Egészség

Cukorbetegek világnapja - Dietetikusok szövetsége: az elhízás nagyban hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához

Cukorbetegek világnapja - Dietetikusok szövetsége: az elhízás nagyban hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához

2016. június 27., hétfő
Cukorbetegek világnapja - Dietetikusok szövetsége: az elhízás nagyban hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához

Minden tizedik, félévesnél fiatalabb csecsemő potenciálisan túlsúlyos, 5 százalékuk pedig elhízott, ami nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a népbetegségnek számító 2-es típusú cukorbetegség már nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek körében is egyre gyakoribb - közölte a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és az Első 1000 Nap Program hétfőn az MTI-vel.

A cukorbetegek világnapja alkalmából közzétett közlemény szerint tízből négy szülő a gyermekének már egyéves kora előtt rendszeresen ad cukrozott ételt vagy italt, egyéves kor felett pedig szinte kivétel nélkül minden kisgyerek kap naponta cukros édességet. Az MDOSZ felhívta a figyelmet arra, hogy a fogantatástól számított első ezer nap életünk egyik legmeghatározóbb korszaka: megfelelő táplálással olyan későbbi, akár felnőttkorban kialakuló betegségeket előzhetünk meg, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás vagy a 2-es típusú cukorbetegség. Magyarországon mintegy hatszázezer cukorbeteg él és a betegek száma évről évre átlagosan 5-10 százalékkal nő. Évente több mint háromezren halnak meg itthon diabétesz miatt, ami azt jelenti, hogy minden nap kilenc ember veszti életét. A dietetikusok szerint a szülők felelőssége kulcsfontosságú az egészséges étkezési szokások kialakításában. Az ízérzékelés is a hozzátáplálás időszakában fejlődik a legintenzívebben, ezért ha nem elég körültekintők a szülők, akkor a gyerek könnyen hozzászokhat a túl édes vagy túl sós ételekhez. A gyermekek számára a nyersanyagok természetes ízével és zöldfűszerek használatával is izgalmassá tehetünk egy-egy új fogást. Ha nem szoktatjuk őket túlédesített vagy túlsózott ételekhez, akkor később is szívesebben fogadják majd az egészséges táplálkozásnak megfelelő élelmiszereket - idézték a közleményben Erdélyi-Sipos Alízt, az MDOSZ elnökét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.