és Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságok látványos bemutatkozására is sor kerül a nyár folyamán. A játékos és érdekes programok során megismerhetjük a régió természeti értékeit éppúgy, mint a nemzeti parkok munkáját, sőt, bepillantást nyerhetünk a Vadasparkkal együttműködve végzett mentőtevékenységükbe is.

2016 az olimpia éve, amely világeseményhez leginkább az az augusztusi sportos nap kapcsolódik, amelyen a hazai sikersportágak közül kettő, jelesül a kézilabda, illetve a vízilabda szegedi képviselőivel tölthet együtt egy játékos napot bárki, aki kilátogat majd aznap hozzánk.

De a felsoroltakon kívül még szintén egy nyári hétvégén találkozhatnak látogatóink a Szegedi Szabadtéri Játékok „Ének az esőben előadásának” színészeivel, akik reményeink szerint látványos állatetetéseink közreműködői lesznek, illetve egy másik hétvégén hasonlóan profi, de már ember és állat közös produkciója szereplőivel, mégpedig solymászok és madaraik, valamint egy másik alkalommal kutyák bemutatójával.

A vendégeink lesznek még: a szegedi Napfényfürdő Aquapolis, a makói Hagymatikum Gyógyfürdő, a Kövér Béla Bábszínház bábkiállítása, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástára és az SZTE Környezettudományi Intézet.

Az első vasárnapi programon, vagyis e hét végén az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástárát látjuk vendégül. A természettel, annak élményszerű megismertetésével foglalkozó intézmény a Boldogasszony sugárúton, a volt tanárképző főiskola épületében működik. A Vadasparkban 14.00 és 19.00 óra között izgalmas kémiai és fizikai kísérleteket mutatnak be látogatóinknak, akik közül bárki állat és növénypreparátumok vizsgálatába, interaktív játékokba, illetve mikroszkópizálásba is bekapcsolódhat.

A további programokról az állatkert honlapján és híranyagaiban, valamint a Facebook oldalunkon adunk tájékoztatást. A programváltoztatás jogát fenntartjuk” – közölte a Szegedi Vadaspark.

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle.

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál